Menu

Na prvý pohľad sa grilovanie a barbecue zdajú byť veľmi podobné. V závislosti od vybavenia, pri oboch technikách môžete variť na dreve, drevenom uhlí alebo plynovom ohni. Obidva spôsoby vyzerajú podobne a obidva sa dajú úspešne použiť v kuchyni. Aký je teda rozdiel medzi nimi?

Grilovanie je technika pečenia, ktorá zahŕňa priame ohrievanie potravín umiestnených na rošte nad otvoreným ohňom. Vzhľadom na vysokú teplotu sa odporúča na prípravu menších a jemnejších porcií mäsa, ako aj na ovocie a zeleninu; väčšie kúsky by sa mohli na povrchu spáliť a zostať zvnútra neprepečené. Grilovanie znamená pečenie pokrmov oveľa rýchlejšie, a to je jeden z dôvodov, prečo je grilovanie  tak populárne.

Barbecue je v podstate pečenie jedla pod vekom. Na rozdiel od priameho ohňa pri grilovaní je zdroj tepla zvyčajne nepriamy - môže to byť napríklad ohnisko pripojené k varnej komore, kde je spracovávaný pokrm umiestnený.

Barbecue sa vyznačuje nižšou teplotou a dlhšou dobou pečenia. Používa sa na prípravu väčších a tvrdších mäsových porcií, ktoré sa konzumujú po dlhých hodinách tepelného spracovania.

Technika podobná barbecue je údenie - vyžaduje ešte nižšie teploty, medzi 20 a 60 ° C. Vďaka nízkej teplote sa celý proces predlžuje - môže trvať niekoľko hodín až týždňov, v závislosti od veľkosti údeného mäsa.

Určite áno! Sladko-korenistá aróma barbecue omáčky dodá skvelú chuť jedlám pripravovaným oboma spôsobmi.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu