Zdravšie postupy
Tu nájdete niekoľko praktických tipov na úpravu vášho menu a jedál tak, aby boli zdravšie a pre zákazníkov atraktívnejšie.
Spôsobov ako „ozdraviť“ vaše menu je veľa. Tu si rozoberieme niekoľko bežných postupov, ktoré vám pomôžu pripravovať pre vašich zákazníkov zdravšie a zároveň chutné jedlá.
Ako porozumieť označeniam
Označenie potraviny obsahuje informácie o potravine a jej výživových hodnotách. Ak budete vedieť správne prečítať označenia potravín a poskytnete informácie o ich výživových hodnotách svojim zákazníkom, pomôžete im lepšie sa rozhodnúť o zdravých alternatívach. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:
- Na požiadanie prečítajte zákazníkom informácie o výživových hodnotách.
- Používajte informácie o výživových hodnotách na vytváranie vyvážených rôznorodých a zdravších jedál.
- Identifikujte potenciálne potravinové alergény a upozornite na nich zákazníkov.
- Naplánujte špeciálne diéty pre špecifické potreby, ktoré sa týkajú napríklad sodíka, tuku, cholesterolu a kalórií.
Charakteristiky zdravých jedál
Zistite aké sú charakteristické vlastnosti zdravých jedál a ako ich používať na vytvorenie lepšieho menu pre vašu reštauráciu. Zdravé menu by malo:
- byť plné adekvátnych živín
- obsahovať vyvážené živiny
- obsahovať primerané množstvá živiny
- ponúkať rôznorodosť čo sa týka prísad a zdrojov živín
![](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/vyziva-a-podpora-imunity/zdravsie-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy/image.img.png/773x448.png)
Zdravšie metódy varenia
Teraz keď už poznáme charakteristiky zdravých jedál, poďme sa pozrieť na zdravšie metódy varenia, ktoré môžete používať pri ich príprave:
- Para – nie je potrebný žiaden olej a pomáha zachovávať živiny.
- Varenie – nie je potrebný žiaden olej a nepridáva do jedla žiadne kalórie navyše.
- Mierne povarenie – metóda bez použitia tuku na varenie prirodzene jemných ingrediencií ako je vajíčko, ryba a zelenina.
- Soté alebo restovanie – dobré alternatívy k fritovaniu. Živiny a prirodzené farby ingrediencií ostanú zachované a vzhľad jedla bude omnoho atraktívnejší.
- Grilovanie - spôsob prípravy jedál s minimom tuku, pri ktorej tuk z ingrediencií odkvapkáva počas procesu prípravy mimo. Dbajte na to, aby ste pokrmy nepripálili, pretože pripálenie je spojené zo zvýšeným rizikom rakoviny.
![](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/vyziva-a-podpora-imunity/zdravsie-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy_copy/image.img.png/773x428.png)
Zdravšie metódy ochucovania
Tu je zoznam zdravších ochucovadiel, ktoré môžete použiť počas varenia:
- Ovocie, med a javorový sirup – výživnejšie zdroje cukru.
- Aromatické prísady (cibuľa, cesnak, zázvor atď.) – pridávajú chuť bez použitia príliš veľkého množstva soli.
- Opražené korenia, orechy a semienka – dodávajú jedlu arómu a chuť.
- Ochutené oleje – zdravšia alternatíva masla.
- Citrusy a ochutený ocot – svieža a ostrá chuť, ktorá zníži potrebu soliť.
![](/inspiracie-sefkuchara/ako-udrzat-svoj-poradnik-v-prevadzke-aj-poces-epidemie/vyziva-a-podpora-imunity/zdravsie-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy_copy__856975195/image.img.png/773x437.png)
Zdravé dávky jedla
Zdravé jedenie je viac než len vitamíny a minerály, ktoré máte vo svojich jedlách - je to aj o tom, že svojim zákazníkom budete servírovať vyvážené porcie. Tu je niekoľko tipov aké porcie vyskladať do jedla tak, aby ste podporovali vyváženú stravu:
- Uistite sa, že na tanieri sú celozrnné obilniny, zdravé bielkoviny a zelenina alebo ovocie.
- Znížte objem škrobov v jedlách a zvýšte množstvo šalátov.
- Znížte objem šťavy z výpeku a omáčok podávaných s jedlom.
Ďalšie stratégie
Okrem podávania vyváženého jedla na tanieri plnom živín, vitamínov a minerálov tu máme ešte niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu propagovať zdravé stravovanie vo vašej reštaurácii:
- Používajte čerstvejšie ingrediencie plné živín.
- Preskúmajte možnosti používania organických produktov.
- Používajte menej potravinárskych prísad.
- Zaveďte do praxe zdravo nakombinované menu.
- Predávajte a propagujte zdravšie jedná.
- Prezentujte zdravé jedlá ako prémiový výber.
UFS Academy: Portál pre online školenie profesionálnych kuchárov
- Školenia sú ZADARMO a bez reklám
- Školenia vytvorili šéfkuchári z celého sveta
- VIdeá sledujete neobmedzene