Prečo sa stať vegetariánom?

Vaši hostia môžu voliť bezmäsitú stravu z rôznych dôvodov.

Dopad na životné prostredie

Dopad na životné prostredie

Stále viac sa zvyšuje sociálne povedomie o environmentálnych nákladoch priemyselnej živočíšnej výroby. Jej emisie skleníkových plynov prispievajúce ku katastrofickej zmene klímy sú niekoľkokrát vyššie ako emisie z pestovania plodín. Potrebuje tiež niekoľkonásobne viac vody a vyžaduje nadmerné využívanie pôdy, pretože na produkciu krmív pre zvieratá sa používajú obrovské orné oblasti.

Zdravie

Zdravie

Niektorí ľudia sa vzdávajú mäsa zo zdravotných dôvodov, napríklad pre obmedzenie príjmu nasýtených tukov, ktoré prispievajú k ateroskleróze a srdečným ochoreniam, pokiaľ sú nadmerne konzumované. Ďalší sa vyhýbajú mäsu kvôli škodlivým poľnohospodárskym praktikám, ako je používanie antibiotík a rastových hormónov v krmivách pre zvieratá.

Etika

Etika

Ľudia si stále viac uvedomujú, že zvieratá pociťujú bolesť, strach a únavu, podmienky priemyselnej produkcie zvierat tieto zážitky zhoršujú. Preto sa rozhodnú stať sa vegetariánmi a ušetriť zvieratám zbytočné utrpenie.

Čo jedia vegetariáni?

Ako už viete, vegetariáni nejedia mäso. Jedia ale množstvo iných potravín. Čo môžete použiť, ak chcete pre nich variť?

Vegetariánske jedlá. Ako ich podávať?

Ak chcete do svojho jedálneho lístku zahrnúť len niekoľko vegetariánskych jedál, vyberte tie, ktoré zodpovedajú celkovému štýlu vašej reštaurácie.

Talianska kuchyňa ponúka nespočetne veľa nápadov na pokrmy pre vegetariánov. Čerstvá zelenina, lepkavá ryža, cícerová múka a kysnuté koláče, to všetko môžete nájsť vo vegetariánskych pokrmoch z Talianska. Čo by ste mali pridať do svojho menu?

  • Zeleninové predjedlá s ricottou
  • Focaccia s paradajkami, olivami a rozmarínom
  • Rizoto s hráškom alebo zelenou špargľou a parmezánom
  • Ribolita – toskánska fazuľová polievka
  • Arancini – vyprážané ryžové guľky s mozzarellou
  • Farinata – cícerová placka

Napriek tomu, že arabská kuchyňa je známa svojimi pokrmami z mastného mäsa, ponúka taktiež množstvo vegetariánskych jedál. Používa sa cícer, bôb, paradajky a baklažán, tahini a vajíčka. Inšpirujte sa týmito lahodnými vegetariánskymi receptami.

  • Šakšuka – pošírované vajce s paradajkami  
  • Baba ganoush – pečený baklažán a pasta tahini
  • Hummus s čerstvým pita chlebom a olivovým olejom
  • Ful medames – varená fazuľa s rímskou rascou a olivovým olejom
  • Falafel – vyprážané guľky z cíceru  
  • Výdatný cícerový a baklažánový guláš

„Vegetariánske“ nemusí vždy znamenať „zdravé jedlo“! Mnoho ľudí sa vzdáva mäsa z iných dôvodov ako je zdravie a určite ocenia, pokiaľ nájdu vegetariánske pokrmy vo fast foode alebo v pizzériách. Ako môžete uspokojiť ich potreby?

  • Vyprážané cibuľové krúžky s domácou BBQ omáčkou
  • Domáce hranolky s údenou majonézou chipotle
  • Burrito s ryžou, grilovanými paprikami a vyprážanými fazuľami  
  • Fazuľové a zeleninové tacos
  • Burgery  z červenej fazule

Ako označiť vegetariánske pokrmy vo vašom menu?

Nepoužívajte separátne „vegetariánske menu“, ale pridajte vegetariánske jedlá do vášho bežného jedálneho lístka. Niektorí hostia sa nemusia cítiť dobre, keď musia požiadať o špeciálne menu, zatiaľ čo priaznivci tradičnej kuchyne sa otrasú už len pri slove „vegetariánsky“, a tak by sa im mohlo ľahko stať, že prídu o možnosť objaviť krásy vegetariánskych pokrmov.

Stačí, ak umiestnite vedľa vašich vegetariánskych pokrmov malý znak, napríklad zelený list a buďte si istí, že každý jeho význam hneď pochopí. Alebo dajte všetky vaše vegetariánske pokrmy do samostatnej sekcie vo vašom menu s názvom ako napríklad „Jedzte zeleninu“.