Trendy 2018 výborne ukazujú ako sa zmenilo správanie konzumentov v priebehu rokov a aké kulinárske výzvy čakajú na šéfkuchárov.

Umiestnenie a osobitosť

Životné tempo súčasných spotrebiteľov je intenzívne a je pre nich obtiažne zachovávať zásady kulinárskej koncepcie slow food, avšak častejšie si všímajú pôvod produktov. Pripomínajú si chute a kvality, ktoré si pamätajú z detstva. Návrat k regionálnej kuchyni, v ktorej sa využívajú miestne produkty a tradičné varenie s ľahkým nádychom modernosti, to je prvý z trendov roku 2018. Veľký význam budú mať originálne nápady, napríklad dresingy, „pikle“ (ostré sladkokyslé sterilizované plátky zo šalátových uhoriek), kyslá zelenina, omáčky alebo posýpky, ale aj domáci alkohol, napríklad kraftové pivá s pomarančovou šupkou alebo s banánmi.

Spotrebitelia stále častejšie volia prosté, prírodné, pružné diéty plné semienok, byliniek, zrna, zeleniny a ovocia. Preto je dôležité pri zostavovaní menu zohľadňovať preferencie osôb, ktoré majú zdravotné a liečebné diéty, alebo ľudí, ktorí sú vegetariáni alebo majú bezlepkovú diétu. Rovnako je dôležitý prvok personalizácie objednávok v reštauráciách, kde si môže zákazník ľubovoľne vybrať zložky, ktorých výživové hodnoty pozná.

Chutné trendy

Najdôležitejšie trendy roku 2018 v gastronómií sa sústreďujú na otázku food waste alebo márnotratnosť v potravinách a ich zníženie. Okrem toho sú na zozname trendy ako:

  • Flexitariánstvo, alebo postupná rezignácia zo spotreby mäsa
  • Reštaurácie pop-up – dočasné reštauračné projekty
  • Street food
  • SuperFoods – japonský čaj matcha, merlík čínsky (qiunoa), morské riasy, kokosová voda, acai berry
  • Neo – bistro, čili autorská kuchyňa s víziou, tzv. neformálne reštaurácie s moderným menu v cenách dostupných pre priemerného zákazníka
  • Ázijská kuchyňa
  • Raňajkové menu dostupné počas celého dňa
  • Hybridné jedlo – pripúšťa spojenie niekoľkých jedál, techník prípravy a ingrediencií, napríklad ramen burgery, waffogato (wafle nemočené do espressa), wonuty (wafle pečené v hlbokom oleji), bacone (rožky zo slaniny), sushi burrito alebo cronuty, čili sušienky v štruktúre criossantu, vyprážané ako šišky

Experti z Whole Foods Market doplnili zoznam „Top Food Trends 2018“, v ktorom sa nachádzajú aj jedlé kvety, prášky a múčky, vplyvy blízkovýchodnej kuchyne a návrat grilovaného syra halloumi, a tiež hríby a používanie rastlinných produktov namiesto mäsa v tradičných jedlách, napríklad burger s červenou repou alebo tekvicou.