Menu

Laktóza sa nachádza v kravskom, kozom a ovčom mlieku a mliečnych výrobkoch. Môže sa vyskytovať aj v spracovanom mäse alebo iných potravinách, preto je dobré si pozorne prečítať etikety skôr, ako použijete ingrediencie do jedla.

Mlieko a mliečne náhrady

Ľubovoľnú zložku obsahujúcu laktózu môžete ľahko vymeniť za alternatívu bez laktózy. Aké  možnosti sú k dispozícii?

MLIEKO NAHRAĎTIE
MASLO NAHRAĎTIE
SAMOTANU NAHRAĎTIE
SYR NAHRAĎTIE

Tipy na jedlá bez laktózy

Tu je niekoľko tipov od šéfkuchárov Unilever Food Solutions, ktorými môžete obohatiť vaše menu o jedlá bez laktózy.

Raaajk jedlá

Pastrami sendvič s rukolou a grilovanými paprikami - pastrami, klasické newyorské konzervované mäso, ktoré je ideálne na sendviče. Na sendvič nedávajte žiadne maslo.

Bagel s omeletou, slaninou a zeleninou – omeleta pražená na oleji, chrumkavá slanina, čerstvá paradajka a šalát - to sú ideálne raňajky bez laktózy!

Šakšuka - tieto izraelské raňajky sa skladajú z pošírovaných vajec v paradajkovej omáčke s množstvom voňavých bylín a korenia.

Haemul Paejon - kórejská omeleta s morskými plodmi a jarnou cibuľkou je sofistikovanou možnosťou raňajok.

Ovsená kaša s kokosovým mliekom, mangom a granátovým jablkom - táto kaša s exotickým ovocím a kokosovým mliekom určite poteší každého, kto má rád sladké raňajky.

Pad Thai

Pad Thai - alebo thajské ryžové rezance s krevetami, ktoré vďačia svojej chuti rybej omáčke a svojej textúre chrumkavým klíčkom z fazule mungo a praženými arašidovými orieškami.

Krevetový a krabí hamburger s majonézou z jalapeño – alternatíva k tradičným hamburgerom, kde sa namiesto klasickej mäsovej placky dávajú vyprážané krevety.

Ossobuco burger s majonézou, gremolatou a paradajkovou salsou - toto je pravý hamburger pre gurmánov! Teľacie mäso dusené vo víne je zárukou, že uspokojí aj tých najnáročnejších zákazníkov.

Chrumkavý falafel z karfiolu s chimichurri omáčkou – karfiolové lievance je možné podávať so zeleninou na pita chlebe alebo s hummusom a čerstvým šalátom tabbouleh.

Tatárský beefsteak

Tatárský beefsteak/biftek s vaječným žĺtkom a špargľou – každý kuchár má svoj vlastný recept na tatarák. Máme radi ten so žĺtkom, ktorý perfektne dopĺňa chuť hovädzieho mäsa.

Grilované krevety s ananásom a citrusovou majonézou – ľahké predjedlo bez laktózy z marinovaných kreviet, s pikantnou ananásovou salsou a majonézovým dipom, s jemnou citrónovou a pomarančovou arómou.

Hovädzie a mango jarné závitky – každý pozná a miluje jarné závitky, ktoré sú navyše prirodzene bez laktózy. Vyplatí sa zmiešať ich slanú chuť s niečím sladkým, napríklad s mangom.

Carpaccio z chobotnice – malé, ale veľkolepé predjedlo pre odvážnejších milovníkov morských plodov.

Vietnamská polievka

Vietnamská polievka Pho s rezancami a hovädzím mäsom – tradičný bohatý vývar s množstvom   byliniek a korenia, podávaný s ryžovými rezancami a hovädzím mäsom.

Luxusná rybia polievka – luxusná verzia klasickej rybacej polievky, ktorá sa pripravuje z morských plodov a bieleho vína. Skutočne vynikajúca!

Minestrone – obľúbená talianska zeleninová polievka, ktorá sa podáva s drobnými cestovinami v tvare guličiek.

Krém z bielej zeleniny s petržlenovým olejom – jemnú vôňu tejto bielej zeleninovej polievky umocňuje olivový olej s petržlenom.

Polievka Tom yum s krevetami – pikantná thajská polievka, ktorá je ochutená citrónovou trávou, rybacou omáčkou a limetkovou šťavou.

Roasted cod

Pečená treska so žltou karí pastou, mangom a ananásom – rybací šalát inšpirovaný karibskou kuchyňou, v ktorom sa snúbi pikantná treska so sladkou chuťou ovocia.

Grilované papriky a šafránový kurací šalát – tradičný šalát s  pečeným kuracím mäsom a grilovanými kápiami.

Šalát z chobotnice so zálievkou z petržlenu a pomaranča – sofistikovaný šalát s chobotnicou a citrusovou zálievkou.

Chrumkavá kačica a šalát z jarnej cibuľky so sójovo-sezamovým dresingom – šalát s chuťou umami inšpirovaný ázijskou kuchyňou.

HLAVNÉ CHODY

Pappardelle s krevetami a sušenými paradajkami– jednoduché, ale určite nie nudné! Cestoviny tej najvyššej kvality nepotrebujú viac ako krevety a sušené paradajky, aby sa stali perfektným hlavným chodom.

Massaman karí s kuracím mäsom a zeleninou – karí na báze sójového mlieka s množstvom byliniek, ktoré vezmú vašich hostí priamo do Indie.

Bravčová panenka s fazuľou a chorizom – pripravte sa na tradíciu! Vezmite klasickú bravčovú  panenku a fazuľu a vylepšite ju dotykom Španielska tým, že pridáte korenené chorizo.

Kuracie špízy Teriyaki s grilovanou zeleninou – toto ľahké ázijské jedlo má skutočne jedinečnú chuť vďaka glazé teriyaki.

Jahňacie kotlety s krémovou omáčkou z červeného vína a hrozna – ak hľadáte niečo skutočne špeciálne, vyskúšajte kombináciu jahňacieho mäsa s bohatou chuťou červeného vína a sladkého červeného hrozna.

 

UFS - DEZERTY

Mango s lepkavou ryžou – thajský dezert, ktorý sa pripravuje z lepkavej  ryže a šťavnatých plátkov manga, podávaný so sladeným kondenzovaným mliekom a posypaný praženými fazuľkami mungo.

Makronky – pripravené z mandľovej múky, vaječných bielkov, múčkového cukru, sú perfektným dezertom bez laktózy. Na náplň použite arašidové maslo, alebo horkú čokoládu a kokosový mliečný krém.

Pečené ovocie s kogel-mogel – jahody, čučoriedky alebo maliny zapečené s polevou z vaječných bielkov ušľahaných s cukrom.

Vyprážané banány – perfektné pre milovníkov ázijských street foodov: banány vyprážané v cestíčku z ryžovej múky a sušeného kokosu.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu