Menu

Tento problém poznáme, ale ako to môžeme zmeniť? Nižšie uvádzame niekoľko jednoduchých a efektívnych trikov, ktoré vám môžu pomôcť brať väčší ohľad pri vyhadzovaní potravín.

Fermentované jedlá a nápoje

Fermentované jedlá a nápoje

Jedná sa o jeden z najzdravších spôsobov spracovania ovocia a zeleniny a môže to zmamenať viac ako len kyslú kapustu a nakladané uhorky. Stojí za to použiť karfiol, reďkovky alebo červenú repu na prípravu fermentovaných príloh.

A prečo neskúsiť aj fermentované nápoje! Zvyšky ovocia sa spolu s čajom a bylinkami môžu použiť do zdravých, lahodných nápojov.

Ovocné octy

Ovocné octy

Ak vaši hostia ešte nie sú pripravení na skúšanie fermentovaných ovocných nápojov, použite ovocné zvyšky na vytvorenie rôznych ochutených octov. Vychádzajúc z klasického jablčného octu, cez malinové a čierne / červené ríbezle, až po grepové - takmer každé ovocie sa môže premeniť na osviežujúci ocot.

Nebojte sa  dochucovania: pridajte štipku korenín a byliniek, rozmiešajte s trochou medu, aby ste získali ešte atraktívnejší ocot.

Rôzne časti zo zeleniny

Rôzne časti zo zeleniny

Vplyv produkcie mäsa na životné prostredie je obrovský - spôsobuje úroveň produkcie skleníkových plynov porovnateľnú s úrovňami spôsobenými dopravou (približne 15% celosvetových emisií), obrovská spotreba vody a energie a znečistenie pôdy.

Aby ste sa držali prísľubu neplytvať potravinami v oblasti stravovania, skúste zaviesť viac miestnej zeleniny do svojho menu. Použite korene rovnako ako listy - mrkva a reďkovky môžu vytvoriť skvelý základ pre pesto.

Mrazené jedlá

Mrazené jedlá

V dnešnej dobe sa zdá, že mrazené potraviny padnú do hanby a všeobecný názor je, že len čerstvé jedlo je dobré jedlo. Je však správne povedať, že krátkodobo zmrazené, vysokokvalitné suroviny sú väčšinou ešte lepšie ako čerstvé prísady druhej triedy. Čo treba vyzdvihnúť a zdôrazniť, je prínos pre potravinové plytvanie, a to vďaka zmrazeniu alebo Sous Vide technike.

  • Používanie zmrazených jedál je často najrýchlejším spôsobom.
  • Je dôležité pravidelne vymieňať zmrazené zásoby, aby bola zaručená najvyššia kvalita.
  • Sous Vide ako atraktívna alternatíva: zachovávanie vôní a textúr, varenie na mieste, optimalizácia strát pri varení a hmatateľné ekonomické výhody sú len jedným z mála pozitívnych prínosov.

Kontrola porcií

Kontrola porcií

Ak vaši zákazníci majú tendenciu nechať nedojedené jedlo na svojich tanieroch, dávajte radšej menšie porcie. Umožní vám to znížiť náklady na jedlo a môže sa to vyplatiť, pretože získate priestor pre dezert.

Ryby sú pascou pre váš profit

Ryby sú pascou pre váš profit

Čerstvé ryby - čo by mohlo byť lepšie? Jediným problémom pre vašu kuchyňu je to, že ryby sú veľmi drahé a môžu sa skladovať len krátky čas. Môže to mať značný vplyv na váš zisk, ak sa musia vyhodiť. Tu je niekoľko tipov, ako sa tomu vyhnúť:

  • Vytvorte rybie pokrmy, ktoré sa dajú ľahko pripraviť, napr. rybie roládky, rybie koláče, rybie ravioly atď.
  • Ako sme už uviedli, mrazenie môže byť možnosťou ako dlhšie uchovať ryby čerstvé.

Znižovanie množstva odpadu tým, že ponúkneme na výber rôzne veľkosti príloh

Znižovanie množstva odpadu tým, že ponúkneme na výber rôzne veľkosti príloh

Namiesto rozlišovania medzi deťmi a normálnym menu odporúčame použiť mini - midi - maxi, pričom maxi je veľkosť rovnocenná normálnej veľkosti.

Jeden zemiak, veľa možností

Jeden zemiak, veľa možností

Šúpanie zemiakov znamená veľa práce a času a môže znížiť výrobu o 15%. Namiesto francúzskych hranoliek ponúkajte z času na čas neošúpané "sedliacke zemiaky" - môžete maximalizovať svoj zisk a zamestnanci vám poďakujú za to, že ste odstránili zdĺhavú prácu pri šúpaní zemiakov. Tiež preverte ako efektívne šúpať zemiaky a používajte na to správne náradie, aby ste predišli zbytočnému odpadu.

Opatrenia pre váš bufet

Opatrenia pre váš bufet

Aj v tejto oblasti môžu malé triky pomôcť zabrániť vzniku potravinového odpadu:

  • Prispôsobenie veľkostí nádob
  • Menej jedlej výzdoby
  • Nápoje z dávkovacích systémov a strojov
  • Menšie platne
  • 5 cm namiesto 10 cm hlbokých nádob

Odporúčania pre nadprodukciu

Odporúčania pre nadprodukciu

Existuje vela možností: Ponúkame vám nasledovné tipy:

  • Optimalizujte plánovanie (napríklad predbežné objednávky s motivačným systémom).
  • Držte krok s technickými možnosťami.
  • Jedlo pre zamestnancov.
  • Prenos do charitatívnych organizácií.
  • Opätovné použitie nepoužitého jedla.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu