Ak chcete dosiahnuť „wow efekt“, venujte pozornosť kľúčovým otázkam. Veľkosť taniera by mala byť prispôsobená veľkosti porcie: mal by byť dostatočne veľký, aby ste mohli naservírovať jedlo a súčasne dostatočne malý, aby sa porcia nejavila chudobná. Jeme aj očami, takže si dávajte pozor na farby. Nahrubo strúhaný parmezán, správne usporiadané bylinky, viacfarebná salsa, čierne cestoviny – to sú len niektoré triky, ktoré nielen ovplyvňujú chuť, ale tiež vám pomôžu povýšiť akékoľvek jedlo. V závislosti od požadovaného efektu si zvoľte vhodnú farbu taniera. Najbezpečnejšia a najbežnejšia je biela farba, pretože je vhodná pre väčšinu jedál. Neodvracia pozornosť od jedla, čo je obzvlášť dôležité v reštauráciách, ktoré chcú zdôrazňovať zloženie vysokej kvality. Ak si však chcete zvoliť inú farbu, bolo by vhodné, aby zodpovedala jedlu, berúc do úvahy kontrast a atmosféru miesta.

Miska. Je oveľa jednoduchšie servírovať cestoviny do misky, ktorá v poslednej dobe zažíva renesanciu. Jej tvar pomáha uložiť cestoviny a poskytuje stabilitu pri prenášaní jedál. Takisto prináša uľahčenie pre zákazníkov, pričom nájde uplatnenie nielen na miestach určených na rýchlu obsluhu, alebo kde je cieľovou skupinou celá rodina. Dbajte na hĺbku misky – veľa cestovinových jedál je vhodných do plytších, širokých misiek, ktoré sú pre ne špeciálne navrhnuté. Umiestnenie jedla v strede misky je pre cestoviny ako stvorené. Môžete ich zvýrazniť pomocou rovnomerne rozptýlených prvkov. Ak chcete sofistikovanejšiu prezentáciu jedla, siahnite po miske so širokým okrajom, ktorá predstavuje elegantnejšiu formu.

Tanier. Ak chcete získať viac možností servírovania, nič nemôže nahradiť plytký tanier. Vyžaduje si však viac času a opatrnosti, aby sa jedlo nenarušilo počas servisu. Najuniverzálnejšie sú okrúhle a oválne taniere, ktoré nikdy nevyšli z módy a ktoré sa skvele hodia na servírovanie cestovín. Môžete použiť servírovanie plating typu landscape, pričom zachovávate dlhé, lineárne usporiadanie, zvyčajne na nízkej úrovni. Ak vám viac záleží na umeleckej verzii, použite omáčky a emulzie, vďaka ktorým môžete vytvoriť akcenty. Na druhej strane, pri servírovaní jedál, ako sú caneloni alebo lasagne, používajte pozdĺžne taniere, ktoré zdôrazňujú ich jedinečnú povahu. Okrem formy a tvaru riadu zohráva dôležitú úlohu aj jeho textúra. Nepravidelný tvar alebo profilovaný povrch zvýraznia originálnosť receptu a jedinečnú povahu miesta.

Pred nakladaním cestovín ich najprv zmiešajte s omáčkou. Vďaka tomu budú mať nielen dobre rozloženú chuť, ale budú sa aj ľahšie servírovať. Dlhé cestoviny, ako napríklad špagety alebo pappardelle, by sa pred naložením na tanier mali navinúť na vidličku a potom jemne posunúť na tanier. Týmto spôsobom sa vytvoria hniezda, ktoré sa dajú servírovať rôznymi spôsobmi. Malé cestoviny ako orecchiette sa môžu tvarovať pomocou kruhov, ktoré im dodajú správny tvar.

5 spôsobov jedinečnej prezentácie jedlá:

Zaujímavý riad

Zaujímavý riad

Vhodne vybraný riad môže zvýrazniť vzhľad jedla a jedinečný charakter miesta. Dokonalý spôsob, ako dodať miestu menej formálny charakter.

Hlboký tanier so širokým okrajom

Hlboký tanier so širokým okrajom

Miska so širokým okrajom je spôsob, ako jedlo prezentovať elegantnejšie. Správne zvolený priemer vám umožní jedlo zväčšiť opticky.

Servírujte jedlá na neobyčajných tvaroch

Servírujte jedlá na neobyčajných tvaroch

Pri servírovaní canelloni alebo lasagní je vhodné používať obdĺžnikový alebo štvorcový tanier, ktorý navyše zdôrazňuje ich tvar.

Hniezdo

Hniezdo

Hniezdo je ideálny spôsob, ako servírovať dlhé cestoviny. Ak chcete upútať pozornosť, uistite sa, že je dostatočne vysoké. 

„Húsenica“

„Húsenica“

„Húsenica“ je skvelý spôsob, ako servírovať cestoviny typu špagety. Môžete to urobiť mnohými spôsobmi. Horizontálne aj vertikálne. 

Preskúmajte svet PASTA