1. Prispôsobte menu zákazníkovi a charakteru akcie


Preveďte podrobný prieskum. Spýtajte sa zákazníka, aká má očakávania, a ako bude vyzerať akcie. Pamätajte však, že Vašou úlohou je zjednotiť jeho predstavy so skutočnosťou a poradiť mu tak, aby vami pripravený bufet bol atraktívny, ale aj ukazoval Vaše možnosti a bol pre Vás ziskový. Zostavte ho tak, ako sa zostavuje menu na jedálnom lístku. Ak ste dostali objednávku na studený a teplý bufet, snažte sa, aby sa v ňom vyskytli všetky hlavné prvky: šaláty, studené predjedlá, polievky, teplé predjedlá, hlavné jedlá aj dezerty. Pamätajte na to, aby sa v každej kategórii vyskytli aspoň dve ponuky. Pokrmy v bufetovej zostave by mali byť tiež vyvážené, napr. jedna krémová polievka, jedna na báze vývaru, mäso vyprážané a mäso v omáčke. Jeden šalát alebo jedno predjedlo je rozhodne príliš málo. Atraktívnym prvkom bufetu budú finger foods alebo tapas, ktoré zaženú prvý hlad hostí.

2. Starostlivo premyslite príslušné umiestnenia

Pokiaľ Vám to miesto akcie dovolí, rozostavte bufet na jednom dlhom stole. Odsuňte ho však od steny, aby mohli hostia prichádzať z jednej strany a obsluha mala možnosť prísť z druhej strany a nemusela sa medzi hosťami preplietať. Jedlá ukladajte postupne hlavnými skupinami, od príchodovej strany hostí alebo z ľavej strany do pravej. Musia byť zreteľné výrazné zóny (nemiešajte napr. šaláty s hlavnými jedlami, a u jedál by mali byť vždy umiestnené tabuľky s názvami pokrmov a označené prípadné alergény. Pamätajte na to, že to, aký dojem zanechá Váš bufet na hosťoch, záleží vo veľkej miere na vzhľadu studených pokrmov, pretože teplé jedlá budú na začiatku zatvorené vo výdajných nádobách. Neklaďte však všetko hneď. Dobré je riadiť sa zásadou 50/50 - polovicu jedla podávame hneď na začiatku akcie, a ďalšie jedlá pridávame postupne. Vďaka tomu nebudú chýbať a až do konca akcie budú vyzerať čerstvo a lákavo. Najlepšie by bolo, aby nad bufetom mali dohľad kuchári. To oni, nie čašníci, by mali pridávať jedla a v prípade potreby podať hosťom doplnkové informácie.

3. Použite jednoduché a efektné riešenie

V poslednej dobe je obľúbený tzv. Live cooking, čiže príprava jedál pred očami hostí, prípadne cutting station (krájacie stanovište). Pomyslite teda na to, aby ste vytvorili samostatné pracovisko, na ktorom bude kuchár napr. pripravovať sushi, piecť palacinky alebo krájať pečené mäsá, ktoré si potom hosť doplní omáčkami a prílohami. Toto riešenie neprináša dodatočné náklady a šialene zvyšuje atraktivitu podujatia. Hostia tiež ocenia možnosť samostatného zloženia šalátu. Postavte misy sa šaláty, prísadami a niekoľkými dresingy na výber. Nech sa hostia sami rozhodnú o konečnej podobe ich pokrmu.