Bezlepková múka a jej alternatívy
Očakáva sa, že ceny pšenice zostanú vysoké aj v roku 2025. Prevádzkovatelia, ktorí sa spoliehajú na pšenicu z Ruska alebo Ukrajiny, by mali počítať so zvýšenými nákladmi. Aby sa vyhli týmto ťažkostiam, nahradia konvenčnú pšenicu lacnejšími nepšeničnými alternatívami, ako je kukuričná alebo cícerová múka. Ich výhodou je, že majú široké využitie a neobsahujú lepok, čo požaduje čoraz viac mladých spotrebiteľov.
Knedličky
Trendy pokrmom pre rok 2025 budú jednoznačne knedličky! Ak vaša reštaurácia knedličky ešte neponúka, je na čase, aby ste tento hit novodobej gastronómie zvážili. Či už sa rozhodnete pre prípravu ázijských Dim Sum (parené knedličky plnené zmesou mäsa a zeleniny alebo tofu), klasických českých plnených knedlíkov alebo ovocných tvarohových knedličiek ako dezert, určite nešliapnete vedľa.
Nízkoalkoholické alebo nealkoholické nápoje
Striedmosť je trendom medzi mladou generáciou a na sociálnych sieťach sa dokonca objavujú výzvy, aby sa mladí ľudia navzájom povzbudzovali k tomu, aby pri stretnutiach pili menej alkoholu. To vedie k nárastu nealkoholických nápojov a vynájdeniu nových a zaujímavých nápojov bez alkoholu. Očakáva sa, že v rokoch 2022 až 2026 sa priemysel s nízkym obsahom alkoholu a bez alkoholu rozrastie o 25 %. To ide ruka v ruke so skutočnosťou, že ľudia čoraz viac požadujú „proteínovú vodu“, čo je jednoduché pridanie rastlinných bielkovín do vody z vodovodu na vytvorenie výživného kokteilu.
Čaje
Samostatnou kategóriou sú čaje, ktoré sa v posledných rokoch opäť dostali do popredia. Ľudia upúšťajú od limonád a vyberajú si zdravšie alternatívy s nižším obsahom cukru. Ako mileniáli, tak aj generácia Z túžia po špičkových čajoch, či už ovocných alebo kvetinových nálevoch. Príchute ako bazový kvet, ibištek, levanduľa a borievka budú bodovať najmä pre svoju fotogenickosť na Instagrame.
Čaj však nemusí byť len na pitie. Jeho chute sú obľúbené aj v jedlách. Podáva už vaša reštaurácia zmrzlinu matcha, harmančekový koláč s ricottou alebo panna cottu s príchuťou kardamónu Chai?
Farebná Matcha
Keď sme už spomenuli čaj, pokračujme jedným z jeho druhov - kto by nepoznal legendárny matcha. Matcha je sušená dužina najmladších lístkov čajovníka, rozomletá na jemný prášok a podávaná ako chutný nápoj, ktorý dodáva energiu podobne ako káva. Na budúci rok však zelený odtieň matcha stačiť nebude. Ak chcete uspokojiť mladých a náročných návštevníkov, pripravte sa na ružové, oranžové, fialové alebo modré nápoje matcha.
Zlaté mlieko
A do tretice, čo sa týka nápojov. Podávate už kurkumové latte alebo zlaté mlieko? Pižmová, korenistá, zemitá chuť nie je pre každého a bude si vyžadovať trochu experimentovania, aby ste ju správne vystihli. Ale keď zvládnete základy, uvidíte, aké všestranné je využitie kurkumy. Čo tak do koktailov?
Malé občerstvenie
Generácia Z mení svet tým, že sa stáva najväčšou generáciou v maškrtení. Už si nepripravujú vlastné občerstvenie doma, ale radi si ho kupujú v reštauráciách. Výrazné, pikantné a medzinárodné kombinácie chutí budú na dennom poriadku. Jedným z najnovších trendov je sladká a pikantná kombinácia nazývaná „swicy“ vrátane pikantného medu. Tento tip možno využiť ako pri bežnom občerstvení, tak aj pri predjedlách alebo dezertoch. Nebojte sa namiešať orechy korenené kardamómom, sorbet z chilli manga alebo pripraviť popcorn s príchuťou srirachy.
Fermentované potraviny
Už ste zaradili fermentovanú zeleninu do svojho menu? Ak nie, mali by ste to rýchlo napraviť. Fermentované potraviny sú u stravníkov obľúbené aj v reštauráciách. Ich chuť sa líši od jemnej až po explóziu korenistej, kyslej a nasladlej. Ako zaradiť fermentovanú zeleninu do vášho menu? Inšpirujte sa v našom článku.
To je len malý výber toho najhorúcejšieho, čo nás v budúcom roku v gastronómii čaká. Ak chcete ísť stále s trendmi, sledujte naše stránky. Veľa úspechov v roku 2025!