Cestujeme viac, zdolávame dlšie trasy a neostýchame sa vyskúšať si miestne jedlá. Nechceme byť pasívnymi turistami - chceme byť aktívnymi cestujúcimi, ktorí sa zaujímajú o iné kultúry na všetkých úrovniach vrátane kulinárskeho.

Aj keď sa nám stále páči naša miestna kuchyňa, keď sa vrátime, chýbajú nám jedlá, ktoré sme si vyskúšali počas našich ciest. Kulinársky biznis môže pomôcť nielen vrátiť spomienky na prázdninové kulinárske dobrodružstvá, ale aj zdieľať ich s priateľmi a rodinou.

Kľúčom k úspechu pri prevádzkovaní reštaurácie, ktorá podáva etnickú kuchyňu, je jej autenticita. Ako ju dosiahnuť?

  • Absolvujte kulinárske tréningy a stáže v zahraničí
  • Prenajmite tím z danej krajiny - v kuchyni aj v reštaurácii
  • Objednajte si prísady
  • Používajte adekvátne zariadenia a technológie používané v tejto krajine
  • Podávajte jedlo na autentickom riade
  • Uistite sa, že celé nastavenie aj  s hudbou sú podobné ako je to v krajine pôvodu

Je tiež dôležité ponúknuť nielen najznámejšie jedlá danej krajiny, ale aj tie menej známe.

Ak sa špecializujete na taliansku kuchyňu, okrem pizze a cestovín môžete servírovať vyprážané arancini alebo panzerotti; ak podávate sushi, prekvapte svojich hostí tradičnými japonskými dezertami: dango, mochi alebo anmitsu.

Ak nechcete podávať jedlá len z jednej krajiny, môžete do menu pridať jedlo aj z inej krajiny.

Bolo by dobré, keby jedlo bolo nové na miestnom trhu - to pomôže vašemu podnikaniu vyniknúť        a spropagovať ho.

Hľadáte globálne kulinárske inšpirácie? Inšpirujte sa!

Maroko je čoraz populárnejšie medzi turistami, a s tým rastie aj popularita kuchyne tejto krajiny.

Tí, ktorí Maroko navštívili, budú určite chcieť vyskúšať hariru - výdatnú polievku s mäsom, zeleninou  a strukovinami, tajine - mäso a zeleninu pečenú v špeciálnom hlinenom hrnci a mrouziu - pečené baranie mäso s mandľami.

Etiópia patrí medzi tie africké krajiny, ktoré našli cestu do sŕdc cestovateľov po celom svete. Jeho národné jedlo je injera - tenký chlieb z kvasenej teff múky podávaný s rôznymi druhmi príloh - zeleninového, mäsového a šošovitého duseného mäsa. To, čo z nich robí chuť špeciálne je špeciálny berbere korenie mix.

Mnohí turisti, ktorí navštívili Indonéziu, hľadajú tieto chute vo svojich miestnych reštauráciách. Chýba im soto betawi - polievka s hovädzím mäsom z marinovanej trávy, kravským a kokosovým mliekom    a zeleninou; nasi goreng - vyprážaná ryža so zeleninou a vajcom; a gado gado - šalát z paradajok, uhoriek, tofu a vajec s orechovou omáčkou.

Havaj je kulinárske nebo pre tých, ktorí uprednostňujú zdravé stravovanie. V Európe čoraz viac reštaurácií podáva poke - surové ryby alebo morské plody, poi - pastu z fermentovaného taro (druh zemiaku), alebo dezerty z drveného ľadu s rôznymi príchuťami.