Menu

Mäso na gril

Ak ste ešte stále zvyknutí grilovať len klobásy a bravčovú krkovičku, je načase predstaviť si niekoľko nových hráčov. Aké ďalšie druhy mäsa sú vhodné na gril?

Grilované hovädzie mäso

Pri výbere hovädzieho na gril by ste mäso mali najskôr starostlivo preskúmať. Nemalo by sa skladovať s inými kusmi mäsa a tiež by nemalo ležať vo vlastnej šťave. Mäso musí mať zároveň výrazne červenú farbu a tukové žilkovanie - čím belšie, tým lepšie.

Tradičné voľbou na gril je hovädzia sviečková, ale môžete tiež vyskúšať ďalšie, menej využívané časti. Na gril sa hodí napríklad rib eye, silverside alebo rump. Vzhľadom na to, že hovädzie mäso má samo osobe celkom výraznú chuť, postupujte pri marinovaní opatrne. Zvoľte skôr klasické korenia, ako je čierne korenie a soľ a pridať môžete aj bylinky.

Grilované bravčové mäso

Okrem bravčovej krkovičky sa na gril skvele hodí jemnejšia a menej mastná bravčová sviečková.Uistite sa, že teplota vnútri mäsa nepresahuje 65 °C, aby mäso zostalo mäkké.

Rebierka sú ďalším druhom bravčového, ktorý sa hodí na gril - nezabudnite sa však uistiť, že sú šťavnaté a správne ochutené. Ideálna na rebierka je napríklad medová a pivná glazúra, ktorá na grile skaramelizuje a zvýrazní tak dymovú arómu mäsa. Rebrá najlepšie chutia s tatárskou omáčkou Hellmann's. Môžete ju podávať priamo na tanieri alebo v hygienicky balených vrecúškach, ktoré sa skvele hodia na vonkajšie akcie. 

Grilované kuracie mäso

Chudé kuracie mäso má množstvo svojich fanúšikov. Najmä deti a ľudia, ktorí neobľubujú tučné červené mäso, si zamilujú grilované kuracie filety. Dozlatista ugrilované pikantné krídelká a stehná si získajú srdcia všetkých milovníkov mäsa.

Kuracie filety nezabudnite jemne naklepať, aby bolo mäso rovnomerne hrubé. Potom mäso marinujte po dobu asi 30 minút, aby bolo šťavnaté. Grilujte z oboch strán, kým teplota vnútri mäsa nedosiahne 75 °C a mäso už nebude ružové.

Rvnakým spôsobom postupujte aj pri grilovaní stehien a krídel. Pred grilovaním mäso potrite svojou obľúbenou zmesou korenia. Tesne predtým, ako kúsky zložíte z grilu, pridajte barbecue omáčku. Podávajte s kečupom, horčicou alebo tatárskou omáčkou Hellmann's, vyrobenou z nasekaných kyslých uhoriek, pažítky, horčice a worcesterovej omáčky.

 

Ryby a morské plody na gril

Grilovanie rýb a morských plodov je jednoduché - za predpokladu, že viete, ako s týmto jemným mäsom zaobchádzať:

  • Ryby možno grilovať na mriežke, zatiaľ čo na grilovanie morských plodov sa lepšie hodí takzvaný griddle - plná oceľová doska.
  • Gril musí byť dokonale čistý a dostatočne horúci, aby sa na neho ryby nelepili.
  • Akonáhle rybu položíte na rošt, nedotýkajte sa jej. Po niekoľkých minútach skúste, či sa ryba už nelepí. V tomto prípade ju môžete bezpečne prevrátiť na druhú stranu.
  • Ak grilujete lososa, položte ho na gril kožou nadol. Koža sa na gril neprilepí tak ľahko ako samotné mäso.
  • Môžete grilovať tiež mušle, krevety, slávky, kalamáre, chobotnice, ale tiež celé homáre a kraby.

Aby ryba získala lahodnú arómu a plnú chuť, pred grilovaním ju jemne posypte bylinkami a korením, vrátane cesnaku, tymiánu, kôpru a bieleho korenia, ktoré zvýraznia jej prirodzenú chuť.

Ku grilovanej rybe sa skvele hodí majonézový dressing, ako je napríklad tatárska omáčka Hellmann's. Grilovanú rybu podávajte ako filé - s hranolčekmi alebo pečivom - alebo ako rybiu rolku. Rolku naplňte rybou, zeleninou a lahodným hustým dressingom. Následne všetko spolu krátko grilujte. 

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu