1. Príprava

    Mäso a bôčik nakrájame na kocky alebo drobne rezance, klobásu na kolieska. Hlávkovú kapustu nakrájame a povaríme do polomäkka, scedíme a necháme odkvapkať. Na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, vložíme mäso a po krátkom orestovaní zaprášime paprikou, pridáme paradajkový pretlak a po chvíľke zalejeme polovicou vína, dolejeme trochou vody a dusíme. Počas dusenia pridáme bobkový list, ochutíme zmesou bravčového bujónu a v polovici dusenia pridáme kyslú kapustu, ktorú sme podľa potreby prípadne prepláchli a pokrájali. Keď je bigos takmer hotový, pridáme povarenú hlávkovú kapustu, slivkové krížalky a pokrájanú klobásku. Dochutíme majoránom, zvyšným vínom a cukrom, prípadne trošku zahustíme zápražkou. Podávame s chlebom alebo zemiakovými knedličkami.