1. Mäso

    Bravčovú panenku opatrne v strede rozrežeme veľkým nožom, aby vznikol tunel. Z mletého mäsa, cesnaku, korenín a vody pripravíme klobásovú zmes, ktorou z oboch strán plníme panenku. Naplnenú panenku po povrchu okoreníme zmesou na bravčové mäso, dáme do vymastenej nádoby a podlejeme hovädzím bujónom. Prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 °C 40 – 60 minút. Každych 20 minút odkryjeme a skontrolujeme, či netreba mäso podliať bujónom.

  2. Zemiaky na kyslo

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji do zlatista. Pridáme zemiaky, bobkový list, rascu, cierne korenie, nové korenie, opražíme a zelejeme zeleninovým bujónom po okraj zemiakov. Varíme do mäkka. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme zápražku, smotanu a za stáleho miešania prevaríme. Nakoniec dochutíme octom, cukrom, prípadne ešte dosolíme. Tip: Zemiaky na kyslo môžme podávať s uvareným vajíčkom, volským okom alebo opečeným špekáčikom.