Menu
Melón

Melón

Vrchol jeho sezóny je od polovice júna do konca augusta. Toto úžasné ovocie by malo byť prítomné v každom menu!

Ako si vybrať: Vyberte si pevný, symetrický melón, bez poškodenia alebo rezov. Zrelý melón by mal byť tmavo zelený miestami so žltými škvrnami, čo znamená, že dozrieva na slnku. Zrelosť môžete ľahko skontrolovať – zdvihnutím, alebo poklepaním po povrchu – správny je plný zvuk.

Príprava: Jedzte ho samostatne surový alebo zmiešaný v šalátoch. Je ideálny v nápojoch, aj s alkoholom. Ak chcete zvýrazniť chuť tohto úžasného ovocia, môžete ho grilovať alebo vyprážať.

Dobre sa k nemu hodí: citrón, limetka, melón, červená cibuľa, bobule, kokosový orech, mäta, uhorky, paradajky, šalát, hovädzie mäso, ustrice, krevety, bravčové, kozie a balkánske syry, chilli, škorica, čokoláda, koriander.

Tip: Vodné melóny so semenami sú zvyčajne chutnejšie ako tie bez jadier.

Broskyne

Broskyne

Zbierajú sa  od mája do konca septembra v závislosti od oblasti, ale najmä v hlavnej sezóne v júli a auguste.

Ako si vybrať: Intenzita farby indikuje zrelosť a v niektorých odrodách je sprevádzaná aj výraznou vôňou. Vyberte si broskyne bez poškodenia, škrabancov alebo zvraštenín. Po zbere ešte dozrievajú.

Príprava: Sú skvelé čerstvé a surové v šalátoch alebo smoothies, ale tiež môžu byť použité mnohými inými spôsobmi. Môžu sa piecť, grilovať, opekať alebo variť. Taktiež sa môžu použiť v sladkých jedlách ako sú džemy, pudingy alebo kapusta, s hydinovým, bravčovým alebo teľacím mäsom.

Dobre sa k nim hodí: cesnak, muškátový oriešok, zázvor, koriander, bazalka, mäta, vanilka, citrónová tráva, bobule, paradajky, fenikel, hrozno, limetka, zelené, slivky, čerešne, višne, mango, pomaranče, maslo, smotana, koňak, syr mascarpone, mandle, pekanové orechy, kokos, hydina.

Slivky

Slivky

Slivková sezóna závisí od ich odrody, ale väčšina z nich má svoj vrchol od júna do konca augusta, niektoré dokonca až do októbra.

Ako si vybrať: Vyberte si slivky, ktoré sú ťažké a veľké. Mali by ste ich mierne stlačiť. Môžu byť trochu pevnejšie, po zbere zvyknú zjemnieť, ale nie príliš tvrdé, pretože nebudú sladké. Slivky by mali mať sýtu a rovnomernú farbu, sladkú a ovocnú vôňu a hladkú kožu.

Príprava: Lahodné sú samostatné alebo ako prísada. Môžu byť pečené, grilované alebo ako pyré, použité v šalátoch, polievkach, koláčoch, koktejloch a omáčkach.

Dobre sa k nim hodia: škorica, mandle, citrusy, gaštany, korenie, muškátový oriešok, lieskové orechy, med, vanilka, bobuľové ovocie, bourbon, kuracie mäso, prosciutto, kačica, portské a červené víno

Tip: Keď ich chcete podávať surové bez šupky, umiestnite ich do vriacej vody na cca 15 sekúnd a potom opláchnite studenou vodou, aby ste šupku ľahko odstránili.

Cuketa

Cuketa

Táto letná tekvica má svoju top sezónu od júna do konca augusta. Je k dispozícii v troch farbách: zelená, žltá a biela.

Ako si vybrať: Vyberajte stredne veľké farebné cukety, bez poškodenia a rezov.  Manipulujte s ňou opatrne, pretože je to veľmi krehká zelenina.

Príprava: Asi 95% obsahu cukety sa skladá z vody, preto si nevyžaduje dlhé varenie a chutí skvele surová, soté, dusená alebo glazovaná. Používa sa aj v mnohých jedlách spolu s inou pečenou alebo  grilovanou zeleninou.

Dobre sa k nej hodí: citrón, paradajky, kukurica, baklažán, cibuľa, syry, cesnak, oregano, tymián, zázvor, bazalka, losos, vajcia, ryža, kura, čokoláda

Tip: Na servírovanie jedál s nízkym obsahom karbohydrátov alebo bezlepkových pokrmov môžete použiť  rezance vyrobené z cukety!

Zelené fazuľky

Zelené fazuľky

 Ich vrchol sezóny je v letnom období.

Ako si vybrať: Vyberajte si plné zelené fazuľky, ktoré by mali prasknúť, keď ich ohnete.

Príprava: Najobľúbenejšou technikou spracovania na priame podávanie je varenie v pare, po ktorom nasleduje praženie na masle alebo oleji. Ak chcete udržať zelenú farbu - dobrý spôsob je blanšírovanie a následné umiestnenie v studenej vode. Skvelý spôsob, ako zvýrazniť ich chuť je praženie a morenie alebo použitie fazule v polievkach!

Dobre sa k nej hodí: olivový olej, cesnak, kôpor, citrón, tymián, bazalka, mäta, estragón, strúhanka, žltá fazuľa, zemiaky, cibuľa, paprika, fenikel, paradajky, tekvica, kuracie mäso, bravčové mäso, moriak, krevety, parmezán , teriyaki a sójová omáčka.

Tip: Ak je to možné, pokúste sa vybrať na varenie fazule v podobnej alebo rovnakej veľkosti, aby ste dosiahli rovnakú chuť a mäkkosť pri príprave.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu