Čím ďalej tým viac ľudí sa obracia na platformy ako sú Deliveroo, foodpanda, GO-FOOD a GrabFood, aby našli svojich dodávateľov, ktorí im jedlo donesú. Myslíte si, že ste pripravení na vstup do sveta donášky jedál? Tu je 5 tipov týkajúcich sa bezpečnosti potravín, ktoré by ste mali poznať.

1. Vyberte si partnerov, ktorí využívajú v rámci donášky tie správne procesy.

Zdá sa, že spoločnosti zaoberajúce donáškou jedál fungujú rovnakým spôsobom – zákazník zadá objednávku, pracovník donáškovej služby príde, vyzdvihne jedlo a donesie ho. Je však toho omnoho viac.

Zistite ako pracovníci donáškovej služby riešia objednávky. Ako je jedlo uchovávané? Aká je maximálna doba donášky? Má spoločnosť efektívny systém sledovania donášok?

2. Zaistite veľmi dôkladne zabalenie pokrmov 

Donáška jedál pri vysokých teplotách a vlhkosti môže predstavovať výzvu, pretože tieto faktory majú vplyv na kvalitu a bezpečnosť vašich jedál, ktoré zveríte donáškovej spoločnosti.

Používajte prísady s predĺženou trvanlivosťou, ako je napríklad majonéza Hellmann´s DECORATIVE Majonéza alebo zemiaková kaša Knorr Zem.kaša s mliekom, a praktické a kvalitné materiály určené na balenie jedál, napríklad hrubšie biologicky rozložiteľné materiály, ktoré dokážu zachovať vlhkosť pokrmu na dlhší čas.

Najdôležitejšie je, aby donášková spoločnosť, ktorej služby využívate používala izolované tašky, ktoré zachovajú teplotu vášho pokrmu a jeho čerstvosť počas donášky. 

3. Používajte prísady s predĺženou trvanlivosťou, aby ste predišli pokazeniu jedla 

Zvážte ponuku jedál, ktoré budú vytvorené špeciálne ako donáškové jedlá. Alebo môžete pri príprave vašich jedál, ktoré si už získali popularitu použiť kvalitné prísady s predlženou trvanlivosťou, ako je napríklad prípravok na ochutenie Knorr Tekutý Aromat a omáčky, napríklad Knorr Jemná syrová omáčka tak, aby boli vhodné aj ako donáškové jedlá.

4. Robte pravidelné kontroly zamerané na konzistentnú a optimálnu bezpečnosť jedál 

Posledná vec, ktorú donášková spoločnosť chce je dodávka skazeného alebo znečisteného jedla, ktoré môže uškodiť zákazníkom alebo spôsobiť pohromu čo sa týka vzťahov s verejnosťou.

Najmite pracovníkov, ktorí budú kontrolovať kvalitu alebo vyškoľte tím, ktorý už máte v rámci certifikovaného kurzu zameraného na manipuláciu s jedlom, aby ste zaistili súlad s normami v oblasti bezpečnosti potravín. 

5. Zaveďte povinnosť používať dezinfekčné prostriedky, rukavice a sieťky na vlasy

Udržiavanie čistoty v kuchyni predstavuje prvý krok pri zachovávaní dobrej úrovne bezpečnosti potravín. Drobnosti ako používanie dezinfekčných prostriedkov na ruky, rukavice a sieťky na vlasy dokážu veľa. V priestoroch toaliet môžete umiestniť piktogramy, ktoré budú zamestnancom pripomínať, aby si po každej návšteve umyli ruky mydlom.

Toto sú lacné a jednoduché spôsoby ako ochrániť vaše jedlá pred kontamináciou až do doručenia.

Donáška skvelého jedla začína správnymi prísadami 

Pri príprave jedál určených na donášku sa rozhodnite pre kvalitné a trvanlivé ingrediencie. Na úvod sa zoznámte s našimi produktmi Unilever Food Solutions!

Pár slov šéfkuchára

00:00

Šéfkuchár Alessandro Di Prisco

Šéfkuchár Alessandro sa s vami podelí o to, ako jeho talianska reštaurácia s dlhoročnou tradíciou úspešne skombinovala tradičné pokrmy s modernou donáškovou službou. 

Zistite viac o bezpečnosti v kuchyni v našich dalších článkoch: Tipy na osobnú hygienu v kuchyni a Prekážky zaistenia bezpečnosti potravín.