Menu

Existuje niekoľko nožov - všetky sú určené na rôzne úlohy. Každý šéfkuchár, ktorý sa vážne zaoberá varením, by mal mať vlastnú sadu nožov a starať sa o ne. Ale medzi všetkými nožmi je jeden veľmi špeciálny - je to takzvaný šéfkuchársky nôž. Je to takmer všestranný nôž, ktorý môžete ťažko používať na každodennej báze, takže je veľmi dôležité, aby ste si ho zvolili rozumne.

Tip 1: Prispôsobenie vašim potrebám. Neexistuje žiadna "jedna veľkosť pre všetkých". Každý by mal hľadať nôž, ktorý mu dokonale vyhovuje. Je to skoro ako manželstvo. Mali by ste mať pocit, že nôž vám vyhovuje a dáva vám dôveru. Mal by byť pohodlný, dobre vyvážený a stabilný v ruke. Mali by ste byť schopní ho perfektne ovládať a ľahko s ním manipulovať. Veľkosť, váha alebo štýl - to všetko závisí od vašich preferencií. Nezabudnite: nevyberáte si svoj nôž na celý život. Po niekoľkých rokoch môžete zvážiť zmenu, pretože sa môžu zmeniť vaše zručnosti a potreby.

Tip 2: Testovanie. Ak sa práve rozhodujete o kúpe noža, buďte otvorený a vyskúšajte čo najviac nožov pomocou sekania, krájania na kocky, krájania na rezančeky, rezania atď. Často robíme chybu pri kopírovaní iných kuchárov bez toho, aby sme si overili, či ich názor má akúkoľvek hodnotu pre nás. Často skúsení kuchári majú odlišné zručnosti a rôzne zvyklosti ako mladší kuchári, ktorí môžu potrebovať nože, ktoré sú ľahšie ovládateľné.

Tip 3: Dôveryhodné značky. Výber šéfkuchárskych nožov je pomerne veľký. Výrobcovia hľadajú nové riešenia, ktoré ponúkajú vysoko odolný materiál, ktorý vytvára najostrejší nôž vôbec. Navyše existuje množstvo limitovaných edícií, ktoré vám umožnia vybrať dizajn, ktorý vám najviac vyhovuje. Treba však pamätať: na výrobu vysokokvalitných nožov s celoživotnou zárukou, sa od výrobcu nožov vyžadujú obrovské skúsenosti a jedinečné zručnosti, nehovoriac o vysokokvalitnej oceli. Z tohto dôvodu existuje málo spoločností, ktoré by kuchári mali brať do úvahy pri výbere ideálneho partnera, niektorí z nich robia nože už viac ako sto rokov.

Tip 4: Nemecký alebo japonský štýl? Nemecké nože sú oveľa hrubšie, ťažšie a vyrobené z mäkkej ocele. Zvyčajne sú na oboch stranách zaostrené, ťažko sa pretrhávajú a pomerne ľahko fungujú. Z toho dôvodu ich preferujú mladší kuchári. Japonské nože sú ostrejšie, ľahšie, tvrdšie a tenšie. Nevyžadujú také časté brúsenie ako nemecké nože, ale sú oveľa krehké a náchylné na zlomenie. Japonské nože sú na jednej strane zaostrené a často vyžadujú opatrnejšie zaobchádzanie. Skúste obidva, aby ste pocítili rozdiel.

Tip 5: Pozrite sa na to. Jedna vec, ktorá je spoločná pre všetky nože: mali by byť ostré. Je dôležité, aby ste sa o ne správne starali. Zavedenie tohto pravidla určite posunie varenie na ďalšiu úroveň. Môžete svoj nôž  ostriť o kameň alebo oceľ, alebo použiť odborné služby na ostrenie nožov. Len málokedy sa stane, že naostríte svoj nôž ako profesionáli, ktorí sa špecializujú na to, najmä ak máte japonský štýl nožov.

Byť dobrým kuchárom nie je len pripravovať skvelé jedlá, ale pripravovať ich vždy rovnako. Z tohto dôvodu je váha v kuchyni taká dôležitá. Pomáha vám zabezpečiť konzistenciu a znížiť plytvanie prísadami. Ak sa spoľahnete iba na objem, presnosť je oveľa slabšia. Väčšina kuchárov si vyberie digitálnu váhu. Aké sú hlavné funkcie, ktoré by ste mali hľadať?

Tip 6: Presnosť. Kuchynská stupnica by mala byť presná s možnosťou funkcie tarovania, aby ste mohli vážiť prísady bez misky, ktorá ich drží. Uistite sa, že kaliber nie je príliš veľký , na úrovni minimálne 1 gramu.

Tip 7: Diéta. V závislosti od vášho zamerania nájdete kuchynské váhy s ďalšími funkciami, ktoré vám môžu byť prospešné. Pre šéfkuchárov, ktorí sú sústredení na zdravé jedlo, môže byť opodstatnené použiť stupnicu, ktorá poskytuje aj možnosť spočítať kalórie.

Tip 8: Jednoduché na použitie. Zvoľte mierku s čitateľnou obrazovkou. Ak používate rôzne typy váh v receptoch, uistite sa, že bude mať aj konvertor na meranie. Takisto by sa mala dať ľahko čistiť.

Je pokrm hotový? Ste si 100% istý? Digitálne teplomery vám definitívne pomôžu riadiť proces varenia a uvariť pokrm dokonale. Ak pripravujete veľa mäsových jedál - rozhodne stojí za to mať teplomer. Nebude vám len poskytovať presné informácie o stave jedla, ale tiež vám ponechá priestor na vlastné nápady v rámci prípravy pokrmu.

Tip 9: Dajte priestor svojim nápadom a vyberte si užitočné funkcie. V súčasnosti má mnoho teplomerov funkcie, ktoré vám môžu naozaj pomôcť. Inštalovaná minimálna teplota varenia vás informuje, keď je mäso pripravené. Konvertor od Celsia po Fahrenheit alebo naopak vám pomôže používať rôzne medzinárodné recepty.

Tip 10: Skontrolujte presnosť a rýchlosť. Tieto dve vlastnosti sú rozhodujúce pre dobrú voľbu. Z tohto dôvodu skôr, ako si kúpite nejaký teplomer, prečítajte si recenzie, aby ste zistili, ako daný model funguje v realite. Malo by mu trvať len 3 sekundy na čítanie teploty, niekedy aj bez potreby rekalibrácie.

S dokonale zvolenými nástrojmi môžete vylepšiť zážitok z varenia. Z tohto dôvodu si vytvorte dostatok času pred nákupom. Aj malé veci môžu mať veľký význam.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu