Polievka Kulajda
Na kulajdu sa v lete hodia čerstvo nazbierané a v zime sušené huby. Polievku môžeme podávať vo vydlabanom chlebe.

Suroviny
Polievka
-
Hladká múka 70 g
-
Voda 2.5 l
-
Ocot 70 ml
-
Soľ 5 g
-
Bobkový list 1 g
-
Rasca 1 g
-
Sušené huby 50 g
-
Vajce 500 g
-
Zemiaky, varené, šúpané 300 g
-
Smotana na šľahanie 33% 250 ml
-
Olej 70 ml
Servírovanie
-
Čerstvé bylinky - kôpor, ligurček, pažítka, petržlenová vňať, estragón 50 g
Príprava
-
Polievka
- Na olejia múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú za stáleho miešania zalejeme pripraveným vývarom, v ktorom sme vopred povarili vo vlažnej vode namočené huby.
- Pridáme bobkový list, rascu, soľ a povaríme asi 20 minút.
- Potom pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky a po krátkom varení zalejemesmotanou na šľahaniea opäť necháme zovrieť.
- Nakoniec do polievky pridáme trocha octu, prípadne aj trochu cukru a opatrne vkladáme celé vajcia tak, aby sa nerozdelili. Varíme kým bielky nestuhnú (alebo môžete zvlášť pripravené vajcia vkladať až do hotovej polievky).
-
Servírovanie
- Pred servírovaním posypeme najemno nasekanými bylinkami podľa vlastnej chuti a výberu.