Menu

V prípade väčšiny reštaurácií,  cateringových služieb a jedální, január predstavuje cieľovú čiaru veľkých kulinárskych udalostí. Je to správny čas zamerať sa na každodennú prácu, hovoriť o očakávaniach zákazníkov a diskutovať o nových nápadoch týkajúcich sa zmien v menu, personálu alebo kuchynských procesoch.

Ako vyzerá tento proces plánovania pre mnohých kuchárov? Je určite dobrý nápad začať s tímovým stretnutím - sláviť úspechy, stanoviť ciele a vymedziť výzvy na nadchádzajúce mesiace.

Dôležitosť diskusií s ľuďmi v tomto odvetví by sa nemala podceňovať. Poseďte spoločne, vyskúšajte nové jedlá a pozrite sa na aktuálne kulinárske trendy. To všetko je vynikajúcim východiskovým bodom pre premýšľanie o možných zlepšeniach vášho menu.

Začiatkom nového roka sa zvyšuje motivácia zavádzať zmeny: môže to znamenať rozšírenie kuchyne, renováciu jedál alebo zavedenie nových technológií varenia. Dobre plánované investície umožňujú sledovať výpočty nákladov a znížiť riziko neočakávaných výdavkov počas roka.

Pre majiteľov reštaurácií je to tiež dôležitý čas na prijímanie obchodných rozhodnutí.

Nie každý si však môže dovoliť vypracovať dlhodobé plány na začiatku nového roka. Vezmite napríklad reštaurácie v horských strediskách, kde za novoročnými oslavami rýchlo nasleduje zimná dovolenka a lyžiarske obdobie. Až po Veľkej noci sa môžu robiť plány na zvyšok roka.

Nový rok je tiež skvelou príležitosťou na revíziu menu a predstavenie niektorých noviniek. Aké zmeny plánujú kuchári?

Zavedené zmeny sú často výsledkom meniacich sa očakávaní zákazníkov týkajúcich sa miestnych výrobkov a domácej kuchyne.

Rozvoj tímu by nemal byť príliš krátky - po náročnom rozvrhu decembrových podujatí a po skončení silvestrovských zábav,  rozvojové plány môžu a mali by byť na programe agendy. Niektorí dávajú prednosť tomu, aby sa naučili nové triky a zručnosti od miestnych šéfkuchárov, iní si objednávajú kurzy varenia v zahraničí.

Ak chcete plánovať dopredu, zarezervujte si nejaký čas na jeseň, pretože väčšinou ponecháva priestor na učenie a prax pred decembrovými vianočnými stretnutiami a silvestrovskými zábavami.

Na jednej strane musíme zamestnať dobrý a stabilný tím, zatiaľ čo na druhej strane musíme neustále pracovať na jeho vývoji. To je dôležitá úloha pre majiteľov reštaurácií, pretože práve oni potrebujú definovať a rozširovať personálne povinnosti.

Vytváranie silného tímu nie je len úlohou vlastníkov, ale aj zodpovednosti šéfkuchárov. Často závisí od toho, či sú noví zamestnanci náležite vyškolení na prácu alebo či existujú nejaké vnútorné bariéry, ktoré bránia silnému rozvoju tímu.

Najvyšším novým cieľom mnohých z nás je porozumieť našim zákazníkom a zaviesť riešenia, ktoré budú zodpovedať ich potrebám. Vynikajúce jedlá sú len jedným z prvkov celej kulinárskej skúsenosti, ktorú zákazníci reštaurácie hľadajú.

Reštaurácia hostí sa stáva čoraz viac kuchyňou-pútavou a vzdelanou, takže nie je ľahké zaujať. Jedným z dôvodov tejto zmeny sú ich častejšie a čoraz vzdialenejšie zahraničné cesty. Druhým môže byť rastúca popularita kulinárskych televíznych relácií.

Zdá sa, že nový rok prinesie niekoľko intenzívnych zmien. Vychutnajte si nové možnosti!

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu