+

Príprava cesta:

  • Pšeničná múka typu “0” 1650.0 g
  • Studená voda 700.0 ml
  • Olivový olej 200.0 ml
  • Droždie čerstvé 14.0 g
  • Soľ 45.0 g

Príprava omáčky a oblohy:

Servírovanie:

  • Nahrubo mleté čierne korenie 5.0 g
  • Nasekané čerstvé listy bazalky 30.0 g
  1. Príprava cesta:

    • Kvasnice zmiešajte so studenou vodou, pridajte múku a soľ a vymieste cesto.
    • Pridajte olivový olej a pokračujte v miesení 20 až 25 minút, kým nebude cesto hladké a mäkké (asi ako mäkká časť vášho ucha).
    • Cesto prikryte a nechajte zhruba hodinu odpočívať. Potom ho rozdeľte na 10 rovnakých častí. Každá by mala mať cca. 270 gramov.
    • Jednotlivé porcie cesta sformujte do guličiek, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte zhruba 12 alebo viac hodín kysnúť v chladničke (pripravené gule môžete v prípade potreby aj zamraziť).
  2. Príprava omáčky a oblohy:

    • Pripravené cesto vyvaľkajte do tvaru pizze s priemerom zhruba 32 centimetrov.
    • Omáčku rovnomerne rozotrite na pizzu, pridajte mozzarellu, gorgonzolu a syr rokpol a posypte strúhaným parmezánom.
    • Pizzu vložte do pece na pizzu predhriatej na 320-350 °C a pečte 3 až 4 minúty.
  3. Servírovanie:

    • Upečenú pizzu nakrájajte na 8 častí, pokvapkajte olivovým olejom, posypte bazalkou a ochuťte čerstvo namletým korením.
  4. Pečenie v konvektomate:

    • Cesto vyvaľkané do tvaru pizze položte ho na okrúhly plech na pizzu. Pridajte omáčku a oblohu a vložte do rúry predhriatej na 280 - 300 °C s ventilátorom nastaveným na nízky stupeň.
    • Čas pečenia závisí od toho, aké tekuté sú jednotlivé suroviny a omáčka.