Tu je niekoľko nástrojov a pomôcok na zdobenie a dekoráciu jedál, ktoré vám pomôžu vytvoriť na tanieri nezabudnuteľné kreácie.
Sitko na pyré
Sitko na pyré je nepostrádateľný nástroj, vďaka ktorému pripravíte dokonale hladké pyré, zeleninové nátierky, ovocné coulis a rôzne omáčky. Môže mať kužeľovitý tvar (niekedy označovaný ako “chinois“) alebo ploché dno, s prítlačným valcom alebo bez neho.
Ak nemáte po ruke sito na pyré, môžete využiť niekoľko jednoduchých trikov. Domáci paradajkový pretlak nahraďte lahodným Knorr paradajkovým pretlakom. Zemiakovú kašu môžete pripraviť zmiešaním Knorr zemiakovej kaše s mliekom, vďaka čomu získa krásnu textúru a bude vyzerať skutočné lákavo.
Omáčky a koreniny v dávkovacích fľašiach
Plastové dávkovacie fľaše v rôznych veľkostiach sú najlepším priateľom každého kuchára.
Umožnia vám naniesť omáčky, korenie alebo ochutené oleje na tanier či priamo na pokrm v požadovanom množstve a tvare - vo forme bodiek, čiar alebo nepravidelných tvaroch. Nezaobíde sa bez nich žiadna reštaurácia - či už ide o klasickú reštauráciu, burger bar, pizzeriu alebo sushi bar.
Carvingové nože
Nože na carving sú skvelou pomôckou na dekorovanie ovocia a zeleniny. Umožnia vám vyrezávať presné tvary zo zeleniny, citrusových plodov, masla a ďalších potravín. Vaša carvingová sada môže obsahovať rôzne nástroje, ako napríklad:
- škrabku na zeleninu
- julienne škrabku
- nôž na vyrezávanie masla
- zúbkovaný carvingový nôž (na cuketu či mrkvu)
- vykrajovač na melón (alebo na dyňu či jablká)
- nôž na vyrezávanie citrónov
- vertikálny (na mrkvu a cuketu) alebo horizontálny (na citrusové ovocie) kanálový nôž
- odkôstkovač na jablká
- odkôstkovač na rajčiny
- krájač v tvare V
- špirálový krájač
Formy na servírovanie jedla
Ak neznesiete chaos na tanieri, pomôžu vám formičky na servírovanie. Je dobré mať ich v rôznych tvaroch (kruh, štvorec a trojuholník) a veľkostiach.
Sada foriem na servírovanie častokrát obsahuje aj lis. Je to dôležitý nástroj, ktorý vám pomôže vtlačiť ingrediencie do formy, vďaka čomu si zachovajú svoj tvar aj miesto aj po odstránení formy.
Formy na servírovanie sú skvelou pomôckou na aranžovanie tataráku, nakrájaného ovocia a zeleniny alebo hustejšieho pyré.
Pomôcky na zdobenie tort a zákuskov
Pomôcky na zdobenie tort využijete aj pri dekorovaní drobných chuťoviek. Čo môžete použiť?
- Sada cukrárskych zdobiacich špičiek - na servírovanie masla či hustého pyré
- Rovné alebo zahnuté cukrárske špachtle - pre jemné rozprestrenie hustých omáčok a pyré na tanier
- Dekoračné pomôcky, ako sú vykrajovacie kolieska, štetce, cukrárske skalpely či gravírované valčeky
Kuchynská pinzeta
Kuchynská pinzeta môže síce pôsobiť ako nepodstatná maličkosť, pri práci v kuchyni však zohráva dôležitú úlohu. Umožňuje vám umiestniť drobné ingrediencie na tanier presne tam, kam potrebujete. Využijete ju najmä keď tanier zdobíte rôznymi klíčkami, mini zeleninou a mini listovou zeleninou, lupienkami, citrusovou kôrou alebo jedlými kvetmi.
Bez kuchynskej pinzety by bolo takmer nemožné správne naaranžovať všetky ingrediencie v tomto recepte so slanou treskou, krémovou krevetovou polievkou a penou s petržlenovou vňaťou. Recept nájdete tu.