Hoci príprava jedla nad otvoreným ohňom je populárna už veky, skutočný trend grilovania je pomerne nový, ktorý rozkvitol v 20. storočí a naďalej sa rozvíja. Po desaťročiach sprievodných letných záhradných párty si gril našiel cestu do reštauračných kuchýň. Ako urobiť to naše výnimočné?

Pokusy s grilovaním sú veľmi žiadané. Keďže každý si môže pripraviť jednoduché klasické jedlá s použitím vlastných grilov, sú to práve reštaurácie, ktoré sa stávajú priestorom pre nové kulinárske zážitky a chute.

Jedlo. Zmiešajte textúry, príchute a arómy. Nebojte sa skúšať - menšie kúsky mäsa, rýb, morských plodov a zeleniny sú tiež ideálnym materiálom na grilovanie. To isté platí pre nezabudnuteľné dezerty, najmä o grilovanom ovocí. Vydajte sa do kuchýň zo všetkých kútov sveta a nechajte sa inšpirovať miestnymi špecialitami.

Zariadenie. Plancha je hrubá liatinová platňa, ktorá sa dokonale hodí na grilovanie menších porcií mäsa (napr. kreviet) alebo krehkých potravín (ako sú ryby alebo tofu). Soľné kamene sa zvyčajne vyrábajú z himalájskych soľných kvádrov a nielenže slúžia ako prostredie medzi jedlom a ohňom, ale obohacujú aj grilované jedlá jedinečnou chuťou.

Technika. Väčšina vašich hostí pravdepodobne používa počas domáceho grilovania drevené uhlie, ktoré môžete použiť aj vo vašej reštaurácii. V závislosti od typu dreveného uhlia bude pokrm rozvíjať rôzne príchute.

Trend fit kuchyne spolu s rastúcou popularitou flexitariánstva, vegetariánstva a vegánstva ovplyvňujú aj grilovacie menu. Hostia v reštaurácii, najmä mladí v mestách, sú stále viac a viac ochotní vyskúšať ľahké a zdravé jedlá a sú pripravení obmedziť mäso.

  Pri zostavovaní grilovacieho menu je teda rozumné doňho zahrnúť:

  • chudé mäso - ako kurča,
  • chudé ryby a morské plody,
  • zeleninové jedlá,
  • ovocné dezerty.

Popularita grilovaných syrov stúpa, takže stojí za to skúsiť!

Už sme diskutovali o tom, prečo sa reštaurácie čoraz viac zameriavajú na redukciu a manažment odpadov (link). Trend bez odpadu sa vzťahuje aj na grilovanie, pretože tiež produkuje nežiadúce odpady, môže zvýšiť náklady na potraviny a odradiť zákazníkov, ktorí sú ekologickejší.

Eco gril - ako na to?

  • Namiesto plynových horákov používajte ekologické uhlie
  • Namiesto dovážaných značiek používajte lokálne drevo a uhlie
  • Vyberajte bioprodukty ako ingrediencie
  • Grilujte viac sezónnej zeleniny
  • Znížte množstvo príloh - šaláty a chlieb sú najčastejšie plytvanými potravinami