Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Inšpirácie šéfkuchára
    • Inšpirácie šéfkuchára
    • Hellmann's
    • Knorr Professional
    • Unilever Food Solutions TOP produktov
    • Svet čaju
    • Cestoviny
    • Sezóna grilovania
    • Kuchyne sveta
    • Hydina
    • Tipy a triky pre gastronómiu
    • Poľudnajšie a skupinové menu
    • Tradičné menu v modernom poňatí
    • Ako udržať svoj podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.
  • Recepty
  • Produkty
    • Viac produktov
    • Bujóny, korenie a šalátové dressingy
    • Čaje a instantné nápoje
    • Majolenky, tatárske omáčky a dressingy
    • Omáčky, šťavy a zápražky
    • Polievky, závarky a vložky
    • Prílohy a cestoviny
    • Recipe ingredients
    • Základy
  • O nás
    • Kontakty na obchodný tím
  • Kontakty
  • {query} v produktoch
  • {query} v receptoch
  • {query} v inom
všetkom
    • Môj účet
    • Kontakty
    • Odhlásiť sa
  1. Domov
  2. Inšpirácie pre kuchárov | Unilever Food Solutions
  3. Ako udržať svoj podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.
  4. Výživa a podpora imunity
  5. Zdravšie postupy
  1. Výživa a podpora imunity
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Zdravšie postupy
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Zdravšie postupy
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Zdravšie postupy
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Zdravšie postupy
  • Ako udržať podnik v prevádzke aj počas epidémie koronavírusu.

Zdravšie postupy

Tu nájdete niekoľko praktických tipov na úpravu vášho menu a jedál tak, aby boli zdravšie a pre zákazníkov atraktívnejšie.

Spôsobov ako „ozdraviť“ vaše menu je veľa. Tu si rozoberieme niekoľko bežných postupov, ktoré vám pomôžu pripravovať pre vašich zákazníkov zdravšie a zároveň chutné jedlá.

Ako porozumieť označeniam

Označenie potraviny obsahuje informácie o potravine a jej výživových hodnotách. Ak budete vedieť správne prečítať označenia potravín a poskytnete informácie o ich výživových hodnotách svojim zákazníkom, pomôžete im lepšie sa rozhodnúť o zdravých alternatívach. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:

  • Na požiadanie prečítajte zákazníkom informácie o výživových hodnotách.
  • Používajte informácie o výživových hodnotách na vytváranie vyvážených rôznorodých a zdravších jedál.
  • Identifikujte potenciálne potravinové alergény a upozornite na nich zákazníkov.
  • Naplánujte špeciálne diéty pre špecifické potreby, ktoré sa týkajú napríklad sodíka, tuku, cholesterolu a kalórií.


Charakteristiky zdravých jedál

Zistite aké sú charakteristické vlastnosti zdravých jedál a ako ich používať na vytvorenie lepšieho menu pre vašu reštauráciu. Zdravé menu by malo:

  • byť plné adekvátnych živín  
  • obsahovať vyvážené živiny
  • obsahovať primerané množstvá živiny
  • ponúkať rôznorodosť čo sa týka prísad a zdrojov živín 

Zdravšie metódy varenia

Teraz keď už poznáme charakteristiky zdravých jedál, poďme sa pozrieť na zdravšie metódy varenia, ktoré môžete používať pri ich príprave:

  • Para – nie je potrebný žiaden olej a pomáha zachovávať živiny.
  • Varenie – nie je potrebný žiaden olej a nepridáva do jedla žiadne kalórie navyše.
  • Mierne povarenie – metóda bez použitia tuku na varenie prirodzene jemných ingrediencií ako je vajíčko, ryba a zelenina.
  • Soté alebo restovanie – dobré alternatívy k fritovaniu. Živiny a prirodzené farby ingrediencií ostanú zachované a vzhľad jedla bude omnoho atraktívnejší.
  • Grilovanie - spôsob prípravy jedál s minimom tuku, pri ktorej tuk z ingrediencií odkvapkáva počas procesu prípravy mimo. Dbajte na to, aby ste pokrmy nepripálili, pretože pripálenie je spojené zo zvýšeným rizikom rakoviny. 

 

Zdravšie metódy ochucovania

Tu je zoznam zdravších ochucovadiel, ktoré môžete použiť počas varenia:

  • Ovocie, med a javorový sirup – výživnejšie zdroje cukru.
  • Aromatické prísady (cibuľa, cesnak, zázvor atď.) – pridávajú chuť bez použitia príliš veľkého množstva soli.
  • Opražené korenia, orechy a semienka – dodávajú jedlu arómu a chuť.
  • Ochutené oleje – zdravšia alternatíva masla.
  • Citrusy a ochutený ocot – svieža a ostrá chuť, ktorá zníži potrebu soliť.

 

Zdravé dávky jedla

Zdravé jedenie je viac než len vitamíny a minerály, ktoré máte vo svojich jedlách - je to aj o tom, že svojim zákazníkom budete servírovať vyvážené porcie. Tu je niekoľko tipov aké porcie vyskladať do jedla tak, aby ste podporovali vyváženú stravu:

  • Uistite sa, že na tanieri sú celozrnné obilniny, zdravé bielkoviny a zelenina alebo ovocie.
  • Znížte objem škrobov v jedlách a zvýšte množstvo šalátov.
  • Znížte objem šťavy z výpeku a omáčok podávaných s jedlom.

 

Ďalšie stratégie

Okrem podávania vyváženého jedla na tanieri plnom živín, vitamínov a minerálov tu máme ešte niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu propagovať zdravé stravovanie vo vašej reštaurácii:

  • Používajte čerstvejšie ingrediencie plné živín.
  • Preskúmajte možnosti používania organických produktov.
  • Používajte menej potravinárskych prísad.
  •  Zaveďte do praxe zdravo nakombinované menu.
  • Predávajte a propagujte zdravšie jedná.
  • Prezentujte zdravé jedlá ako prémiový výber.

 

 

Súvisiace články

    • Výživa a podpora imunity
    Všetko o zdravom stravovaní
    • Výživa a podpora imunity
    Zdravšie postupy

  • Domov
  • Inšpirácie šéfkuchára
  • Recepty
  • Produkty
  • O nás
  • Prihlásiť sa k odberu newlsetteru
  • Vyber svoju krajinu
  • Please Recycle
  • Právne podmienky
  • Privacy policy
  • Cookie policy
  • Mapa stránok
Príhlásiť sa k odberu noviniek

Ak sa prihlásite teraz, získate recepty, trendy z gastronómie, vzorky zdarma a oveľa viac.

Nájdi nás na ..
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Domov

© 2021 Unilever Food Solutions / všetky práva vyhradené

Unilever Food Solutions » Domov

Inštalovať túto web aplikáciu na svojom iPhone. Inštalovať túto web aplikáciu na iPade Inštalovať túto web aplikáciu na Androide. Inštalovať túto web aplikáciu na mobile Windows.

Kliknite dole na ikonu  a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite hore na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu. Kliknite dole na ikonu a zvoľte možnosť pridať na plochu.

x