![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_1/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.citronova_trava.jpg)
Citrónová tráva (Takrai)
V Thajsku rastie citrónová tráva takmer ako burina vo veľkých trsoch, možno ju pestovať bez problémov aj u nás. Spodná svetlá časť stonky sa používa okrem curry pást do polievok a vyprážaných pokrmov, môže sa do pokrmu pri varení vložiť i v celku a pred podávaním ju vybrať. Použiť môžeme aj nasušenú citrónovú trávu, len ju vopred musíme nechať 30 minút máčať vo vode, ale zato bude chutiť ako čerstvá.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_1/textimage_725826642/image.transform/jpeg-optimized/image.galangal.jpg)
Galangal (galangalový koreň)
Príbuzný zázvoru s citrusovým nádychom, jeho vôňa i chuť je o dosť ostrejšia. K dostaniu je v čerstvej alebo sušenej forme, sušený galangal je však nutné pred varením namočiť v horúcej vode. Používa sa do polievok, vyprážaných jedál a tiež býva súčasťou obľúbených thajských karí pást.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_2/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.kafirove_listy_a_limeta.jpg)
Kaffírové listy limetky (Makruty)
Takzvané kaffírové limetky majú tmavo zelenú kôru s hrbolčekmi, sú výraznej vône a chuti. Z limetiek sa používa nastrúhaná kôra, ktorá je bohatá na aromatické oleje. Z rastliny sa dajú využiť kaffírové listy (celé alebo rozdrvené), a to do šalátov a opäť karí pást. Listy z kaffírových limetiek nám celkom dlho vydržia, keď ich uložíme v plastovom vrecku do mrazničky.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_2/textimage_823492521/image.transform/jpeg-optimized/image.koriandr.jpg)
Koriander (Pak Chee)
Jeho výrazná a pikantná chuť dodá pokrmu na čerstvosti. Používa sa celá rastlina vrátane semien a koreňov, všetko sa opraží, rozomelie a potom sa zmes pridáva do karí pasty. Pre zachovanie dlhšej čerstvosti koriander umyte, osušte a vložte do plastového vrecka, takto vydrží v chladničke až 6 dní.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_3/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.thajska_bazalka.jpg)
Thajská bazalka
Bazalka sa v pokrmoch vyskytuje veľmi hojne. Používajú sa tri druhy. Bai Horapa chutí ľahko po aníze a pridáva sa do červeného a zeleného karí, jej lístky pripomínajú mätu. Bai Manglaek chuťovo pripomína citróny, jej tenké lístočky bývajú súčasťou polievok a šalátov. Purpurové lístky Bai Grapao pre zmenu pripomínajú chuť klinčekov.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol/columnctrl_parsys_3/textimage_1843551282/image.transform/jpeg-optimized/image.tamarind.jpg)
Tamarínd
Luskovité plody, ktorých dužinu možno pojedať čerstvú, varenú alebo sušenú. Z dužiny možno pripraviť tiež osviežujúce nápoje.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol_1625561196/columnctrl_parsys_1/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.jidasovo_ucho.jpg)
Judášovo ucho
Jeho prednosťou je príjemná chrumkavosť, nemá príliš výraznú chuť a vôňu, čo umožňuje ho pridávať do rôznych jedál podľa vlastnej fantázie, dobre poslúži aj k vytvoreniu farebného kontrastu s ostatnými surovinami pokrmu. Huba sa používa čerstvá či sušená. Čerstvú špongiu povarte 10-20 minút a následne pridajte do pokrmu. Sušenú špongiu treba aspoň na 1-2 hodiny namočiť.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol_1625561196/columnctrl_parsys_1/textimage_1125691422/image.transform/jpeg-optimized/image.zazvor.jpg)
Zázvor
V kuchyni sa používa iba oddénková časť (koreň). Chuť zázvoru je ostrá, pálivá a výrazne živicová. Používa sa najmä v čerstvom stave. Mimo pokrmov sa zo zázvoru robia čaje, limonády a ďalšie nápoje.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol_1625561196/columnctrl_parsys_2/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.wasasbi.jpg)
Wasabi
Tento zelený japonský koreň je neodmysliteľnou súčasťou väčšiny japonských pokrmov. Čerstvo strúhaný koreň má jasne zelenú farbu, lepkavú textúru, čerstvú vôňu a štipľavú chuť. Okrem koreňa možno využiť aj stonky, listy a kvet. Stonky a listy bývajú nakladané a nasekané a používajú sa hlavne ako príloha k zelenine a polievkam.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol_1625561196/columnctrl_parsys_2/textimage_1684191107/image.transform/jpeg-optimized/image.sezamovy_olej.jpg)
Sezamový olej
Sezam bola jedna z prvých surovín, z ktorej sa spracovával olej. V ázijskej kuchyni sa používa olej z praženého sezamu, ktorý má tmavú farbu a výrazne vonia po sezame. Má veľmi výraznú chuť.
![](/inspiracie-sefkuchara/kuchyne-sveta/Azijska_kuchyna/Bylinky_a_korenie/jcr:content/parsys/content/columncontrol_1625561196/columnctrl_parsys_3/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.secuansky_pepr.jpg)
Sečuanske korenie
Značne ostré, až chuť otupujúce, aromatické korenie. Pre zvýšenie arómy sa odporúča semená celé alebo drvené opražiť. Na korenenie používame len malé dávky. V Číne si mletým opraženým sečuánským korením korenia zelený čaj. Pred použitím sa odporúča vyradiť všetky uvoľnené čierne semienka, ktoré sú veľmi horké.