Menu

Čo očakávať v roku 2022? Aké kuchyne si budú zákazníci vyberať? Ktoré nové produkty a znovuobjavené jedlá sa oplatí vyskúšať? Čím si nakloníte verných zákazníkov na svoju stranu?

Ktoré trendy roku 2021 budú stále v kurze?

Predtým, než prejdeme k novým trendom, tak sa nachvíľu pristavme pri tých, ktoré dominovali gastronómii minulý rok. Pri ktorých možno očakávať, že s nami nielen zostanú, ale dokonca naberú na popularite?

Jedlá na rastlinnej báze

Jedlá na rastlinnej báze

Vegánska kuchyňa bez akýchkoľvek živočíšnych produktov rozhodne nikam neodchádza. Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by mali prevádzkovatelia ponúkať aspoň jedno či dve vegánske jedlá, keďže by v opačnom prípade boj o zákazníkov prehrali.

Za zmienku stojí, že striktní vegáni nie sú hlavnými konzumentmi jedál na rastlinnej báze. Často si ich objednávajú ľudia, ktorí vlastne mäso jedia, avšak sa snažia obmedziť jeho príjem alebo chcú vyskúšať niečo nové.

Posilnenie imunity

Posilnenie imunity

Nebyť pandémie, tak by tento trend pravdepodobne nenabral tak rýchlo na popularite. Všetci sme začali pripisovať väčšiu dôležitosť tomu, čo jeme, ba dokonca sme začali k jedlu pristupovať ako k potenciálnemu lieku.

Hostia sú pri výbere opatrnejší a zvyknú si objednávať jedlá, ktoré dokážu viac, než len naplniť žalúdok. Jedlá pre tých, ktorí sa starajú o svoje zdravie, by mali obsahovať zložky, ktoré môžu posilniť imunitu, napríklad kurkumu, zázvor, cesnak či citrusové plody.

Zdravé črevá

Zdravé črevá

Naši hostia začali venovať väčšiu pozornosť zdraviu čriev a tráviacej sústave ako takej. Práve preto dobyli svet stravovania fermentované potraviny. Väčšinou hľadajú hostia o čosi menej tradičné fermentované produkty, ako napríklad karfiol, reďkovku, bôb obyčajný či kombuču.

Menej plytvania

Menej plytvania

Trend minimalizácie plytvania jedlom taktiež nikam neodchádza. Zníženie plytvania využitím celej suroviny, eliminácia nádob na jedno použitie, hľadanie inovatívnych riešení na úsporu vody alebo energie v reštauráciách. Toto všetko sú odpovede na rastúci záujem o udržateľnosť v gastronómii.

Zákazníci oceňujú (a aj budú oceňovať), keď sa prevádzkovatelia a šéfkuchári usilujú o zníženie svojej uhlíkovej stopy, plytvania potravinami alebo spotreby vody.

Aké nové trendy na nás čakajú v roku 2022?

Planetárna strava

Už ste počuli o planetárnej strave? Planetárny životný štýl zahŕňa výber potravín, ktoré sú čo možno najšetrnejšie k životnému prostrediu. Rastúca hrozba klimatických zmien znamená, že sa hostia čoraz častejšie rozhodujú zmeniť svoj životný štýl, aby znížili negatívny dopad na životné prostredie.

Čo jedia ľudia na planetárnej strave? V prvom rade sa rozhodnú pre miestne produkty. Čím bližšie sa daný produkt zbiera alebo vyrába, tým lepšie. Ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí, obmedzujú konzumáciu exotického ovocia (banán, mango, papája či avokádo), ako aj kávy a čaju (a radšej siahajú po bylinkových nálevoch).

Po druhé, drasticky obmedzujú spotrebu mäsa. Väčšina bielkovín v ich strave pochádza z rastlinných zdrojov, a to najmä strukovín. Obmedzujú taktiež konzumáciu rýb a hydiny, pričom sa zvyčajne úplne vzdajú červeného mäsa.

Miestne, no exotické

Miestne, no exotické

S planetárnou stravou súvisí aj ďalší trend. Rastúci záujem o európske plantáže ovocia, ktoré sa predtým dovážalo zo zámoria. V roku 2022 budú hostia ochotní zaplatiť viac za ochutnanie jedál, pripravených z tropického ovocia pestovaného v Európe. Tento trend so sebou prináša hneď niekoľko výhod. Menšiu uhlíkovú stopu, zvýšenú bezpečnosť potravín a často i lepšiu chuť, keďže ovocie sa necháva dozrieť na stromoch a kríkoch, a nie v prepravných kontajneroch.

V ponuke sú už talianske figy, grécke a francúzske kivi, či ananásy z Azorských ostrovov. Prudký rozmach zažívajú aj farmy s banánmi, mangom, mučenkou či liči. Dá sa očakávať, že v roku 2022 bude takéto ovocie ešte dostupnejšie, keďže oň hostia prejavujú stále väčší záujem.

Čas na huby

Čas na huby

Divoké a exotické, staré známe či novoobjavené — huby sa zmocnili reštaurácií. Za ich popularitou možno nájsť mnoho dôvodov. Napríklad obrovskú popularitu ázijských kuchýň, ktoré do našich reštaurácií priniesli vlastné druhy húb. Taktiež návrat k tomu, čo nám ponúkajú naše vlastné lesy. A v neposlednom rade využitie húb ako skvelej alternatívy mäsa.

Úplne novým trendom, ktorý môže ovládnuť rok 2022, sú hubové nápoje. Hostia sú si čoraz viac vedomí jedinečných vlastností produktov, akými sú napríklad huba čaga či reishi. Môžete podávať horúce nápoje pripravené z mletých sušených húb, pridať hubový extrakt do čaju alebo kávy, či si dokonca kúpiť javorový sirup s hubovým extraktom a pridať ho do ovsených vločiek alebo palaciniek.

Pokoj v duši

Pokoj v duši

Tiež sa poslednou dobou hovorí veľa o tom, ako môže jedlo ovplyvniť našu psychickú pohodu, ktorá počas pandémie značne utrpela. Hľadáme nové spôsoby, ktoré by nám pomohli zbaviť sa úzkosti a zlepšiť spánok i duševné zdravie.

Práve preto sú zákazníci čoraz otvorenejší jedlám s CBD olejom alebo adaptogénom obsiahnutým v rastlinách či hubách ako ashwagandha alebo cordyceps. Svojich hostí môžete nasmerovať k výberu konkrétnych jedál tým, že ich upozorníte na vysoký obsah zinku či železa. Napríklad Gotu kola (centella asiatica) je známa tým, že zmierňuje úzkosť.

 

Čo by mali šéfkuchári očakávať v roku 2022? Hľadanie nových riešení, ktoré budú šetrné k planéte, zlepšia ich zdravie a celkovú pohodu. Veľa štastia!

 

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu