Spoločné občerstvenie - servírovacie dosky a tapas
Letné jedlá chutia najlepšie, keď ich môžeme zdieľať s priateľmi počas dlhých letných večerov. Menšie snacky podávané na servírovacích doskách sú stále horúcim trendom. Ale pozor! Už sa nezaobídete len s niekoľkými plátkami šunky alebo syra. Servírovací dosky dnes musia byť bohaté, farebné a - či sa vám to páči, alebo nie - hodné príspevku na Instagram!
Doplňte klasickú servírovaciu dosku čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi a zaváraninami. Pripraviť môžete tiež rastlinnú alternatívu s náhradou šunky a klobásy. Tradičná syrová doska bude chutiť mimoriadne lahodne, ak pridáte trochu medu, jablká, hrozno alebo krekry. To ale nie je všetko - máme pre vás aj ďalšie inšpirácie:
- Raňajkové dosky (palacinky, konzervované ovocie, cottage cheese, čerstvé ovocie a zelenina, pečivo);
- Dezertné taniere (zákusky, sušienky, pralinky, čokoláda na namáčanie, crème anglaise, slaný karamel a ovocie);
- 3. Ľahké občerstvenie inšpirované miestnou kuchyňou - gréckou so syrom halloumi a feta, olivami a čerstvou zeleninou; mexickou so surovinami na prípravu vlastného tacos; alebo americkou s mini hamburgermi, kuracími krídelkami a vaflami.
Street food z celého sveta
Leto je ideálnym časom na cestovanie. Exotický street food je skvelý spôsob, ako u hostí navodiť tú správnu cestovateľskú náladu. Aký street food bude v kurze toto leto?
Mexico - tacos a nachos
Mexické jedlo je neustále populárnejšie. Mimoriadne obľúbené je napríklad tacos s rôznymi náplňami (okrem iného aj rastlinnými, ako je napríklad jackfruit) a nachos so syrom alebo inou omáčkou, podávané s čerstvou salsou.
Taliansko - arancini a panella
Talianska kuchyňa je plná prekvapení. Toto leto určite vyskúšajte arancini - vyprážané ryžové guľky plnené mäsom alebo rastlinnou náhradou mäsa, mozzarellou alebo sušenými paradajkami. Za vyskúšanie určite stojí aj panella - sicílske cizrnové lievance podávané v žemli a pokvapkané citrónovou šťavou.
Čína - baozi a jiaozi
Baozi sú nadýchané knedličky z droždia so všetkými možnými náplňami - najčastejšie bravčovým mäsom a zeleninou.
Ďalšou obľúbenou čínskou dobrotou sú jiaozi - knedle z tenkého cesta. Ak chcete celý proces prípravy čo najviac zefektívniť, zvoľte rovnakú náplň ako do baozi, tak aj jiaozi.
India - Pakora a dosas
Indická kuchyňa má toľko street food pokrmov, že by si zaslúžili vlastný článok - alebo najlepšie celú knihu. Dve jedlá budú toto leto ale mimoriadne v kurze: Pakora - zelenina vyprážaná v cestíčku z cícerovej múky (ideálne podávaná s kokosovým chutney) a dosas - tenké palacinky z fermentovaného šošovicového a ryžového cesta.
USA - kura a sendviče
Americká kuchyňa nikdy nevyjde z módy. Po burgeroch a hot dogoch prichádza chrumkavé vyprážané kurča s originálnymi omáčkami a legendárne americké sendviče - ako napríklad Philly cheesesteak a pastrami sendvič.
Pri príprave amerického menu nezabúdajte ani na vegetariánov a vegánov.
Remeselné potraviny
Toto leto je ideálny čas trochu spomaliť. Dajte si pauzu od každodenného zhonu a vymeňte klasický fast food za domáce remeselné potraviny, ktoré stelesňujú ducha pomalého životného štýlu.
Domáce potraviny ako pečivo, domáce nátierky, džemy, nakladaná zelenina alebo čerstvé cestoviny budú toto leto mimoriadne žiadané.
Príprava jedál s čerstvými domácimi cestovinami môže byť pre kuchára výzvou. K letným cestovinám sa skvele hodí omáčka z paradajok - ako je napríklad Knorr Polparicca di Pomodoro,olivového oleja a grilovanej zeleniny. Ideálnou voľbou je tiež maslová, smotanová alebo parmezánová omáčka. Parmezán tiež skvele doplní chuť týchto domácich zelených cestovín s mascarpone, sušenými paradajkami, hruškami a pekanovými orieškami, ktoré si môžete pripraviť podľa receptu nižšie.