Menu

Grilovanie nie je populárne len na Slovensku. Rovnako rozmanité ako kultúra a tradície po celom svete, rovnako su rozmanité aj metódy grilovania. Poďte s nami na malú prehliadku svetom a grilovaním.

Európa - Plancha

Európa - Plancha

Plancha v španielčine znamená „železo“. Jednotlivé ingrediencie sa nanášajú na rovnú horúcu platňu (350 stupňov), ktorá je vyrobená z ocele alebo hliníka a sú nepriamo grilované. Vďaka tejto metóde sa vyparuje množstvo tekutín, čo má nasledujúce výhody:

  • Ingrediencie v týchto tekutinách plávajú a sú jemne grilované - všetko zostáva šťavnaté
  • Plancha je všestranná - vhodná na mäso, ryby, zeleninu aj dezerty
  • Do otvoreného ohňa nekvapká žiaden tuk ani tekutina

Plancha sa ľahko čistí. Jednoducho na ňu nalejte ľadovú vodu, zvyšky teplom odpadnú alebo sa dajú ľahko odstrániť pomocou odmastňovacieho prípravku a utierky.

Ázia - Yakiniku

Ázia - Yakiniku

Jedná sa o populárnu grilovaciu metódu v Japonsku. V reštauráciách sa suroviny (mäso, ryby, zelenina) podávajú v malých porciách. Na stoloch sa nachádzajú grily buď s dreveným uhlím alebo elektrické. Ugrilované kúsky sa namáčajú do rôznych omáčok/dresingov, ktoré nazývajú “tare”.

Yakiniku slúži počas festivalov Matsuri ako pouličné jedlo. Pripravuje sa na grile s mriežkou  na drevenom uhlí alebo  keramike alebo kovu s názvom „Shichirin“. Žiadaná je hlavne z nasledovných  dôvodov:

  • Kompaktná, rýchla inštalácia a jednoduchá na použitie
  • Pri opekaní vzniká málo zápachu a preto je vhodná na použitie aj doma alebo v reštauráciách
  • Nevyžaduje veľa uhlia a výdrž má približne 4 hodiny
  • Vďaka nízkej teplote zostávajú grilované suroviny šťavnaté

Severná Amerika - Barbecue

Severná Amerika - Barbecue

Dôležité je vedieť, že grilovanie a barbecue nie je to isté - zostaňte s nami a prečítajte si  článok v auguste.

Čo robí barbecue špeciálnym?

  • Robí mäso mimoriadne jemné, mäkké a šťavnaté
  • Vytvára aromatickú, dymovú chuť
  • BBQ mäso potrebuje byť prerastené tukom. Z toho dôvodu sa používajú celé kusy mäsa.
  • Z bravčového mäsa je najlepšie plece, krkovička, a z hovädzie mäsa  hruď.
  • Steaky, hamburger a kuracie filety nie sú vhodné pre barbecue, pretože príliš rýchlo vysychajú.

Barbecue je spoločenská udalosť, ktorá sa koná vždy na otvorenom priestranstve a je centrom stretnutí so susedmi, rodinnou alebo priateľmi. Je to kúsok čistého „amerického životného štýlu“.

Južná Amerika - Asado

Južná Amerika - Asado

To je spôsob, ako sa griluje v Argentíne, Uruguaji a Čile. Hovädzie mäso, bravčové a kuracie mäso sa grilujú na drevenom uhlí. Existujú dva rôzne varianty:

  • Asado con cuero“ (grilovanie s kožou) - celé telo zvieraťa alebo jeho veľké kúsky s kožou sú nasadené krížom na palice s malým sklonom nad otvoreným ohňom a grilované v plameňoch a uhlíkoch,
  • A la parilla“ - mäso je umiestnené  priamo nad žeravými uhlíkmi.

Rovnako ako barbecue aj Asado je veľmi obľúbené na rodinné a spoločenské akcie.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu