Hoci Taliansko nie je veľkou krajinou, po stáročia zostalo politicky rozdelené. Preto sú jednotlivé regióny veľmi autonómne, s vlastným charakterom a kuchyňou. To, čo jete v Neapole, Bologni alebo Sardínii, je veľmi odlišné. Tu je prehľad najzaujímavejších kulinárskych oblastí Talianska.
Tento región je známy svojimi syrmi, najmä Castelmagno, ako aj hovädzím carpaccio. Piemont je tiež hlavným mestom talianskych sladkostí, odkiaľ pochádza Nutella a marron glacé (kandizované gaštany).
Toskánsko je domovom najznámejších talianskych polievok: minestrone (pripravuje sa zo zeleniny, cestovín a strukovín) a ribollita (z chleba a zeleniny). Tu nájdete najlepší panforte - tenký taliansky koláč zo sušeného ovocia a orechov.
Ak chcete vyskúšať tradičné cestoviny, Lazio je správnym miestom. Odtiaľ pochádzajú cestoviny alla carbonara, cestoviny all'amatriciana a omáčka arrabbiata.
Najobľúbenejšie lombardské jedlo je rizoto, typicky podávané so šafranom. Hoci mnohé jedlá obsahujú mäso, obľúbené sú aj iné prísady. Môžete si vychutnať tortelli di zucca (tekvicové ravioli) a miestny syr Gorgonzola.
Piadina – pšeničná grilovana placka je populárne talianske pouličné jedlo vyrobené z ugrilovaného plochého chleba s rôznymi náplňami. Nájdete tu mnoho druhov tortellini a lasagne. Región je tiež domovom balsamikového octu z Modeny, syrov Parmigiano-Reggiano a Grana Padana, ako aj známych údenín: prosciutto, pancetta a mortadella.
Neapol a región Kampánia je ríšou talianskej kuchyne, ktorú s najväčšou pravdepodobnosťou poznáme. Odtiaľ pochádza pizza a vyrába sa tu najlepšia mozzarella. Môžete tu nájsť tiež parmigiana - plátky baklažánu zapečené so syrom a paradajkovou omáčkou.
Na Sicílii môžete vyskúšať slávne talianske antipasto (predjedlá), arancini - vyprážané guľky plnené ryžou. To je tiež miesto, odkiaľ pochádza Caponata (hustý baklažánový “guláš” s olivami a kapary).
Je to región, kde je najviac viditeľný vplyv francúzskej a španielskej kuchyne. Kalábria znamená prístup k čerstvým morským plodom (krevety, homáre a chobotnice), slávnej klobáse “nduja” a miestnym melónom.
Sardínia je známa nielen rybami a morskými plodmi. Je tiež domovom karasau (tradičného plochého chleba) a casu marzu (ovčieho syra s larvami mušky syrorodky).
Syr - casu marzu - je skutočným rodinným striebrom Sardínčanov. Delikatesný bochník tvrdého ovčieho syra typu pecorino však nevychádza len spod rúk domácich majstrov. Na jeho unikátnej podobe a zvláštnej chuti sa zásadným spôsobom podieľa asi štyri milimetre veľká mucha – syrorodka drobná. Mucha do pripraveného syra nakladie asi 500 vajíčok, z ktorých sa časom vyliahnu tisícky lariev. Bochník sa tak vlastne stane ich domov. Larvy sa syrom kŕmia tak, že ho postupne žujú. Tráviaci trakt lariev umožňuje účinnejšie rozkladať tuky a vďaka ich činnosti sa konzistencia syra a chuť neuveriteľne zjemnia.