Plánujte dopredu

To, že každý kuchár pracujúci v cateringu by mal vedieť plánovať, sa zdá zrejmým. Avšak pred Vianocami sa veci zvyknú vymknúť spod kontroly. Ako sa teda pripraviť na toto náročné obdobie lepšie než vlani?

V prvom rade sa obzrite späť a pokúste sa vybaviť si všetky stresové situácie alebo zlyhania, ktoré ste zažili. Zapíšte si, čo sa dalo urobiť inak, aby sa to už nezopakovalo. Čo bolo možné urobiť, aby sa zabránilo nehodám v kuchyni? Alebo rozbitiu tanierov pri obsluhovaní? Táto analýza chýb, ktorých ste sa v minulosti dopustili, vám pomôže vytvoriť si zoznam vylepšení, ktoré môžu zabrániť tomu, aby sa podobné situácie zopakovali.

Po druhé, akonáhle budete mať svoj rozvrh a počiatočný „akčný plán“, tak si nájdite chvíľu na ich kritickú analýzu. Nachádzajú sa tam body, v rámci ktorých môžete očakávať krízu? Čo sa môže pokaziť? Pokúste sa nájsť čo možno najviac potenciálnych problémových oblastí. Následne nájdite spôsoby, ako ich opraviť. Vďaka tomu ostanete pokojní aj v prípade, že sa udeje niečo, čo by mohlo ohroziť úspech vašej vianočnej udalosti.

 

Delegujte

Nebojte sa nasadiť svoj tím. Predtým, než sa pustíte do práce, zverte jednotlivé časti cateringovej skladačky do rúk svojho tímu. To, ako prerozdelíte prácu, závisí od toho, aký veľký a nakoľko skúsený je váš tím. Rôznym kuchárom môžete dať na starosť prípravu jednotlivých typov jedál (teplé jedlá, studené jedlá, dezerty). Ďalej môžete poveriť členov tímu logistikou či spoluprácou s obsluhou. Pokiaľ to nie je úplne nevyhnutné, tak nemeňte úlohy, keďže by to mohlo viesť iba k zmätku.

Pri rozdeľovaní úloh nezabudnite každému členovi tímu odovzdať zoznam povinností. Zoznam by mal obsahovať všetky úlohy, ktoré by mala daná osoba splniť , pričom by mal byť podrobný a jednoznačný. Zoznam úloh by ste mali v pokojnej atmosfére prediskutovať s každým zamestnancom jednotlivo. Podeľte sa o svoje očakávania, zaistite, aby bolo všetko jasné, a zdôraznite dôležitosť úlohy danej osoby pri vybavovaní vianočných objednávok.

Zaistite, aby bolo všetko na svojom mieste

Vianočná horúčka môže mať za následok chaos v kuchyni, ktorý znižuje efektivitu a požadovanú kvalitu. Uistite sa, že je váš pracovný priestor čistý a uprataný, a pravidelne trénujte svoj tím v tejto oblasti. Nezabudnite implementovať postupy, ktoré pomôžu predchádzať neporiadku v kuchyni.

  •  Pred varením skontrolujte, či sú
  • pracovné stanice čisté a v poriadku,
  • všetko vybavenie pripravené na použitie,
  • všetky ingrediencie pripravené na použitie,
  • všetky nástroje pripravené a poruke,
  • pamätáte si každý krok receptu a
  •  ste pripravení začať pracovať.

Vďaka tomuto pripravíte s vašim tímom jedlá efektívne a bez zbytočných starostí.


Nerobte všetko sami

Pri príprave stoviek porcií toho istého jedla môže byť náročné zaistiť konzistentnú chuť. Dôveryhodné „už hotové riešenia“ vám pomôžu konštantne dosahovať vysokú kvalitu. Navyše vám ušetria čas. Namiesto prípravy základných produktov od nuly môžete svoj drahocenný čas venovať iným dôležitým úlohám.

Používanie „už hotových riešení“ nemusí nutne znamenať, že vaše jedlá budú chutiť rovnako ako tie, ktoré podávajú vaši konkurenti. Použite ich ako východiskový bod svojich vlastných receptov. Namiesto prípravy, povedzme, hnedej omáčky od základu použite Knorr Štavu k mäsu . Ak chcete, aby bola vaša omáčka autentická, tak do nej jednoducho pridajte červené víno alebo alkohol, kávu, zelené korenie, sušené slivky, sušené huby alebo svoju obľúbenú zmes ochucovadiel

Pripravovať tradičné ochucovadlá, ktoré si zákazníci obľúbili pre ich povedomú chuť, niekedy jednoducho nestojí za tú námahu. Ako príklady možno uviesť majonézu, horčicu alebo tatársku omáčku. Ak nechcete sklamať svojich hostí, tak sa zamerajte na kvalitu. Podávajte napríklad tatársku omáčku Hellman’s, ktorú pripravíte z obľúbenej majonézy Hellman’s, nakrájaných uhoriek, cibule, pažítky, worcesterovej omáčky a ďalších dochucovadiel. Má klasickú, vyváženú chuť a vaši zákazníci si ju dozaista zamilujú.

Rozhodnite sa pre spoľahlivé prísady

Vianočné obdobie nie je vhodné na experimentovanie. Ak chcete pripraviť veľký počet jedál, a zároveň nesklamať zákazníkov náhlym poklesom kvality, tak musí byť všetko špičkové. Preto by ste mali siahnuť jedine po ingredienciách, ktoré dobre poznáte. Ak chcete vyskúšať niečo nové, učiňte tak s dostatočným predstihom, aby ste prípravu daného jedla mohli vyskúšať v rôznych situáciách, a v konečnom dôsledku si vybrať riešenie, ktoré funguje najlepšie.

Ak chcete vsadiť na istotu, tak si vyberte všeobecne obľúbené ingrediencie. Na šaláty používajte šalátový dresing s bylinkami. Napríklad hubová omáčka - Knorr Šampiňónovo - hríbová omáčka dokonale umocní vianočný charakter vašich jedál. Presne ako v tomto recepte na pstruha zabaleného v slanine so zeleninou a omáčkou z lesných húb.