Obľúbenosť trendu nulového odpadu je inšpirovaná štatistickými údajmi, ktoré jasne ukazujú, koľko potravín sa vyhadzuje denne. Výrobcovia potravín, veľkoobchodníci, supermarkety a domácnosti - všetci nesú zodpovednosť za túto situáciu. V Spojenom kráľovstve v roku 2016 náklady na odpad z jedla v reštauráciách stáli viac ako 800 miliónov libier.

Hostia reštaurácií a stravovacích zariadení si často uvedomujú tieto čísla - a chcú, aby sa stravovacie spoločnosti stali ekologickejšie. Na druhej strane sa jednoducho vyplatí zavedenie trvalo udržateľného odpadového hospodárstva.

Existujú reštaurácie, ktoré praktizujú 100% nulový odpad, napr. Nolla v Helsinkách alebo Riverford at the Duke of Cambridge v Londýne. Tento spôsob prináša hodnotu zákazníkom najmä vo veľkých mestách, kde sa trendy šíria závratne a zákazníci očakávajú okamžité odpovede na ich potreby - zahŕňajúc nielen ich kulinársky výber, ale aj filozofiu života.

Dosiahnutie takmer úplného odpadu v stravovaní je možné - aj keď si vyžaduje niektoré dobre premyslené investície, zámerný výber dodávateľov a špecialistov v oblasti ekologického interiéru. Namiesto toho, aby ste ihneď riešili revolúciu v nulových odpadoch, je lepšie zaviesť túto myšlienku krok za krokom a ponúknuť riešenia, ktoré uspokoja vašich zákazníkov a pomôžu znížiť náklady na odpadové hospodárstvo.

Chcete sa dozvedieť viac?

Pozrite sa na 10 tipov, ako zabrániť plytvaniu a dozviete sa, ako môžu fermentované potraviny a nápoje a kontrola veľkosti porcie pomôcť riadiť odpad s cieľom znížiť náklady a vytvoriť eko-vedomú reštauráciu, ktorú vaši zákazníci budú milovať.