Odpad z prípravy a varenia jedál, pokazené potraviny a odpad z nedojedených tanierov sú 3 rôzne druhy odpadu, s ktorými v stravovacích zariadeniach zápasíme. Máme pre vás niekoľko rád, ako sa s nimi rýchlo a dobre vyrovnať.

Odpad z prípravy pokrmov:

  • Preverenie menu – zhodnoťte a potom vylepšite svoje menu tak, aby ste všetky možné odrezky použili v iných pokrmoch (napr. odrezky zeleniny a mäsa použite na prípravu vývaru).
  • Priebežne sledujte odpad vznikajúci počas prípravy, aby ste zaistili, že zamestnanci chápu, že odpad, ktorému sa dalo predísť, je neprijateľný!
  • Používajte profesionálne produkty, ktoré je možné často skladovať dlhšie, variť s nimi rýchlejšie a s menším množstvom odpadu ako pri použití surových potravín.

 

Odpad vznikajúci zo skazených potravín:

  • Vypracujte lepší spôsob plánovania svojich objednávok (nezabudnite sa pozrieť na historické údaje, uplynulé akcie a sezónnosť).
  • Využite svoju špeciálnu ponuku (denné alebo týždenné menu) a spotrebujte tak ingrediencie, ktorých dátum spotreby sa už blíži.
  • Identifikujte základné ingrediencie vo vašom menu a uistite sa, že sú začlenené v čo najvyššom počte pokrmov.
  • Vyškoľte svojich zamestnancov v správnych procesoch rotácie zásob potravín.

 

Odpad z tanierov:

Pokiaľ si hosť objednáva napr. smaženú rybu a hranolčeky, koľko gramov ryby použijete? Je nutné si uvedomiť, že zbytočne veľké jedlá často končia v koši, nie vždy v žalúdku hosťa! Presná veľkosť porcie je kľúčom k zníženiu množstva odpadu a zvýšeniu ziskovosti.

  • Servírujte optimálne veľkosti porcie
  • Uistite sa, že zamestnanci majú k dispozícii prehľadné kalkulácie – karty s receptami a gramážou, aby správne podávali optimálne veľkosti porcie.

Produkty, ktoré vám môžu pomôcť znížiť množstvo odpadu. UFS ponúka množstvo vysokokvalitných produktov vyvinutých profesionálnymi kuchármi, ktoré vám pomôžu znížiť množstvo odpadu.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu