Menu

Strava, ktorá napomáha správnemu zažívaniu, musí byť založená na celozrnnej strave, ovocí a zelenine, netučných proteínoch a zdravých tukoch. Medzi potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, patrí živočíšny tuk, vajcia a lepok. Ako zásobiť vašu kuchyňu pri varení pre hostí, ktorí chcú udržiavať svoje črevá zdravé?

Produkty bohaté na vlákninu

Diétna vláknina je termín označujúci rastlinné látky, ktoré nie sú trávené alebo absorbované ľudským tráviacim systémom. Vláknina vám dáva po jedle predĺžený pocit plnosti, znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi a reguluje funkciu čreva.

Aké produkty bohaté na vlákninu by mali byť vo vašej kuchyni zastúpené?

Listová zelenina, cesnak a cibuľa

Listová zelenina ako je hlávkový šalát, špenát, alebo kel je skvelá pre vaše zdravie. Má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na vlákninu a iné živiny, ako je kyselina listová alebo vitamíny A, C a K.

Zaujímavé je, že obsahuje aj cukor, ktorý pomáha pri trávení tým, že podporuje dokonalý črevnú mikroflóru - správne množstvo, pomer a rovnováhu zažívacích baktérií.

Aj keď to môže byť prekvapením, niektoré štúdie uvádzajú cesnak a cibuľu ako zeleninu, ktorá podporuje zažívací trakt a funkciu čriev.

Morské riasy 

"Morská zelenina" zahŕňa nori, kombu, wakame, spirulinu, alebo chlorellu. Používajú sa pri varení v mnohých podobách – čerstvé alebo v sušenej forme.

Okrem svojej jedinečnej chuti ponúkajú rad zdravotných výhod. Výskum ukazuje, že morské riasy môžu byť probiotické, čo znamená, že zvýhodňujú rast dobrých baktérií v čreve.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu