Šarišská Máčanka
Ak máte radi mäso, môžete pridať počas varenia máčanky údené mäso nakrájané na kocky.

Suroviny
Šarišská Máčanka
−
+
€0.0
Príprava
Slanina
/g
150.0 g
0%
Cibuľa
/g
150.0 g
0%
Bravčová masť
/g
100.0 g
0%
Šťava z kyslej kapusty
/ml
200.0 ml
0%
Kyslá kapusta
/g
300.0 g
0%
Voda
/ml
1500.0 ml
0%
Sušené hríby
/g
150.0 g
0%
Mrazené alebo čerstvé hríby
/g
400.0 g
0%
Olej
/ml
100.0 ml
0%
Maslo
/g
70.0 g
0%
/
Príprava
-
Slanina 150.0 g
-
Cibuľa 150.0 g
-
Bravčová masť 100.0 g
-
Šťava z kyslej kapusty 200.0 ml
-
Kyslá kapusta 300.0 g
-
Voda 1500.0 ml
-
Sušené hríby 150.0 g
-
Mrazené alebo čerstvé hríby 400.0 g
-
Olej 100.0 ml
-
Maslo 70.0 g
Príprava
-
Príprava
Slaninu a cibuľu si nakrájame na malé kocky a opražíme do zlatista na bravčovej masti.Opraženú slaninu a cibuľu zalejeme kapustovou šťavou a hubovým bujónom, potom pridáme na jemno nasekanú kyslú kapustu, bobkový list, nové korenie, pretlačený cesnak, farebné drvené korenie, hríby (sušené hríby si pred varením namočíme do vlažnej vody). Varíme 40 minut.Na zahustenie použijeme svetlú zápražku a ešte povaríme 10 minút. Nakoniec máčanku zjemníme smotanou, krátko povaríme a podľa potreby dochutíme.Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme kúsok masla a červenú mletú papriku, odstavíme z plameňa, aby nám paprika nezhorkla. Takto pripravenú cibuľu prelievame alebo položíme na povrch máčanky. Podávame s domácim zemiakovým chlebom, ktorý sa namáča do máčanky.