Sliezsky bigos
Do bigosu môžete pridať počas varenia aj sušené hríbiky alebo cesnak.

Suroviny
Príprava
-
Bravčové pliecko bez kosti 1000 g
-
Údený bôčik, vcelku 1000 g
-
Údená klobása 300 g
-
Kyslá kapusta 1000 g
-
Hlávková kapusta 1000 g
-
Masť 100 g
-
Cibuľa žltá 200 g
-
Bobkový list 1 g
-
Knorr Majorán 0,25 kg 2 g
-
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg 15 g
-
Víno červené 200 ml
-
Sušené slivky – krížalky 250 g
-
Cukor 30 g
-
Voda 400 ml
Príprava
-
Príprava
Mäso a bôčik nakrájame na kocky alebo drobne rezance, klobásu na kolieska. Hlávkovú kapustu nakrájame a povaríme do polomäkka, scedíme a necháme odkvapkať. Na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, vložíme mäso a po krátkom orestovaní zaprášime paprikou, pridáme paradajkový pretlak a po chvíľke zalejeme polovicou vína, dolejeme trochou vody a dusíme. Počas dusenia pridáme bobkový list, ochutíme zmesou bravčového bujónu a v polovici dusenia pridáme kyslú kapustu, ktorú sme podľa potreby prípadne prepláchli a pokrájali. Keď je bigos takmer hotový, pridáme povarenú hlávkovú kapustu, slivkové krížalky a pokrájanú klobásku. Dochutíme majoránom, zvyšným vínom a cukrom, prípadne trošku zahustíme zápražkou. Podávame s chlebom alebo zemiakovými knedličkami.