Krémová polievka z bielej špargle

Suroviny
Krémová polievka z bielej špargle
−
+
€0.0
P r í p r ava
Biela špargľa
/g
1400.0 g
0%
Maslo
/g
100.0 g
0%
Šalotka
/g
200.0 g
0%
Voda
/ml
2000.0 ml
0%
Biele víno
/ml
125.0 ml
0%
Zemiaky
/g
400.0 g
0%
Smotana na varenie 12 %
/ml
300.0 ml
0%
Vajcia
/g
100.0 g
0%
Soľ
/g
10.0 g
0%
Korenie biele, mleté, podľa chuti
/g
7.0 g
0%
Muškátový orech (mletý)
/g
5.0 g
0%
Rukola
/g
60.0 g
0%
Pór
/g
50.0 g
0%
Bylinky
/g
60.0 g
0%
/
P r í p r ava
-
Biela špargľa 1400.0 g
-
Maslo 100.0 g
-
Šalotka 200.0 g
-
Voda 2000.0 ml
-
Biele víno 125.0 ml
-
Zemiaky 400.0 g
-
Smotana na varenie 12 % 300.0 ml
-
Vajcia 100.0 g
-
Soľ 10.0 g
-
Korenie biele, mleté, podľa chuti 7.0 g
-
Muškátový orech (mletý) 5.0 g
-
Rukola 60.0 g
-
Pór 50.0 g
-
Bylinky 60.0 g
Príprava
-
P r í p r ava
Špargľu umyte, odkrojte drevnaté konce a pazuchy okrem špičiek olúpte škrabkou. V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom nakrájanú šalotku do sklovita. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte špargľu, na tenké plátky pokrájané zemiaky a varte 5 minút.
Dierovanou lyžicou vyberte pazuchy špargle, stonky nakrájajte na kúsky. Špičky neskôr použijete na ozdobu. Nakrájané stonky vráťte späť do polievky a rozmixujte ponorným mixérom do hladka.
Žĺtky a smotanu na varenie prešľahajte metličkou v miske, pomaly vlejte do hrnca a dôkladne rozmiešajte. Nechajte minútku prejsť varom, osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte štipku muškátového kvetu a nakoniec zjemnite vínom.
Pri podávaní môžete polievku ozdobiť varenými hlavičkami špargle, čerstvými bylinkami, napríklad trebuľkou a podobne.