Cesto na pizzu: Neapolská alebo rímska pizza?

Príprava cesta, použité ingrediencie a doba, ktorú cesto odpočíva a kysne, závisia od druhu pizze. Dva najobľúbenejšie druhy cesta na pizzu sú rímske a neapolské.

Rímska pizza

Pizza v rímskom štýle má veľmi tenkú, chrumkavú kôrku bez veľkých, nafúknutých okrajov. Pripravuje sa  z múky typu 00 bohatej na lepok, droždia, vody a olivového oleja, ktorý dodáva kôrke charakteristickú chrumkavosť. Príprava cesta je jednoduchá: stačí ho asi 15 minút miesiť a následne rovno, bez kysnutia, vytvarovať do guličky. Pripravené cesto následne umiestnime na 12 až 48 hodín do chladničky.

Neapolská pizza

Pizza v neapolskom štýle je úplne iná, preto si vyžaduje aj celkom iný prístup k cestu. Kôrka je mimoriadne tenká a jemná, s nafúknutými, nadýchanými, tvrdšími okrajmi alebo tzv. cornicione (vyvýšenými okrajmi s opečenou kôrkou po obvode). Pripravuje sa bez olivového oleja. Doba miesenia je dlhšia: Najskôr cesto miesime s deviatimi desatinami múky asi 10 minút, potom pridáme zvyšnú múku a pokračujeme v miesení ďalších 20 minút.

Neapolská pizza si vyžaduje dvojstupňové kysnutie: Po vymiesení cesto nechajte v miske odpočívať cca. 4 hodiny, potom vytvarujte guličku a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 8 až 24 hodín.

Základ na pizzu a syr

Základ na pizzu a syr dodávajú pizzi nielen jej chuť, ale aj charakteristický vzhľad a autentický dojem, ktorý je pre mnohých reštauračných hostí mimoriadne dôležitý.

Klasický paradajkový základ sa pripravuje iba z dvoch ingrediencií: paradajok San Marzano a soli. Výraznú chuť s nádychom sladkosti je možné dosiahnuť iba s čerstvými, na slnku zrejúcimi paradajkami, ideálne nazbieranými v hlavnej sezóne. 

V inom období použite Knorr Omáčku na pizzu najvyššej kvality. Obsahuje iba dve zložky: morskú soľ a paradajky zozbierané v hlavnej sezóne z udržateľných fariem v talianskom regióne Emilia-Romagna. Vaša pizza tak môže mať autentickú chuť bez ohľadu na to, kedy a kde ju podávate.

A čo syr? Tu opäť všetko závisí od druhu pizze. Na chrumkavú rímsku pizzu je najlepšou voľbou strúhaná mozzarella s nízkou vlhkosťou, ktorá sa rýchlo roztápa a po zahriatí jemne skaramelizuje. Ak chcete pizzi dodať zaujímavý nádych, skombinujte ju s trochou jemnejšieho syra, ako je provolone alebo Gruyère.

Na neapolskú pizzu použite čerstvú mozzarellu: buď fior di latte z kravského mlieka, alebo bufalu z byvolieho mlieka. Niekto podáva pizzu aj s burratou: syrom s bohatou krémovou textúrou s vonkajšou mozzarellovou vrstvou a jemnou náplňou, ktorá vyteká von, keď sa burrata rozkrojí.

Prílohy a klasické recepty na pizzu

Predtým, ako sa pustíte do tvorby alebo úpravy svojho menu, stojí za to pripomenúť, že väčšina zákazníkov uprednostňuje klasiku - zvyčajne sa vracajú po chute, ktoré poznajú a milujú, alebo ktoré považujú za najautentickejšie.

Ktoré pizze v menu nesmú chýbať?

Pizza marinara

Pizza marinara

Pizza s paradajkovým základom, najemno nakrájaným cesnakom, olivovým olejom a oreganom - niekedy podávaná s lístkami čerstvej bazalky. Keďže ide o jednoduchý recept, vyžaduje si tie najlepšie ingrediencie a dokonalé prevedenie.

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Absolútna klasika. Paradajkový základ, mozzarella (buď bufala alebo fior di latte) a listy čerstvej bazalky. Bez nej nie je žiadne menu kompletné.

Pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Názov „capricciosa“ v taliančine doslova znamená „náladový“, a tak niet divu, že sa použité prílohy líšia podľa regiónu. Medzi najbežnejšie patria pečená šunka, huby a čierne olivy; niekedy obsahuje aj artičoky, kapary alebo dokonca taliansku klobásu.

Pizza pepperoni

Pizza pepperoni

Veľmi obľúbená v USA aj Európe. Okrem paradajkovej omáčky a syra je jedinou ďalšou prílohou pepperoni - pikantná klobása, ktorá je chuťou a prípravou podobná talianskym salámam.

Pizza vegetariana

Pizza vegetariana

Tento druh pizze, doplnený množstvom zeleniny a roztavenou mozzarellou, je v poslednej dobe čoraz obľúbenejším. Medzi najbežnejšie prílohy patrí cuketa, baklažán a plátky papriky. Zeleninu pred naaranžovaním na pizzu nezabudnite ugrilovať, opiecť alebo opražiť.

Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi

Tradičná pizza quattro formaggi - alebo štyri druhy syra, obsahuje mozzarellu a tri ďalšie lokálne syry. Preto má každý taliansky región svoju vlastnú verziu s autentickou chuťou. Inšpirujte sa našim receptom na pizzu quattro formaggi s dvoma syrmi s modrou plesňou a parmezánom.

A ak chcete experimentovať s vlastnými variáciami, možnosti sú takmer nekonečné. Okrem mäsa a zeleniny môžete pizzu obohatiť napríklad morskými plodmi, vajíčkami alebo dokonca ovocím. Nezabudnite pridať nejaké bylinky, ktoré zvýraznia chuť pizze a dodajú jej autentický dojem. K obľúbeným prísadám patrí sušené oregano a bazalka - buď čerstvé lístky, alebo voňavá bazalková pasta Knorr Primerba. Stačí jemne pokvapkať čerstvo upečenú pizzu pastou, aby získala bohatú arómu bazalky.