Spôsobov ako „ozdraviť“ vaše menu je veľa. Tu si rozoberieme niekoľko bežných postupov, ktoré vám pomôžu pripravovať pre vašich zákazníkov zdravšie a zároveň chutné jedlá.
Ako porozumieť označeniam
Označenie potraviny obsahuje informácie o potravine a jej výživových hodnotách. Ak budete vedieť správne prečítať označenia potravín a poskytnete informácie o ich výživových hodnotách svojim zákazníkom, pomôžete im lepšie sa rozhodnúť o zdravých alternatívach. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi:
- Na požiadanie prečítajte zákazníkom informácie o výživových hodnotách.
- Používajte informácie o výživových hodnotách na vytváranie vyvážených rôznorodých a zdravších jedál.
- Identifikujte potenciálne potravinové alergény a upozornite na nich zákazníkov.
- Naplánujte špeciálne diéty pre špecifické potreby, ktoré sa týkajú napríklad sodíka, tuku, cholesterolu a kalórií.
Charakteristiky zdravých jedál
Zistite aké sú charakteristické vlastnosti zdravých jedál a ako ich používať na vytvorenie lepšieho menu pre vašu reštauráciu. Zdravé menu by malo:
- byť plné adekvátnych živín
- obsahovať vyvážené živiny
- obsahovať primerané množstvá živiny
- ponúkať rôznorodosť čo sa týka prísad a zdrojov živín