V posledných rokoch sme boli svedkami oživenia zabudnutej zeleniny. Moderné aj viac tradičné reštaurácie experimentujú so zeleninou, ktorú môže byť ťažké nájsť v supermarkete. Čo presne ponúkajú?
Kardón
Tiež nazývaný bodliak artičok. Najčastejšie sú konzumované jeho stonky. Mali by sa variť vo vode a octom alebo kyselinou citrónovou, ktorá odstráni horkosť a dodá im svetlú farbu. Najčastejšie sa podáva s bešamelom alebo holandskou omáčkou.
Rastlinné ustrice (ľudovo Kozia brada)
Koreňová zelenina so žltkastou šupkou a ľahkou buničinou. Niektorí ľudia hovoria, že chutí ako ustrice alebo orechy. Môže sa používať v polievkach a koláčoch; opečená v slanine je taktiež vynikajúca ako predjedlo.
Patizón
Typ tekvice neobvyklého tvaru. Jeho veľkosti sú rôzne - môžete nájsť naozaj malé, ktoré sú skvelé na marinovanie v octe, a taktiež pomerne veľké (nad 20 cm v priemere). Tie sú najčastejšie plnené a pečené.
Kvaka
Niečo medzi kapustou a repou. V minulosti to bola vynikajúca náhrada zemiakov. Je výborná v polievkach, ale aj v zemiakovej kaši.
Paštrnák
Sladší a jemnejší bratranec petržlenu. Skvelý na výrobu čipsov; môže sa vyprážať s inou koreňovou zeleninou; vynikajúci je v polievkach – najobľúbenejšia je paštrnákovo-hrušková polievka.
Čierny koreň
„Špargľa zimnej sezóny“ s čiernou šupkou; jeho chuť pripomína ustricu mixnutú so špargľou, môže byť dlhá aj 30 cm. Vyprážaná funguje skvele s cestovinami alebo v rizote, zatiaľ čo varená môže byť podávaná s holandskou omáčkou.
V tomto prípade sú neoceniteľné staré knihy o varení – recepty so zabudnutou zeleninou môžete nájsť dokonca v polovici 20. storočia. Snažiť sa ich nájsť v antikvariátoch môže byť časovo náročné, preto je najlepšie hľadať ich online.
Blogy kuchárov, profesionálne internetové portály a špeciálne skupiny sociálnych sietí môžu byť tiež dobrým zdrojom informácií o zabudnutej zelenine.