Menu

Vyprážanie za stáleho miešania (stir-fry)

Najbližšie k tomuto spôsobu varenia v slovenskom prostredí má restovanie, alebo v tých prípadoch, keď sa surovina smaží a restuje až do chrumkava - pražením. Používa sa len malé množstvo tuku, ktoré sa dáva zásadne na rozpálenú panvicu. Pridá sa mäso, ktoré sa za stáleho miešania po všetkých stranách dobre a rýchlo orestuje. Následne sa pridávajú ďalšie suroviny a koreniny.

Dusenie

Zvyčajne mu predchádza varenie a až potom sa potravina dusí. Upravujeme týmto spôsobom mäso tak, že sa najskôr uvarí, potom pridáme koreniny a ostatné suroviny a rýchlo dusíme na panvici.

Vyprážanie vo väčšom množstve tuku

V princípe sa jedná o obdobný spôsob vyprážania za stáleho miešania, ale pridáva sa viac tuku. Je používané obvykle pre to, aby bola dosiahnutá výnimočná chrumkavosť výrobku alebo rýchle a rovnomerné vyprážanie.

Varenie v pare

Je jednou z najzdravších metód tepelnej úpravy, nezbavuje potraviny vitamínov a výživných látok. Varenie v pare znamená vystaviť potraviny  priamemu vplyvu pary. Najčastejšie sa takto upravuje zelenina, ryby a plody mora. Na prípravu môžeme  využiť napr. akúkoľvek mriežku a položiť ju nad vriacou vodou tak, aby mohla para pôsobiť na potraviny alebo typický bambusový kôš, kde vyskladáme potraviny jednu na druhú.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu