Reštaurácia je, samozrejme, o zákazníkoch. Na čom však v kuchyni záleží najviac, sú kvalitné suroviny, spoľahliví dodávatelia, skvelé recepty a v neposlednom rade náklady. Čo vám pomôže vo všetkých týchto aspektoch?

Food cost kalkulačka

Na trhu sú dostupné rôzne food cost kalkulačky, vrátane bezplatných. Niektoré pracujú iba s jednoduchými výpočtami, ktoré vám umožnia na základe cien surovín a ceny hotového pokrmu vyrátať food cost (surovinové náklady).

Ak však chcete pracovať so skutočne užitočným nástrojom, zvoľte food cost kalkulačku, ktorá vám umožní pridávať aj vlastné recepty a suroviny a meniť ceny jednotlivých surovín podľa potreby. Okrem toho by vám dobrá food cost kalkulačka mala umožniť vytlačiť si recept aj s vypočítanými surovinovými nákladmi a uložiť si ho do virtuálnej či fyzickej databázy. Presne to dokáže bezplatná food cost kalkulačka od Unilever Food Solutions, ktorá navyše obsahuje aj množstvo skvelých receptov.

Sklad a inventár

Evidovať zásoby, dopĺňať suroviny a zároveň mať presný prehľad o aktuálnom stave skladu môže byť pomerne náročné. Dostupných je mnoho platforiem a aplikácií, ktoré sú okrem fakturačnej funkcie vybavené aj programom na správu inventáru reštaurácie. Niektoré z nich je možné prepojiť so systémom vašich dodávateľov. V prípade nedostatku zásob tak môžu dodávateľom automaticky posielať upozornenia.

Databáza plná kulinárskych tipov a receptov

Mať všetky kulinárske tipy a recepty na jednom mieste, je pre kuchárov mimoriadne užitočné. Môžu tak ušetriť čas, ktorý by inak stratili hľadaním inšpirácie na blogoch alebo listovaním v kuchárskych knihách.

Dobrá databáza by mala umožňovať vyhľadávanie podľa kľúčových slov a fráz a obsahovať množstvo receptov i sezónnych receptov rôznej obtiažnosti. Mala by vám umožniť rýchlo vyhľadať všetky potrebné informácie - napríklad o pomere a hmotnosti ingrediencií alebo alergénoch.

Na internete nájdete množstvo užitočných tipov a rád pre kuchárov - väčšinou však nie na jednom mieste. Pre lepší prehľad a usporiadanie môžete využiť databázu pripravenú šéfkuchármi Unilever Food Solutions, v ktorej nájdete stovky receptov a kulinárskych postupov. Využijú ich ako skúsení šéfkuchári, tak aj tí, ktorí sa kuchárskemu remeslu ešte len učia.

Ak dávate prednosť videám, môžete si tu pozrieť aj množstvo videonávodov alebo kulinárskych kurzov. Niektoré z nich obsahujú aj podrobné informácie o receptoch. Nájdete ich na našom YouTube kanáli, ale taktiež na našom profile na Instagrame a blogoch či vlogoch pripravených našimi kuchármi.

Profesionálne kulinárske kurzy su len zriedka bezplatné, no niektoré spoločnosti ponúkajú kvalitné školenia aj zdarma. Ak chcete nájsť témy, ktoré dokonale zodpovedajú vašim preferenciám, pozrite si naše videá. UFS Academy je online platforma plná užitočných školení a informácií o kulinárskych technikách, nových trendoch v gastronómii, vegánskom varení, platingu a mnohých ďalších témach.

Pomôcky pre reštauračný manažment

Manažovať reštauráciu, zamestnancov a dodávateľov môže byť veľmi náročná úloha. Našťastie pre reštaurácie a kaviarne existuje čoraz viac programov, ktoré umožňujú manažment financií a navyše zoskupujú všetky manažérske úlohy šéfkuchára alebo manažéra a podporujú ich pri každodenných pracovných činnostiach.

Softvér navrhnutý s ohľadom na potravinársky priemysel by mal zaznamenávať pracovný čas a poskytnúť vám plnú kontrolu nad objednávkami a účtami. Zároveň by mal umožňovať poslať výplatu personálu, upraviť ceny, zmeniť špeciálnu ponuku či menu a poskytovať možnosť integrácie s akýmkoľvek iným systémom.

Pri výbere nástrojov, ktoré najlepšie zodpovedajú vašim potrebám, sa zamerajte na oblasti, ktoré sú pre vás najdôležitejšie: napríklad plynulá spolupráca s kuchyňou, úprava cien alebo integrácia s inými systémami. Niekedy je postačujúci aj bezplatný nástroj, no keď už sú vaše požiadavky vyššie, zvážte kúpu systému, ktorý vám v budúcnosti pomôže aj s byrokraciou.