V poslednej dobe majú zákazníci aj kuchári väčší záujem vyskúšať nové jedlá uvarené z jednoduchých lokálnych surovín. Pokrmy z koreňovej zeleniny a strukovín sú úspornejšie a ekologickejšie. Ale zároveň môžu byť veľmi chutné! Máme pre vás niekoľko profesionálnych trikov, ktoré vám pomôžu  úspešne zaradiť ekonomické suroviny do prípravy pokrmov.

Mrkva

Mrkva dokáže zažiariť v akomkoľvek predkrme, šaláte, prílohe, ale aj v hlavnom jedle! Záleží len na tom, ako ju pripravíte.

  1. Nakladaná. Nakladaná mrkva chutí skvelo v sendvičoch, buddhových miskách a ázijských  jedlách. Stačí tenké plátky mrkvy naložiť do teplej vody s octom, cukrom, soľou a korením, alebo s cesnakom a horčicovými semiačkami, a nechať odstáť najmenej 12 hodín.
  2. Fermentovaná. Fermentované mrkvové hranolčeky sú chrumkavé, pikantné a veľmi zdravé! Skúste nechať mrkvu skvasiť s cesnakom, zázvorom alebo s chilli papričkami.
  3. Restovaná. Pri tejto klasickej metóde prípravy sa karamelizuje cukor obsiahnutý v mrkve, takže sa dokonale zdôrazní celá jej sladkosť. Restovanú mrkvu ochuťte cesnakom, Knorr Professional Tymiánom z Poľska a pridajte ju do šalátov alebo iných pokrmov.
  4. Sous vide. Touto metódou pripravíte mrkvu, ktorá bude mať bohatú typickú chuť, ale nebude príliš mäkká. Po uvarení v pare je možné mrkvu opražiť na masle a čerstvých bylinkách, alebo ju ugrilovať s Knorr Korením na gril s prírodnými ingredienciami a urobiť z nej tak hviezdu hlavného chodu namiesto obvyklých klobás.

Zeler 

Zeler je skutočne výnimočný — milujeme na ňom jeho orieškovú chuť, ale aj jeho jedinečnú štruktúru a textúru. Stačí ho očistiť, potrieť obľúbenou marinádou, zabaliť do alobalu a upiecť domäkka. Aby získal maximálnu plnú chuť, môžete ho nakoniec ešte ugrilovať alebo vypražiť.

Sú ale aj ďalšie možnosti. Plátky zeleru môžete nechať spariť, zabaliť ich do riasy nori, obaliť v cestíčku a pripraviť vo fritéze, čím vytvoríte rastlinnú alternatívu rybacieho mäsa. Zeler je rovnako skvelý základ do polievok — napríklad na krémovú zelerovo-zemiakovú polievku s kokosovým mliekom a koriandrovým olejom.

Biela a červená kapusta a hlávkový kel 

Hlúbová zelenina je nudná len na prvý pohľad. Tu je je niekoľko nápadov, ako ju pripraviť, aby ste predviedli jej celý potenciál:

  1. Orestované kúsky bielej kapusty podávané s chrenovou omáčkou a pancettou.
  2. Orestované plátky bielej kapusty glazované v oleji zmiešanom s Knorr Primerba Provensálskymi bylinkami, podávané s jačmennými krúpami.
  3. Orestované plátky červenej kapusty s arašídovou omáčkou, harissou a koriandrom. Vynikajúce s citrónovou ryžou.
  4. Závitky z bielej kapusty s klasickou mäsovou náplňou a paradajkovou omáčkou.
  5. Závitky z červenej kapusty plnené pohánkou a šampiňónmi, podávané s omáčkou s bielymi  šampiňónmi.

Biela fazuľa

Biela fazuľa patrí medzi najlacnejšie strukoviny, ale jej kulinársky potenciál je nevyčerpateľný. Bielu  fazuľu jednoducho uvarte a zmiešajte s neutrálnym olejom, čím si vytvoríte skvelý základ na pyré alebo pasty. Potom stačí len pridať na ochutenie horčicu, chren, cviklu, skaramelizovanú cibuľu alebo cesnak.

Mäkkú fazuľu je možné tiež okoreniť a orestovať, vďaka čomu bude mať chrumkavú šupku, ale vnútri  zostane krémová — v tejto podobe si ju môžete vychutnať ako desiatu, predjedlo alebo prílohu. Ochuťte ju bylinkovou zmesou Knorr Primerba All´Italiana, cesnakom, údenou paprikou, rascou rímskou Knorr z Indie, tymiánom Knorr z Poľska alebo majoránkou Knorr z Egypta a čerstvými plátkami jablka.

Veľkú fazuľu môžete podusiť v paradajkovej omáčke alebo napichnúť na špáradlá, okoreniť a orestovať.

Sledujte náklady na suroviny!

Pre nás kuchárov je chuť najvyššou prioritou. V stravovacom priemysle tvoria náklady na suroviny veľkú časť výdajov, takže našou úlohou je nájsť tú správnu rovnováhu medzi nimi a chuťou. Aj preto je naša práca taká zaujímavá!

Lacné suroviny sú často nedocenené. To je škoda, pretože nízka cena neznamená zlú chuť. Ba naopak — je potrebné mať len trochu praxe, aby ste dokázali vytvoriť pokrmy, ktoré uspokoja chuťové poháriky a zároveň vám ušetria peniaze.