Podnikanie na kolesách
Stánky Food truck na uliciach, kulinárskych festivaloch, raňajkových trhoch, zhromaždeniach alebo kultúrnych podujatiach v mestách môžete vidieť už niekoľko desaťročí. Všetko sa začalo v Spojených štátoch a v súčasnosti sa zákazníci občerstvujú vo Food truckoch po celom svete.
Snom o vlastnej reštaurácii často bráni finančná bariéra, napr. náklady na prenájom priestorov, zamestnávanie personálu a prostriedky na prevádzku podniku. Pojazdný stánok Food truck je mobilnou verziou reštaurácie, ktorá je úplne nezávislá a ponúka príležitosť ukázať svoje kulinárske zručnosti na rôznych miestach doma aj v zahraničí. Food truck je aj príležitosťou na doplnkové podnikanie popri reštaurácii. Prekročte rámec stacionárnych schém a zúčastnite sa na všetkých kulinárskych udalostiach, propagujte svoju reštauráciu, zvýšte u hostí povedomie o vašej reštaurácii a ponúkajte originálne jedlá pripravené špeciálne na danú príležitosť.

Food truck – ako začať?
Základom úspechu je napísať spoľahlivý a dobrý podnikateľský plán vychádzajúci z typu automobilu (iný pre mobilný gril, iný pre prevádzku zmrzlinárne na kolesách), ktorý sa najviac hodí na mobilné podnikanie. Okrem toho je dôležité vybavenie automobilu (agregáty, fritézy, mikrovlnné rúry, chladničky, grilovacia platňa, digestor, ražeň, varnice) a pravidlá, ktoré sa majú dodržiavať pri prevádzkovaní. Ďalšie formy podpory podnikania vám navyše môžu pomôcť predstaviť sa na gastronomickom trhu (sociálne médiá, reklama v tlači, televízii, rozhlase).
Food truck vám umožňuje vytvoriť jedinečnú atmosféru v okolí reštaurácie a presiahnuť stacionárny charakter vašich priestorov. Prináša skvelú príležitosť na priamy kontakt šéfkuchárov s hosťami.

Food truck – formálne otázky
Pred spustením gastronomickej činnosti na kolesách musia byť splnené všetky hygienické požiadavky a na prevádzku stánku Food truck musíte mať všetky potrebné povolenia. Vďaka mobilnému charakteru podnikania nie je potrebné platiť daň z nehnuteľností, avšak v závislosti od miesta, kde budete predávať, bude potrebné uhrádzať jednorazové poplatky za použitie konkrétneho priestoru v danom čase. Náklady súvisiace s touto činnosťou sú pravidelné a variabilné, napr. plyn, médiá, poistenie áut, výrobky, poplatky za parkovanie, palivo.
Najslabšou časťou roka pre pojazdné stánky Food truck je jeseň a zima, avšak pravidlo o sezónnosti tu neexistuje. Existujú Food trucky, ktoré úspešne fungujú počas celého roka. Napríklad mobilné grily, ktoré sa opakovane objavujú stále na tých istých miestach alebo navštevujú mnohé kulinárske festivaly alebo raňajkové trhy.
Nízke náklady v porovnaní s dobrým ziskom, nezávislosť a absolútna sloboda, pokiaľ ide o kulinársku ponuku, mobilita a kreativita. To sú nespochybniteľné výhody, ktoré stoja za prevádzkovaním vlastného stánku Food truck. Je to vynikajúce riešenie pre šéfkuchárov, ktorí chcú získať nové skúsenosti a ponúknuť v odvetví mobilných trendov nové chute.
Odoberajte newsletter
Zaregistrujte sa a získajte tak aktuálne informácie zo sveta gastronómie. Zašleme vám praktické informácie ako najnovšie predpisy a regulácie, informácie o súťažiach a inšpiratívne filmy a články vytvorené kuchármi z celého sveta. Nenechajte si to ujsť!