Piškóta z olivového oleja s pomarančovým želé a domácou vanilkovou zmrzlinou
Výborný ľahký a jednoduchý desert s ovocím a vanilkovou zrzlinou nielen pre horúce letné dni.

Suroviny
Piškóta
-
Cukor múčka 150 g
-
Vaječné žĺtky 60 g
-
Pomarančová šťava 40 ml
-
Pomarančová kôra 3 g
-
Hladká múka 170 g
-
Prášok na pečenie 10 g
-
Olivový olej 240 ml
-
Vaječné bielky 150 g
-
Soľ 4 g
Pomarančové želé
-
Šťava z limetky alebo citrónu 150 ml
-
Xanthán (xanthánová guma) 3 g
-
Cukor 40 g
-
Pomarančová šťava
Vanilková zmrzlina
-
Vanilkový struk 1 ks
-
Rama Cremefine Profi Na šľahanie 1l 250 ml
-
Mlieko 250 ml
-
Cukor
-
Vaječné žĺtky
Príprava
-
Piškóta
- Žĺtky utrite cukrovou múčkou (dobiela), zmiešajte s pomarančovou kôrou a šťavou, pridajte postupne dvakrát preosiatu múku s práškom do pečiva striedavo s olivovým olejom.
- Bielka vyšľahajte do snehu a jemne vmiešajte do dopredu pripravenej hmoty.
- Na plech položte papier na pečenie, rovnomerne naň rozprestrite hmotu a pečte pri teplote 160 °C 45 minút.
- Po upečení vyberte z formy, aby sa cesto zbavilo pary.Vychladnuté cesto nakrájajte na prúžky
-
Pomarančové želé
- Cukor kryštál zmiešajte so Xanthanom.
- Šťavu z pomaranču a citrónu prelejte do stolného mixéru, postupne mixujte a pridávajte cukor so Xanthanom.Vzniknuté želé prelejte do plastovej fľaše a nechajte vychladnúť.
-
Vanilková zmrzlina
- Žĺtky zmiešajte s cukrom a vanilkou a trite, až kým nedosiahnete konzistenciu hustého krému.
- Mlieko zmiešajte s Ramou Cremefine 15%, zahrejte na teplotu 60 °C a prelejte do vaječného krému.Premiešajte a znovu prelejte do hrnca.Zohrejte na teplotu 90 °C.Vzniknutú hmotu ochlaďte a zmrazte v nádobe na výrobu zmrzliny.