Pri príprave cateringu pre vonkajšie podujatia je prvým a zároveň najdôležitejším krokom kladenie tých správnych otázok. Ak správne porozumiete očakávaniam Vašich klientov a svojej úlohe počas podujatia, dokážete predvídať problémy, ktoré môžu nastať a včas naplánovať vhodné riešenie. Môžete sa tak spoľahnúť, že klienti budú s Vašimi službami nadmieru spokojní.
Pripravili sme pre Vás podrobný plán prípravy cateringu pre vonkajšie podujatie.
Rozhovor s klientom a návšteva miesta konania
Pred samotnou organizáciou je dôležité všetko podrobne prebrať s klientom. Na čo by ste sa mali zamerať?
- Typ podujatia: Veľká svadba, oslava 18. narodenín s priateľmi, 80. narodeniny starej mamy, firemná akcia pre klientov či teambuilding pre zamestnancov - každé z týchto podujatí si vyžaduje celkom inú prípravu.
- Atmosféra: Zistite od zákazníka, aká je tematika organizovanej párty. Koktejlová párty a priateľské stretnutie s uvoľnenou atmosférou si vyžadujú niečo celkom iné.
- Počet a vek hostí: Je obzvlášť dôležité zistiť, či sa podujatia zúčastnia aj deti alebo starší ľudia. Môžete tak prispôsobiť menu preferenciám hostí a prípadne navrhnúť ďalšie služby či možnosti zábavy.
- Miesto konania: Toto je snáď najdôležitejšia informácia. Musíte poznať umiestnenie kuchyne, dispozíciu miesta konania, vzdialenosť stolov a vedieť, či je k dispozícii voda, elektrina a kúpeľňa. Zároveň je potrebné zistiť, kedy Vám bude priestor k dispozícii a ako a kedy musí byť po podujatí uprataný.
- Časový harmonogram: Typ podujatia Vám pomôže odhadnúť trvanie celej udalosti a určiť, ktoré časti sú kľúčové. Môžete tak naplánovať, kedy sa má ktoré jedlo podávať a kedy budete mať čas na upratanie priestoru.
- Preferovaná kuchyňa a obmedzenia: Aby ste mohli vytvoriť ponuku dokonale prispôsobenú potrebám klienta, musíte zistiť čo najviac o jeho stravovacích preferenciách či prípadných stravovacích obmedzeniach (alergie, vegetariánski alebo vegánski hostia).
- Očakávania: Uistite sa, že viete, čo od Vás zákazník očakáva. Očakáva sa od Vás iba donáška jedla, alebo aj výzdoba stolov a zabezpečenie kuchynského riadu? Máte zabezpečiť aj reštauračný personál, prenajať si párty stan, nábytok, pódium alebo prenosné toalety? Očakáva zákazník aj grilovaciu stanicu či živú kuchársku šou?
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-pripravit-catering-na-podujatie-v-exterieri/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy/image.img.jpg/1624626417121.jpg)
Niekedy je potrebné miesto konania podujatia navštíviť aj osobne. Môžete tak zákazníkovi odporučiť vhodné rozmiestnenie párty stanov, stolov, pódia alebo stolov s občerstvením. Budete tiež môcť skontrolovať terén a umiestnenie elektrických či vodovodných prípojok, vďaka čomu sa vyhnete možným prekvapeniam.
Ponuka šitá na mieru
Na základe informácií, ktoré ste získali pri prvom rozhovore s klientom, môžete vytvoriť ponuku dokonale prispôsobenú požiadavkam a potrebám klienta. Okrem menu by ponuka mala obsahovať aj podrobný zoznam nábytku, vybavenia a dekorácií, ktoré zabezpečíte.
Zvýraznite dôležité informácie týkajúce sa stanov, stolov, riadu alebo obrusov. Uveďte, či prinesiete aj odpadkové koše a poskytnete upratovacie služby, prenosné toalety, umývadlá alebo stany a dáždniky pre prípad dažďa. To je obzvlášť dôležité, pretože klienti môžu na tieto dôležité prvky ľahko zabudnúť.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-pripravit-catering-na-podujatie-v-exterieri/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy_522086431/image.img.jpg/1624626424042.jpg)
Vďaka fotografiám si Váš zákazník dokáže lepšie predstaviť, ako bude podujatie vyzerať. Zároveň tak zabránite akýmkoľvek sťažnostiam počas večierku alebo po jeho skončení.
Popíšte, ako presne pracujete - koľko personálu bude na večierku, aké budú ich povinnosti, kedy budú rozmiestnené stoly s občerstvením a koľko bude trvať, kým rozoberiete nábytok a poupratujete. Klient by mal mať istotu, že máte k dispozícií všetok personál a skúsenosti potrebné k dosiahnutiu očakávaného výsledku.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-pripravit-catering-na-podujatie-v-exterieri/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy_2046971283/image.img.jpg/1624626438879.jpg)
Perfektné menu
Menu je najdôležitejšou zložkou cateringových služieb. Ak budete zákazníka pozorne počúvať, určite splníte jeho očakávania. Čo by ste mali brať do úvahy pri príprave menu?
1. Vek hostí: Správne zostavené menu poteší každého - deti i dospelých. Deti sa určite potešia cukrovej vate, popkornovaču alebo talianskej zmrzline. Do menu môžete zahrnúť aj menšie občerstvenie, ako napríklad zemiakové krokety s tatárskou omáčkou pripravené zo zemiakovej kaše Knorr. Inšpirujte sa týmto receptom na krokety s dokonalou tatárskou omáčkou vyrobenou z kvalitnej majonézy Hellmann’s.
V prípade starších hostí zvoľte skôr tradičné jedlá s jemnou chuťou a jemnou textúrou, ktoré sa ľahko konzumujú.
2. Menu pre alergikov a vegánov: Stále viac ľudí sa vyhýba rôznym surovinám a zložkám potravy - lepku, laktóze, mäsu alebo všetkým živočíšnym produktom. Uistite sa, že Vaše menu obsahuje aj niekoľko variantov pre vegánov a alergikov.
3. Sezónne potraviny: V lete neexistuje nič lepšie ako recepty plné čerstvého ovocia a zeleniny. Zvoľte lokálne suroviny, ako sú jahody, kukurica alebo cuketa. Výbornou možnosťou sú aj baby zemiaky a listová zelenina.
Doprava a cateringové vybavenie
Transport a vybavenie potrebné na profesionálne cateringové služby závisí od typu udalosti a pripraveného menu.
Uistite sa, že máte dostatočný počet certifikovaných vozidiel určených na prepravu potravín (s chladením či bez) a všetko vybavenie na doručenie, ako sú napríklad cateringové kontajnery, termonádoby v rôznych veľkostiach a prepravky na potraviny.
![](/inspiracie-sefkuchara/Poludnajsie_a_skupinove_menu/ako-pripravit-catering-na-podujatie-v-exterieri/_jcr_content/parsys/content/textimage_copy_55133239/image.img.jpg/1624626454055.jpg)
Pokiaľ na mieste nie je k dispozícii žiadny zdroj energie, prineste si vlastný generátor. Aj pokiaľ je napájanie k dispozícii, uistite sa, že máte dostatok káblov a prípojok.
Plánovanie je kľúčom k úspechu
Pokiaľ všetko dôkladne naplánujete, organizácia i samotné podujatie prebehne bezproblémovo. Vypracujte podrobný plán a zoznam vybavenia, ktoré musíte priniesť. Zostavte tím, rozdeľte úlohy a naplánujte, ako predídete problémom, ktoré by mohli vzniknúť.
Veľa šťastia!