Menu

Pohoda na tanieri - "jedlo s náladou"

Jedlo, ktoré posilňuje imunitu, zlepšuje celkové zdravie a podporuje vývoj detí, sa už niekoľko rokov teší stabilnej popularite.  Pokiaľ ide o nasledujúci rok, bude sa niesť v znamení "jedla s náladou" - dobrého jedla pre naše telo, myseľ a dušu. Spotrebitelia a návštevníci reštaurácií budú hladní po produktoch, potravinách a nápojoch, ktoré sľubujú zvýšenie výkonu, pomoc pri znižovaní stresu alebo zvýšenie sústredenia a produktivity.

Nebudú sa orientovať len na známe stimulanty, ako je kofeín, ale na všetky druhy rastlinných produktov vrátane ovocia, zeleniny a strukovín. Tie posledné (napr. fazule pinto) budú mimoriadne obľúbené vďaka bezkonkurenčnému obsahu horčíka - minerálu, ktorý je známy tým, že zmierňuje stres a únavu.

Spotrebitelia budú vyhľadávať potraviny bohaté na vlákninu, pro-, pre- a postbiotiká, ako aj folát - všetky tieto látky pomáhajú v boji proti vyčerpaniu. V kurze sú aj výrobky a jedlá obohatené o ashwagandhu, levanduľu alebo chmeľ, pretože všetci sa snažíme zostať pokojní, nedráždiť si nervy a zahnať úzkosť.

Pohoda na talíři — „jídlo s náladou“

Rastlinná tradícia

Bezmäsité varenie je na neustálom vzostupe. Vegánske a vegetariánske reštaurácie budú naďalej rásť a tie tradičné budú čoraz viac rozširovať svoju ponuku na rastlinnej báze. Spotrebitelia, najmä tí mladší, budú obzvlášť hrdí na to, že znižujú spotrebu mäsa, čím prejavujú svoj záväzok k udržateľnému životnému štýlu. Nanešťastie, práve to by sa mohlo čoraz viac preniesť medzi nich a starších členov ich rodiny.

Preto sa hostia doslova hrnú do reštaurácií, ktoré ponúkajú klasické jedlá z rôznych krajín a kultúr prepracované tak, aby obsahovali len rastlinné suroviny. Zníženie spotreby mäsa alebo flexitariánstvo sa stále považuje za dobrý krok k úplne bezmäsitej strave, ktorá je dobrá pre planétu, pre zvieratá a pre zdravie ľudí.

Rostlinná tradice

Samostatné stolovanie

Miesta v reštaurácii pre jedného? Je to nielen možné, ale priam nevyhnutné. Majitelia reštaurácií a kaviarní zaznamenávajú nárast počtu individuálnych návštevníkov. Keďže sa stravníci zameriavajú na starostlivosť o seba, hoci často žijú sami, je dôležité prispôsobiť sa ich potrebám. Napríklad poskytnutím dobre navrhnutých priestorov, kde môžu tráviť čas, pracovať a v pokoji si vychutnať dobré jedlo. Preto sa nenechajte zaskočiť, keď vás zákazníci požiadajú o stôl pre jedného!

Samostatné stolování

Šetrný, lahodný

Žijeme v čase krízy. Rastúce náklady na podnikanie pociťuje aj potravinársky priemysel. Štamgasti z reštaurácií budú častejšie zostávať doma a tí, ktorí kedysi míňali štedro, budú viac šetriť.

To núti majiteľov reštaurácií hľadať kreatívne spôsoby, ako znížiť náklady. Jedným z riešení môže byť používanie "menej cenených" surovín, ktoré sa donedávna vynechávali z jedálnych lístkov - od alternatívnych kusov mäsa vrátane vnútorností až po časti zeleniny, ktoré mohli skončiť v koši, ako napríklad mrkva. Pojmy ako "nulový odpad" sa z vágnych fráz stávajú skutočnými opatreniami, ktoré sa uskutočňujú v každej reštauračnej kuchyni.

Šetrný, lahodný

Búrlivé počasie

Zmena klímy, žiaľ, nie je mýtus, ale realita. Spotrebitelia sa už teraz obracajú na výrobky a potraviny, ktoré pomáhajú ich telu vyrovnať sa s extrémnymi teplotami, od extrémneho chladu až po extrémne teplo, a na tie, ktoré v prípade núdze dlho vydržia.

Polievky, ktoré zahrejú, šaláty, ktoré osviežia - to už vieme a robíme to dobre. Teraz je čas myslieť na pokrmy, ktoré nielen pomáhajú telu odolávať vyčerpaniu z tepla alebo podchladeniu, ale uľahčujú prežitie mimoriadne náročných podmienok aj seniorom, deťom a ľuďom so špeciálnou diétou.

Bouřlivé počasí

Stravovanie šetrné ku klíme

Keďže jednotliví spotrebitelia kladú čoraz väčší dôraz na výber ekologických výrobkov, tlak na reštaurácie a kaviarne sa v tomto smere pravdepodobne zvýši. Prírodné suroviny, krátke dodávateľské reťazce, vlastné zeleninové záhrady - to sú len niektoré z aspektov, ktoré upútajú pozornosť zákazníkov.

Úsilie o udržateľnosť by malo byť neoddeliteľnou súčasťou vášho každodenného podnikania; očakávajte, že zákazníci sa budú pýtať na environmentálne udržateľné pracovné normy, postupy a správanie. Pripravte sa - a pustite sa do práce!

Stravování šetrné ke klimatu

Nostalgické jedlo

Výskumy neustále dokazujú, že ľudia majú tendenciu cítiť sa najlepšie pri známych produktoch, hudbe alebo predmetoch. Teda veci, ktoré majú pre nás sentimentálnu hodnotu a vyvolávajú v nás spomienky na minulosť.  Nedeľná večera u starej mamy? Tradičná sviatočná hostina? Špagety, ktorým ste sa živili na vysokej škole? Toto je len niekoľko príkladov potravín, ktoré vám dodajú pocit "domova".

Takzvané nostalgické jedlo, ktoré človeka vráti späť v spomienkach, bude tento rok obzvlášť dôležité. Napríklad výrobky z 80. rokov sa teraz opäť objavujú na pultoch obchodov. Uistite sa, že niektoré z nich máte vo svojom jedálnom lístku. Zákazníci ocenia túto cestu späť v čase.

Nostalgické jídlo

Sladké a pikantné? Vyskúšajte „swicy“!

Počuli ste už výraz „swicy“?  Označuje lahodnú kombináciu pikantnosti a sladkosti v jednom jedle, dezerte alebo prílohe.  V roku 2023 budeme jesť tyčinky horkej čokolády s chilli, vyprážané kurča v kórejských omáčkach zmiešaných s jahodovým džemom, želé z čierneho korenia a množstvo ďalších predjedál, hlavných jedál a dezertov kombinujúcich obe chute.

Všetci sme sa učili, že naše chuťové poháriky dokážu rozlíšiť sladkú, slanú, horkú, kyslú a umami chuť, ale donedávna nikto nehovoril o dôležitosti "spracovania chuti".  Takto "vzniká" chuť, keď ochutnávame viacvrstvové kompozície rôznych zložiek, a je to presne ten druh nového zážitku, ktorý vaši zákazníci očakávajú.

Sladké a pikantní? Zkuste „swicy“!

Urobte si miesto pre huby

Shiitake, portobello, levia hriva alebo huby maitake boli široko zastúpené už v ponuke na rok 2022. V roku 2023 bude popularita húb naďalej rásť, najmä pokiaľ ide o tie netradičné alebo laboratórne pestované.

Skvele sa hodia do jedál a la carte, predjedál aj nápojov. Vlastné hubárske farmy sú čoraz väčším fenoménom a rozhodne lákajú zákazníkov, ktorí chcú vyskúšať nové zážitky, chute a zloženie. Hubárska sezóna sa začína teraz - a trvá po celý rok!

Udělejte si místo pro houby

Globálne lokálne

S rastúcim prepojením sveta získavajú miestne kuchyne celosvetové uznanie. Zatiaľ čo čínske, japonské, mexické, indické alebo thajské jedlo sa pomaly mení z "módneho" na "klasické", každý rok prináša niečo nové.  Posledné roky boli gruzínske a ďalšia revolúcia je už za rohom.

Jedlo cestuje spolu s migrantmi, preto odborníci predpovedajú prílev jedál z miest ako Hongkong, Ukrajina, Rusko a Poľsko, ako aj z mnohých afrických a juhoamerických krajín, napríklad z Kolumbie.

***

Toto je len malý výber najhorúcejších trendov. Treba spomenúť aj čoraz rozšírenejšie karí z jedného hrnca, ktoré sa považuje za dokonalé krízové jedlo, yuzu, "pikantný med" s chilli alebo sušené zeleninové snacky. Jedno je isté - zákazníci budú čoraz viac chcieť jesť miestne, zdravé a chutné jedlo... jedlo, ktoré ich prekvapia. Veľa šťastia v roku 2023!

Globálně lokální
Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu