1. Biela omáčka - Bešamel
Naučte sa pripraviť túto jemnú, takmer neutrálnu omáčku a máte základ pre všetko od horčicovej omáčky po extravagantnú omáčku na homára. Objavte v tomto videu všetky techniky prípravy bielej omáčky.
2. Omáčka Mornay
Šéfkuchár Vusi vám predvedie, že jednoduchým pridaním syra do bešamelu môžete vytvoriť túto chutnú základnú omáčku. Mornay je ideálna pre zapečené jedlá a pokrmy pripravované v rúre, ako sú lasagne alebo musaka.
3. Omáčka Velouté
Ďalšia základná omáčka, ktorú je možné premeniť na normandskú, hubovú a mnoho ďalších omáčok, a zároveň je zamatovou prílohou k mäsu alebo rybám. Môžete ju pripraviť s kuracím, teľacím masom alebo – ako v tomto videu – s rybím vývarom.
4. Omáčka z červeného vína
Omáčka z červeného vína sa bežne podáva k steaku alebo ku grilovanému mäsu - je to klasická voľba pre mnoho hostí vašej reštaurácie. Naučte sa, ako vytvoriť bohatú a žiarivú redukciu.
5. Curry omáčka
Pri príprave tejto sladkej a pikantnej omáčky postupujte podľa metódy šéfkuchára Vusiho. Curry omáčka je veľmi obľúbená u Britov a Írov, ktorí si omáčku dávajú spoločne s hranolkami, ale je zároveň lahodná k zelenine a mäsu.
6. Paradajková omáčka
Každý profesionálny kuchár potrebuje mať v rukáve osvedčený recept na paradajkovú omáčku k cestovinám, morským plodom, mäsu, hydine či zelenine. A tomuto sa len ťažko niečo vyrovná.
7. Pesto
Pesto je studená omáčka, obvykle používaná na cestoviny. Naučte sa, ako pripraviť vynikajúce pesto kombináciou bazalky, píniových orieškov, olivového oleja a cesnaku.
8. Salsa
Salsa je častejšie používaná ako studený dip než omáčka, po celom svete existuje zároveň množstvo jej variácií. V tomto videu uvidíte, ako urobiť ovocnú alebo klasickú paradajkovú salsu, ktorá sa dokonale hodí do vašich bufetov a šalátových barov.