Kvalitu byliniek a korenia dokazuje ich aróma a farba. Ako však viete prepokladať, ktoré z nich budú mať najintenzívnejšiu autentickú chuť? Kľúčom je krajina ich pôvodu.
Prečo je krajina pôvodu taká dôležitá pre bylinky a korenie? Je to preto, že klíma určuje ich chuť. Teplota, slnečné žiarenie, zrážky - to všetko ovplyvňuje rast rastlín.
Horúce a suché podnebie v Indii, vysoká vlhkosť vzduchu vo Vietname alebo mierne poľské podnebie pomáhajú niektorým bylinkám a koreniu rozkvitať. Znalosť ich pôvodu je kľúčom k výberu tých najlepších na trhu.
Najlepšia krajina pôvodu: Španielsko
Mletá paprika sa vyrába z papriky, ktorá potrebuje veľa slnka, najmä v počiatočných fázach vývoja. To je dôvod, prečo je španielske podnebie s vysokými teplotami, nízkou vlhkosťou a množstvom slnečného svitu priaznivé pre korenie, a preto je španielska paprika obzvlášť voňavá.
Niet divu, že sa používa v mnohých národných jedlách vrátane paelly. Bude však skvelým dochucovadlom aj v dusenom mäse, polievkach a ochucovacích zmesiach na kurča.
Najlepšia krajina pôvodu: Vietnam
Teplé podnebie a vysoká vlhkosť - tieto dva prvky sú rozhodujúce pre pestovanie čierneho korenia.
Vietnamské korenie má sviežu, mierne drevitú a korenistú arómu. Miestni poľnohospodári ho nechávajú dozrievať až dva roky, sušia ich na slnku, čo zvýrazňuje čiernu farbu korenia.
Čierne korenie sa niekedy oprávnene označuje ako „kráľ korenín“ - postačuje štipka na zvýraznenie chuti každého jedla.
Najlepšia krajina pôvodu: India
India je hlavným mestom rasce - jej vôňu je možné ochutnať takmer v každom indickom jedle. Vďaka suchému podnebiu Indie a úrodnej ílovitej pôde je to perfektné miesto na pestovanie najvoňavejšej rasce.
Rasca svojou teplou, ostrou a trochu horkou arómou však presahuje indickú kuchyňu. Výborne funguje aj v mexických jedlách (bez nich nebude existovať chilli con carne), alebo na Strednom východe.
Najlepšia krajina pôvodu: Maroko
Suchá a piesočnatá pôda, nízka vlhkosť a vysoké teploty sú najlepšími priateľmi voňavého rozmarínu. To je dôvod, prečo ten najlepší rastie v Maroku.
S rozmarínom by sa však malo zaobchádzať opatrne, pretože jeho aróma je výrazná. Výborný je s pečenými zemiakmi a ďalšou koreňovou zeleninou, ako aj s červeným mäsom. Ak ste dosť odvážni, skúste do citrónového koláča pridať štipku rozmarínu!
Najlepšia krajina pôvodu: Turecko
Oregano potrebuje nižšie teploty ako rozmarín a vyššiu vlhkosť. Preto sa mu darí najlepšie v Turecku, kde občasné zrážky vytvárajú pre túto rastlinu dokonalú mikroklímu.
Aj keď sa tradične používa na pizzu, ponúka oveľa viac. Hodí sa k rôznym druhom zeleniny, paradajkovým omáčkam a ku mnohým stredomorským jedlám.
Najlepšia krajina pôvodu: Poľsko
Ukazuje sa, že najlepší tymián, zvyčajne spájaný s francúzskou a stredomorskou kuchyňou, nájdete v Poľsku! Darí sa mu pri nižších teplotách ako v južnej Európe a v miernom slnečnom podnebí.
Jeho intenzívna sladká aróma sa hodí k pečenej zelenine. Môže sa používať aj v koreninových zmesiach na kuracie mäso - najmä v kombinácii s citrónom a cesnakom. Výborné!
Najlepšia krajina pôvodu: Egypt
Aby majoránka mohla rozvíjať svoju sladkú arómu, musí sa pestovať v teplom, ale nie tropickom podnebí, s miernymi zrážkami a silným slnečným žiarením. Preto je Egypt domovom najúžasnejšej a najvoňavejšej majoránky.
Táto bylinka je veľmi obľúbená v poľskej kuchyni, ale vynikne aj v jedlách na báze šošovice a dodá úžasnú chuť pečenej kačici.
Najlepšia krajina pôvodu: Mexiko
Nové korenie, ktoré dodáva mexickým a karibským jedlám zaujímavú chuť, rastie najlepšie na tropickom alebo subtropickom slnku. Prekvapivo potrebuje tiež vysokú vlhkosť. Na mexických poliach sa nachádza korenie s najopojnejšou vôňou a skutočne sladkou arómou.
Kombinuje arómy muškátového orieška, škorice a klinčeka a používa sa predovšetkým v polievkach alebo vývaroch, ale nebojte sa vymýšľať nové spojenia! Užite si to!
Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.