Čínska kuchyňa – regióny

Rôznorodosť čínskych kuchýň súvisí s rozdelením krajiny do ôsmich regiónov. Obľúbenosť určitých produktov, korení a techník je výsledkom dostupnosti špecifických ingrediencií a odlišných historických skúseností a tradícií rôznych etnických skupín.

Kantonská kuchyňa 

Kantonská kuchyňa je delikátna a tak trochu sladká. Jej základ tvoria dusené jedlá s jemnými omáčkami a často obsahujú morské plody.

Filozofia tejto kuchyne je jednoduchá: miestni šéfkuchári sa rozhodli zachovať prirodzenú chuť jedál a preto nie sú ani príliš korenené a ani sa dlho nevaria.

Najznámejšími regionálnymi jedlami sú taštičky dim sum a ryža congee so storočným vajcom.

Ak si pod dim sum predstavujete len plnené taštičky varené na pare, možno by ste mali zmeniť názor. Tento názov označuje rôzne typy jedál – jednohubiek, ktoré sa konzumujú počas brunchu a zapíjajú sa čajom.

Medzi rôznymi typmi dim sum nájdete nielen taštičky s hovädzím mäsom a morskými plodmi, parené taštičky s bravčovým mäsom, wrapy so zeleninou a morskými plodmi, ale aj mini koláčiky a pudingy.

Congee je horúca ryžová kaša, ktorá sa podáva s rôznymi plnkami. V kantonskej kuchyni je najpopulárnejšou verzia s chudým bravčovým mäsom. Ak k tomu pridáte storočné vajce, dostanete skutočnú pochúťku. Týmto mimoriadne aromatickým produktom je vlastne natvrdo uvarené vajce, ktoré sa konzervuje celé týždne až mesiace, vďaka čomu sa jeho farba zmení na hnedú, zelenú alebo čiernu.

Shandong Cuisine

Shandongská kuchyňa je čerstvá a slaná. V porovnaní so sečuánskou kuchyňou používajú šéfkuchári v regióne Peking korenie len v obmedzenej miere a radšej zachovávajú prirodzenú farbu a chuť svojich jedál vďaka tomu, že často uprednostňujú techniku restovania, ktorá sa nazýva „bao“.

Technika bao si vyžaduje vyprážanie kúskov mäsa, morských plodov, tofu alebo zeleniny v rozžhavenom woku. Vďaka krátkemu času varenia majú všetky prísady chrumkavý povrch, pričom si však zachovajú čerstvé jadro, pretože pri tejto metóde tuk neprenikne dovnútra produktu. Po restovaní sú všetky ingrediencie ochutené a podávajú sa okamžite.

Medzi obľúbené čínske jedlá patria číre vývary a polievky na báze mlieka s rôznymi prísadami. Okrem toho nájdete na tanieri i morské plody, pričom prevládajú krevety. Môžete ich použiť v chow mein, čo sú vyprážané rezance so zeleninou, kuracím mäsom a krevetami. Dôležitou prísadou je omáčka, ktorá obsahuje cesnak, zázvor, chilli a vývar – napríklad kurací vývar Knorr.

Recept našich šéfkuchárov na toto lahodné jedlo nájdete tu

A čo vládne na tanieroch shandongskej kuchyne? Predovšetkým rôzne druhy darov mora. Medzi ďalšie obľúbené jedlá patria aj polievky na báze čírych vývarov alebo mlieka s rôznymi prísadami

Sečuánska kuchyňa 

V sečuánskej kuchyni to horí a prská! Je to najpikantnejšia verzia čínskej kuchyne. Chutí ako cesnak, chilli papričky a jedinečné sečuánske korenie. Nájdete v nej aj arašidy, sezamové semienka a zázvor.

Medzi základné pokrmy patrí tofu mapo, kurča kung pao a hot pot.

Tofu mapo je klasické regionálne jedlo. Obsahuje na kúsky nakrájané tofu, mleté mäso (bravčové alebo hovädzie) a červenú olejovitú a extrémne korenenú omáčku z kvasených fazúľ a chilli papričiek. Môžete do neho pridať aj vodné gaštany, nakrájanú zeleninu alebo huby.

Toto je dokonalý pokrm pre celú rodinu, ktorý zahreje. Hot pot je vlastne hrniec, v ktorom je horúci základ (mäso a zelenina) pokrytý vrstvou oleja a chilli papričiek a je umiestnený priamo na stole, kde si  z neho hostia naberajú sami. Malé kúsky mäsa, vnútorností, húb a zeleniny sa servírujú v samostatných miskách a takto si každý vlastne sám varí svoje obľúbené prísady priamo v hrnci.

Kuchyňa regiónu Jiangsu

Dômyselnosť kuchyne Jiangsu je výsledkom bohatstva regiónu.Tu sa šéfkuchári zaujímajú nielen o chuť jedla, ale aj o jeho farbu a prezentáciu. Napodiv je to však v západných krajinách najmenej populárna verzia čínskej kuchyne.

Kuchyni regiónu Jiangsu dominuje mäso, ryby a plody mora. Najobľúbenejšími prísadami na dochutenie sú bambusové výhonky, miestne huby a morská zelenina – morská tráva, riasy a chaluhy, ktoré v našej časti sveta nie sú až také obľúbené.

Šéfkuchári sa snažia extrahovať prirodzenú chuť týchto prísad a preto sa im podarilo dosiahnuť dokonalosť čo sa týka používania korenia takým spôsobom, aby neprebíjali chuť pokrmu. Vo všeobecnosti je táto kuchyňa tak trochu sladká vďaka popularite hnedého cukru.

Varíte čínske jedlá a chcete o nich vedieť viac? Vyskúšajte kurz UFS Academy „Chinese Stir-fry” (Restovanie po čínsky), kde sa dozviete, ako pripraviť svoju kuchyňu na varenie po čínsky a získate dva spoľahlivé recepty na restovanie. Pozrite sa na to hneď teraz!