Menu

Zvonka dokonale červené a vo vnútri mierne ružové – aj keď sa pečenie mäsa zdá byť jednoduché, v praxi je potrebný perfektný cit pre dobu pečenia. Veľké kusy hovädzieho, teľacieho alebo bravčového mäsa môže byť jednoduchšie pripraviť v konvektomate, než v bežných rúrach. Moja otázka je pri akej teplote, aby ma svojou chuťou okúzlilo a aby sa rozplývalo v ústach? Prečítajte si kulinárske rady, vďaka ktorým bude mäso  jemné, krehké, mimoriadne šťavnaté a hostia budú prekvapení z jeho rafinovanej chuti!

Pečené ako hlavné chod

Veľká, šťavnatá a perfektne červenkastá pečienka je dokonalým návrhom na hlavný chod, ktorý si získa srdcia všetkých hostí. Navyše mäso, ktoré vložíme do konvektomatu, nevyžaduje veľa pozornosti, preto sa počas tejto doby môžeme venovať príprave iných chodov. Aby sme pripravili pečienku, ktorá sa bude rozplývať v ústach, je dobré vedieť, aké mäso máme vybrať. Najviac sa osvedčia veľké kusy, ako napr. hovädzie krk, jahňacie stehno alebo aj klasická sviečkovica. Mäso pečené niekoľko hodín pri nízkej teplote bude veľmi šťavnaté a jemné.

Proces pečenia

Veľmi dôležitú úlohu, na ktorú nesmieme zabudnúť počas prípravy pečienky, je vysoká počiatočná teplota, ktorá je nevýhnutná preto, aby sa póry v mäse mohli uzavrieť a aby sa tak štava z mäsa nemohla nedostať von. Mäso môžeme dodatočne opiecť na horúcom tuku, napr. aj v konvektomate. Aby mäso získalo tú správnu farbu, doporučujeme ho pripravovať 10 minút pri teplote 200 – 220°C a potom teplotu znížime. Treba si však pamätať, že mäso je potrebné dodatočne polievať šťavou z výpeku počas pečenia mäsa ale aj v záverečnej fáze pečenia. Ako dlho mäso piecť? Všetko závisí od druhu mäsa a typu rúry, v ktorej je mäso pripravované. Napríklad hovädzia sviečková (1kg) v elektrickej rúre je potrebné piecť 10 minút pri teplote 220°C a potom 20 minút pri teplote 160 - 180°C. Týmto dosiahneme stredné prepečenie mäsa, tzv. medium. Na druhej strane, ak by sme sviečkovú (1kg) piekli v teplovzdušnej rúre je potrebné ju piecť na začiatok 10 minút pri teplote 200°C a potom 15 minút pri teplote 180°C. Týmto dosiahneme taktiež stredné prepečenie mäsa – medium.

(Takmer) Hotovo

Aby bola pečienka mimoriadne jemná a šťavnatá, je potrebné ju po vybratí z konvektomatu nechať minimálne 10 minút odpočinúť – počas tejto doby, šťava prejde celý, upečeným kusom mäsa. Neodporúča sa krájať hovädzie, bravčové ani teľacie mäso ihneď po upčení, pretože v takomto prípade by všetká šťava z mäsa vytiekla a mäso by zostalo suché.

 

 

 

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu