Pardajkový pretlak
Paradajkový pretlak, ktorý sa v kuchyni používa už celé desaťročia, môže na prvý pohľad pôsobiť obyčajne. Napriek tomu v sebe ukrýva poriadnu dávku chuti umami. Okrem receptov s paradajkami ho môžete pridať do akýchkoľvek jedál, ktoré jednoducho potrebujú ešte viac chuti umami.
Paradajkový pretlak sa skvele hodí do hustejších polievok (napríklad do šošovicovej či mexickej polievky a rastlinného guláša), zeleninového ragú alebo dusenej zeleniny. Môžete ho tiež pridať do zeleninových nátierok a paštét alebo do marinády či glazúry na zeleninu alebo náhradu mäsa.
Zeleninový bujón
Výrazný bujón je dôležitým základom na prípravu polievok, omáčok alebo receptov z ryže či krúpov, ako je rizoto, krupoto a paella. Ak si bujón chcete pripraviť sami, pomaly opekajte koreňovú zeleninu pri nízkej teplote a následne ju opáľte pomocou flambovacej pištole. Keď zelenina zhnedne, varte ju aspoň 2 hodiny so sušenými hríbmi, bylinkami, soľou a korením.
Pokiaľ si chcete ušetriť niekoľko hodinovú prácu, použite koncentrovaný produkt Knorr Professional zeleninový bujón s bohatým zložením surovín a komplexnou zmesou chutí a vôní.
Restovaná cibuľa a cesnak
Karamelizovaná cibuľka a opražený cesnak zvýraznia chuť každého vegetariánskeho jedla - polievky, omáčky, dusenej zeleniny, krúpov, strukovín alebo rôznych ázijských jedál. Prácu v kuchyni urýchlite použitím esencie pasty Knorr Professional Primerba Opečená cibuľa.
Čerstvé bylinky
Je ťažké predstaviť si vegánske varenie bez čerstvých byliniek. Doplňte rastlinné pokrmy čerstvými listami bazalky (obzvlášť zaujímavá je chuť thajskej bazalky), koriandrom, mätou, estragónom, šalviou, petržlenovou vňaťou alebo vetvičkami tymianu a rozmarínu, ktoré sú ideálne najmä k restovanej a dusenej zelenine.
Ak chcete recepty doplniť bylinkami, nemusíte čakať na sezónu. V ponuke produktov Primerba nájdete voňavé bylinky konzervované v oleji. Vyskúšajte bylinkovú pastu Knorr Professional Primerba bazalka, Knorr Professional Primerba tymian, Knorr Professional Primerba rozmarín alebo Knorr Professional Priberba provensálske bylinky so zmesou výrazných francúzskych bylín.
Sójová omáčka
Sójová omáčka, vyrobená z fermentovaných sójových bôbov, pšenice a soli, je základom japonskej kuchyne. Vďaka výraznej chuti umami je však vhodná do všetkých ázijských aj európskych receptov. Zvoliť môžete buď svetlú, alebo tmavú sójovú omáčku, ktorá je vo všeobecnosti hustejšia. Sójová omáčka Knorr Ketjap Manis s jemnou karamelovou arómou je ešte hustejšia ako bežná sójová omáčka. Použiť ju môžete napríklad do ázijských rezancov a polievky ramen, na prípravu omáčky teriyaki alebo glazúry na karamelizovanú zeleninu.
Miso pasta
Miso pasta je ďalšou japonskou špecialitou, ktorá dokáže divy so zeleninovými jedlami. Ide o pastu vyrobenú z fermentovaných sójových bôbov, obilnín (väčšinou ryže alebo jačmeňa), soli a droždia. Charakteristická je pre ňu výrazná chuť umami, čo ju robí fantastickou do polievok, marinád, glazúr (napríklad na grilovaný baklažán alebo restovanú mrkvu) a šalátové dresingy.
Môžete naraziť na miso pastu rôznych odrôd a farieb - od takmer čiernej po sivobielu. Svetlejšie pasty sú jemnejšie a sladšie. Čím tmavšia farba, tým je pasta štipľavejšia.
Sušené huby
Huby dodávajú zeleninovým pokrmom hlbokú, zemitú a drevitú príchuť. Do zeleninového vývaru môžete pridať niekoľko sušených lesných húb, alebo pripravte hubové rizoto, plnku do slaných koláčov či hubové omáčky na rezance a cestoviny.
Arómu lesných húb môžete získať aj úplne bez námahy - s použitím tekutej esencie Knorr Professional s intenzívnou chuťou húb. Je vyrobená z ručne zbieraných hríbov smrekových a masliakov a vyniká koncentrovanou hubovou príchuťou.
Citrusové ovocie
Kyslé tóny sú v zeleninových jedlách dôležité rovnako, ako v tých s mäsom. Čerstvo vytlačená citrusová šťava z citrónu, limetky, pomaranča, grapefruitu alebo exotického citrusu yuzu dodá výraznú chuť šalátovým dresingom, omáčkam, marinádam alebo aj krémovým polievkam.
Ak chcete dosiahnuť vyváženú, nie príliš kyslú chuť, použite tekuté ochucovadlo Knorr Professional Esencia s intenzívnou chuťou citrusov. Táto esencia je vyrobená z mandarínky, perzskej limetky, yuzu a citrónovej šťavy. Pridajte ju napríklad do glazovanej zeleniny, grilovaných jedál, dresingov na citrusové šaláty alebo...obľúbenej domácej citrusovej limonády!
Dymová aróma
Dymová aróma je pri bezmäsitých pokrmoch veľmi žiadúca. Ak ju chcete pridať do zeleninových jedál, ako sú polievky a prívarky, vyskúšajte tieto produkty:
- Tekutý dym
- Údená soľ
- Údená paprika - jemná alebo štipľavá
- Knorr Professional Esencia s intenzívnou chuťou údeného - vyrobená z prírodných surovín, ako je údený cukor a restovaná cibuľka.
Ak sa rozhodnete pre tekuté korenie Knorr Professional Esencia s intenzívnou chuťou údeného, dosiahnete vyváženú dymovú arómu bez obáv z toho, že by bola prehnaná. Pre dosiahnutie najlepšieho efektu pridajte toto korenie až na záver varenia alebo tesne pred podávaním.
Nutričné kvasnice
Nutričné kvasnice sú neaktívne kvasnice vo forme vločiek s jedinečnou, mierne sladkou, orieškovou a syrovou arómou. Sú ideálnou voľbou do jedál pripravených z rôznych náhrad mlieka, ako sú rastlinné syrové omáčky, kiš, tartaletky alebo dusená zelenina s bešamelom.