Menu

Bravčovina

Sladkastá a mastná chuť bravčového mäsa sa dokonale kombinuje so zemitými, intenzívnymi vôňami. Rímska rasca a paradajky s kyslastou chuťou budú dokonalým kontrastom.

Vhodné prísady: údený bôčik, brokolica, kvaka, cesnak, grapefruit, vajcia, rímska rasca, kokos, koriander, arašidy, paradajky, rebarbora, zeler, zemiaky.

Jablková omáčka: pripravuje sa z jabĺk, masla, citrónovej šťavy a cukru. Ideálne sa kombinuje s pečenou bravčovou panenskou sviečkovicou. Môže sa servírovať studená aj horúca. Môžete ju vhodne dochutiť korením, rozmarínom alebo kvapkou vínneho octu.

Omáčka Romesco: pripravuje sa z lieskových orechov, paradajok, olivového oleja, chleba a cesnaku a zo sušenej sladkej papriky. Všetky prísady sa rozdrvia. Ideálna na mäso a grilované jedlá. Vhodná rovnako na bravčové aj hydinové a hovädzie mäso. 

Hovädzina

Má jemnú mäsovú príchuť s mierne sladkastým a kyslastým nádychom, ktorá je oveľa menej intenzívnejšia ako pri bravčovom alebo jahňacom mäse. Čím zrelšie je, tým sa jeho chuť a aróma stáva výraznejšou a začína pripomínať divinu. Chutí výborne v kombinácii s morskými plodmi a ostrými príchuťami.

Vhodné prísady: chren, horčica, čili, cibuľa, citróny, cesnak, hrušky, huby, vajcia, ostružiny, kapary, mrkva, vlašské orechy, petržlen, paradajky.

Omáčka s červeným vínom: dokonale sa hodí k pečeným alebo duseným hovädzím rebierkam. Samotné mäso má veľký vplyv na kvalitu jedla. Základom omáčky je červené víno, šalotka, cesnak, vínny ocot a pšeničná múka. Môžete dochutiť bylinkami, napríklad estragónom.

Chrenová omáčka: ideálne sa pripravuje z čerstvého chrenu. Perfektne zvýrazňuje chuť vareného hovädzieho mäsa. Pripravuje sa z vývaru, chrenu, masla, múky, zo smotany a z citróna. Môže sa dochutiť štipkou cukru a soli. 

Jahňacina a baranina

Je to pomerne kontroverzné mäso, pretože sa jeho intenzívna chuť niektorým môže zdať príliš výrazná. Najmä ak ste už predtým ochutnali mäso zo starších zvierat. Preto ak si chcete pochutnať na jahňacine alebo baranine, mali by ste dbať na jej kvalitu, správne ju pripraviť a jedlo skombinovať tak, aby ste získali najlepšiu vôňu. Ideálnou bylinkou, ktorá prekryje mastný, intenzívny charakter jahňaciny, je horký a súčasne sladký rozmarín.

Vhodné prísady: rozmarín, baklažán, kvaka, hrach, kapusta, marhule, cesnak, ančovičky (vkladané do mäsa), rímska rasca.

Mätová omáčka: ak hľadáte kombináciu, ktorá „prebije“ chuť mäsa, je ideálnou prísadou mäta. V závislosti od kuchyne sa mäta väčšinou kombinuje so smotanou a s cesnakom alebo s ocotom a cesnakom.

Jogurtová omáčka: dodáva čerstvú a aromatickú chuť, ktorá dokonale zvýrazňuje jemnosť mäsa. Jogurt sa kombinuje so smotanou a s bylinkami, ako napríklad rasca, vňať, soľ a korenie.

Šafranová omáčka: Je to výnimočné korenie. Dokonale sa hodí k sladkým, nie veľmi výrazným výrobkom, ale aj k horkosladkým výrobkom. Omáčka sa pripravuje z masla, šalotky, smotany a z bieleho vína. Ochucuje sa červenou paprikou, soľou a cukrom. 

Teľacina

Teľacina je jedinečné mäso, ktoré sa vyznačuje lahodnou chuťou a jemnou štruktúrou bez lykových vlákien. Farba mäsa je znakom veku a druhu krmiva. Mäso mladších zvierat, ktoré prevažne kŕmia mliekom, má svetlú farbu. Mäso starších zvierat, ktoré sa kŕmia na pastvinách, je červenšie. Keď je mäso jemné, treba množstvo korenín dávkovať opatrne – štipka soli alebo korenia a malé množstvo bylín bude na správne ochutenie mäsa stačiť.

Vhodné prísady: cesnak, karí, majorán, paprika, cibuľa, šalvia, rozmarín, tymián, bazalka, oregano, cibuľa, paradajky, huby, horčica, smotana, pór.

Hubová omáčka: Táto jemná a aromatická omáčka sa ideálne kombinuje s mäsom, ktoré nemá takú intenzívnu chuť. Pripravuje sa z húb, masla, cibule, papriky a zo smotany. 

Hydina

Je to jedno z najobľúbenejších druhov mäsa, ale jeho možnosti sa často nevyužívajú. Jemné mäso, ktorého jednotlivé časti nemusia mať výraznú chuť, sa môže stať veľmi aromatickým jedlom. Samozrejme, za predpokladu, že správne vyberieme koreniny a spôsoby spracovania.

Vhodné prísady na kuracinu: rozmarín, cibuľa, čili, kajenské korenie, huby, koriander, limetky, vlašské orechy, ocot, škorica, klinčeky, paprika, paštrnák, paradajky, tymián, kardamóm.

Vhodné prísady na morčacinu: šalvia, cibuľa, majorán, škorica, koriander, cesnak, med, karí, citrón, zázvor, bobkový list, borievka, kajenské korenie, paprika.

Vhodné prísady na králika: cibuľa, cesnak, sladká paprika, korenie, rozmarín, šalvia, bôčik, slaná šunka, horčica, jablkový mušt, špenát, špargľa, šalát.

Citrónová omáčka s tymianom: je lahodná, jemná omáčka, ktorá obohatí chuť hydinových jedál. Je vyrobená z citróna, tymiánu, oleja, zo soli a z korenia. Niekedy aj s trochou múky.

Medovo-horčicová omáčka:  Predstavuje dokonalú fúziu horúcej a sladkej chuti, pomôže vytvoriť vôňu a dodáva jedlu charakteristickú chuť. Pripravuje sa s majonézou, medom, dijonskou horčicou, jablčným octom, so soľou a s korením. Je ideálna na jemné biele mäso.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu