Odpad z prípravy a varenia jedál, pokazené potraviny a odpad z nedojedených tanierov sú 3 rôzne druhy odpadu, s ktorými v stravovacích zariadeniach zápasíme. Máme pre vás niekoľko rád, ako sa s nimi rýchlo a dobre vyrovnať.

Odpad z prípravy pokrmov:

  • Preverenie menu – zhodnoťte a potom vylepšite svoje menu tak, aby ste všetky možné odrezky použili v iných pokrmoch (napr. odrezky zeleniny a mäsa použite na prípravu vývaru).
  • Priebežne sledujte odpad vznikajúci počas prípravy, aby ste zaistili, že zamestnanci chápu, že odpad, ktorému sa dalo predísť, je neprijateľný!
  • Používajte profesionálne produkty, ktoré je možné často skladovať dlhšie, variť s nimi rýchlejšie a s menším množstvom odpadu ako pri použití surových potravín.

 

Odpad vznikajúci zo skazených potravín:

  • Vypracujte lepší spôsob plánovania svojich objednávok (nezabudnite sa pozrieť na historické údaje, uplynulé akcie a sezónnosť).
  • Využite svoju špeciálnu ponuku (denné alebo týždenné menu) a spotrebujte tak ingrediencie, ktorých dátum spotreby sa už blíži.
  • Identifikujte základné ingrediencie vo vašom menu a uistite sa, že sú začlenené v čo najvyššom počte pokrmov.
  • Vyškoľte svojich zamestnancov v správnych procesoch rotácie zásob potravín.

 

Odpad z tanierov:

Pokiaľ si hosť objednáva napr. smaženú rybu a hranolčeky, koľko gramov ryby použijete? Je nutné si uvedomiť, že zbytočne veľké jedlá často končia v koši, nie vždy v žalúdku hosťa! Presná veľkosť porcie je kľúčom k zníženiu množstva odpadu a zvýšeniu ziskovosti.

  • Servírujte optimálne veľkosti porcie
  • Uistite sa, že zamestnanci majú k dispozícii prehľadné kalkulácie – karty s receptami a gramážou, aby správne podávali optimálne veľkosti porcie.

Produkty, ktoré vám môžu pomôcť znížiť množstvo odpadu. UFS ponúka množstvo vysokokvalitných produktov vyvinutých profesionálnymi kuchármi, ktoré vám pomôžu znížiť množstvo odpadu.