Grilovanie nie je populárne len na Slovensku. Rovnako rozmanité ako kultúra a tradície po celom svete, rovnako su rozmanité aj metódy grilovania. Poďte s nami na malú prehliadku svetom a grilovaním.
Európa - Plancha
Plancha v španielčine znamená „železo“. Jednotlivé ingrediencie sa nanášajú na rovnú horúcu platňu (350 stupňov), ktorá je vyrobená z ocele alebo hliníka a sú nepriamo grilované. Vďaka tejto metóde sa vyparuje množstvo tekutín, čo má nasledujúce výhody:
- Ingrediencie v týchto tekutinách plávajú a sú jemne grilované - všetko zostáva šťavnaté
- Plancha je všestranná - vhodná na mäso, ryby, zeleninu aj dezerty
- Do otvoreného ohňa nekvapká žiaden tuk ani tekutina
Plancha sa ľahko čistí. Jednoducho na ňu nalejte ľadovú vodu, zvyšky teplom odpadnú alebo sa dajú ľahko odstrániť pomocou odmastňovacieho prípravku a utierky.
Ázia - Yakiniku
Jedná sa o populárnu grilovaciu metódu v Japonsku. V reštauráciách sa suroviny (mäso, ryby, zelenina) podávajú v malých porciách. Na stoloch sa nachádzajú grily buď s dreveným uhlím alebo elektrické. Ugrilované kúsky sa namáčajú do rôznych omáčok/dresingov, ktoré nazývajú “tare”.
Yakiniku slúži počas festivalov Matsuri ako pouličné jedlo. Pripravuje sa na grile s mriežkou na drevenom uhlí alebo keramike alebo kovu s názvom „Shichirin“. Žiadaná je hlavne z nasledovných dôvodov:
- Kompaktná, rýchla inštalácia a jednoduchá na použitie
- Pri opekaní vzniká málo zápachu a preto je vhodná na použitie aj doma alebo v reštauráciách
- Nevyžaduje veľa uhlia a výdrž má približne 4 hodiny
- Vďaka nízkej teplote zostávajú grilované suroviny šťavnaté
Severná Amerika - Barbecue
Dôležité je vedieť, že grilovanie a barbecue nie je to isté - zostaňte s nami a prečítajte si článok v auguste.
Čo robí barbecue špeciálnym?
- Robí mäso mimoriadne jemné, mäkké a šťavnaté
- Vytvára aromatickú, dymovú chuť
- BBQ mäso potrebuje byť prerastené tukom. Z toho dôvodu sa používajú celé kusy mäsa.
- Z bravčového mäsa je najlepšie plece, krkovička, a z hovädzie mäsa hruď.
- Steaky, hamburger a kuracie filety nie sú vhodné pre barbecue, pretože príliš rýchlo vysychajú.
Barbecue je spoločenská udalosť, ktorá sa koná vždy na otvorenom priestranstve a je centrom stretnutí so susedmi, rodinnou alebo priateľmi. Je to kúsok čistého „amerického životného štýlu“.
Južná Amerika - Asado
To je spôsob, ako sa griluje v Argentíne, Uruguaji a Čile. Hovädzie mäso, bravčové a kuracie mäso sa grilujú na drevenom uhlí. Existujú dva rôzne varianty:
- „Asado con cuero“ (grilovanie s kožou) - celé telo zvieraťa alebo jeho veľké kúsky s kožou sú nasadené krížom na palice s malým sklonom nad otvoreným ohňom a grilované v plameňoch a uhlíkoch,
- „A la parilla“ - mäso je umiestnené priamo nad žeravými uhlíkmi.
Rovnako ako barbecue aj Asado je veľmi obľúbené na rodinné a spoločenské akcie.