Najobľúbenejšie obilniny

  • Pšenica. Jemná a sladká, bohatá na bielkoviny. Na výber je niekoľko odrôd pšenice: špaldová, khorasanová, bulgurová pšenica, emmer pšenica alebo freekeh – všetky sa dajú použiť na varenie.
  • Jačmeň. V minulosti veľmi obľúbená obilnina s výraznou chuťou.
  • Raž. Chuťovo ostrá a bohatá na minerály.
  • Ovos. Bohatý na vitamíny z vlákniny, železa, kremíka a vitamín B.
  • Ovos. Najstaršie kultivované zrno. Je ľahko stráviteľné a obsahuje lyzín, ktorý je nevyhnutný pre zdravie.
  • Ryža. 25 druhov. Má zdravé a výživné hodnoty.
  • Kukurica. Zdroj selénu, draslíka a vitamínu A

Cereálne výrobky

Staroveké zrná

V súčasnosti sa tešia čoraz väčšej popularite zrná, ktoré sa označujú ako „starodávne“. Ich zástancovia oceňujú, že sú minimálne spracované, majú vysoký obsah vlákniny a sú bohaté na minerály.

Je to napríklad ovos, proso, teff, cirok a niektoré odrody pšenice ako je špalda, khorasan alebo bulgur.

Obilniny a pseudocereálie

Z biologického hľadiska je obilnina akákoľvek tráva pestovaná pre svoje jedlé časti. Existujú však niektoré rastliny, ktoré nie sú trávami, ale tiež produkujú zrná podobné zrnom obilnín. Nazývame ich pseudocereálmi.

Tie obsahujú:

  • quinoa,
  • amarant,
  • teff,
  • tapioka,
  • pohánka.

Výrobky z „celých zŕn“ - čo to znamená?

Na pochopenie pojmu „celé zrno“ je potrebné preskúmať štruktúru zrna.

Najobľúbenejšia biela múka sa vyrába z obilia po odstránení zárodkov a trupu (trup sa potom používa na výrobu otrúb). Zachovaný je iba endosperm. Celozrnná múka sa pripravuje rozomletím celého zrna a vyrábajú sa z nej celozrnné výrobky.

Lepok – nájdete ho kdekoľvek

Lepok je zmes proteínov prítomných v endosperme niektorých obilnín. Je to jeden z najčastejších potravinových alergénov. Ktoré obilniny obsahujú lepok?