Menu

Suroviny

+

P r í p r ava

Halušky

  • Maslo 75.0 g
  • Krupica 90.0 g
  • Soľ 3.0 g
  • Vaječný žltok 25.0 g
  • Vajce 50.0 g
  • Muškátový kvet 5.0 g

Dekorácie

  • Cibuľa(krájaná na šestiny) 200.0 g
  • Slaninový prach 10.0 g
  • Slaná tyčinka 20.0 g

...

Príprava

  1. P r í p r ava

    Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na plátky a pomaly na masle restujeme do tmavozlatej farby. Prilejeme vývar a pri nízkej teplote varíme asi 20 minút. Dochutíme provensálskymi bylinkami a trochou brandy. Podľa potreby môžeme scediť.
  2. Halušky

    Maslo a štipku soli vidličkou vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny. K vyšľahanému maslu pridáme žĺtok a ešte chvíľu šľaháme, kým sa žĺtok bezo zvyš-ku nevmieša do masla. Ďalej primiešame časť krupice a celé vajce. Keď sa znovu všetko bezo zvyšku zapracuje, prisypeme aj zvyšok krupice a naposledy premiešame, aby sa suroviny rovnomerne spojili. Cesto v miske prekryjeme fóliou a necháme odpočívať aspoň pol hodiny pri izbovej teplote. Z odležaného cesta tvoríme čajovými lyžičkami halušky. Osolenú vodu privedieme do varu. Len čo voda vrie, vložíme halušky. Zhruba za minútu alebo za dve od vhodenia halušiek do vody ich jemne lyžicou uvoľníme odo dna hrnca. Pozvoľna ich varíme 30 minút. Halušky za ten čas naberú objem zhruba na dvojnásobok. Uvarené halušky vyberieme z vody a hneď ich vložíme do studeného vývaru. Tu ich necháme ďalších 30 minút odpočívať. Uvarené, ale tuhé krupicové vnútro halušiek sa týmto uvoľní, napučí, halušky sa znovu zväčšia na dvojnásobok.
  3. Dekorácie

    Teplé halušky zalejeme na tanieri cibuľovým vývarom, dozdobíme opečenými a povarenými dielikmi cibule posypanej slaninovým prachom a doplníme napríklad slanou tyčinkou.
Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu