Menu

Pre mnohých ľudí je jesť zeleninu, ovocie, strukoviny, celé zrná a získať z nich určité zdraviu prospešné látky obohacujúcim prínosom. Cieľom pre kuchárov je, aby si hostia nevšimli absenciu mäsa, pokiaľ ide o chuť. Mali by zistiť, že vegetariánske jedlá sú vzrušujúce, pestré, chutné , výživné a ľahké. V dnešnej dobe sú nutričné ​​hodnoty, ľahkosť a rovnováha jedla nevyhnutné: všetci potrebujeme jesť zdravo a pripravovať zdravé jedlá.

V súčasnosti existuje veľa dostupných surovín, ktoré sú dostupné takmer počas celého roka. Ale pokiaľ ide o prípravu menu, dobrí šéfkuchári vedia, že sezónnosť a kvalita prísad sú hlavným faktorom z hľadiska bohatej chuti. Stále viac hostí očakáva vyvážené jedlo, ktoré je ľahko stráviteľné a neruší ich zdravé stravovacie návyky. Čo je ešte možné urobiť na splnenie ich očakávaní? Existujú bylinky, ovocie a zelenina, ktoré pomáhajú urýchľovať metabolizmus. Použite ich vo vašich jedlách, aby ste ponúkli ľahké a rýchlo stráviteľné jedlá.

Korenie

Čierne korenie, zázvor, kajen, kurkuma, horčičné semienka, škorica, zázvor, kardamóm, rasca sú jedným z tých korení, ktoré udržiavajú zrýchľujú metabolizmu. Dostupné počas celého roka.

Chilli papričky

Jalapeno, cayenne, habanero - chilli papričky od mierneho až po horúce sú milované šéfkuchármi väčšinou kvôli ich chuti. Okrem kulinárskych účinkov poskytujú aj mnohé zdravotné výhody. Znižujú chute k jedlu a urýchľujú metabolizmus až o 25%, čo je vďaka svojej látke - kapsaicínu, ktoré zvyšuje krvný obeh.

Dobre sa hodia s: ančovičky, slanina, brokolica, citrusové plody, cesnak, vajcia, karfiol, kapusta, kokos, koriander, mäta, mandle, olivy, orechy, korenie, paradajky, hovädzie mäso.

Celozrnné produkty

 Patria sem hnedá ryža, quinoa, pšenica, jačmeň, ovsená múka a celozrnná múka. Poskytujú dlhotrvajúcu energiu: tým, že z tela postupne spotrebujú energiu, dávajú nám pocit plnosti a teda nemáme potrebu sa ešte dopĺnať inými maškrtami. Okrem toho nevedú k tvorbe cukru, ktoré sú zodpovedné za ukladanie extra tuku. Dostupné počas celého roka.

Jablká

Je veľa pravdy v starom prísloví: "jedno jablko denne  a lekára nepotrebujeme". Jablká pomáhajú zvýšiť metabolizmus, detoxikujú pečeň a znižujú hladinu cholesterolu a glukózy. To je vďaka svojim dvom látkam: polyfenolu a pektínu. Úroveň pektínu v jablkách je veľmi vysoká, čo z nich robí perfektné ovocie pre džemy a želé. Ďalšie plody s vysokým obsahom pektínu sú: broskyne, pomaranče, grapefruity a marhule.

Hodia sa výborne s: červená repa, chren, škorica, perličky, kapusta, orechy, pomaranče, tvrdé syry, bravčové mäso. Pre dosiahnutie najlepšieho trávenia kombinujte jablká s potravinami bohatými na bielkoviny.

Citrusové ovocie

Pomaranče, citróny, grapefruity, mandarínky obsahujú vitamín C, ktorý presúva tuk do buniek, kde sa dá premeniť na energiu, najmä keď cvičíte. Výskumy potvrdzujú, že dostatočná hladina vitamínu C v tele spaľuje tuky až o 35% viac. Kuchári by tiež mali pamätať na používanie kôry citrónového ovocia. Má veľa zdravotných účinkov pre naše telo. Niektoré z nich sa nedajú nájsť v dužine plodu. Tiež má veľký vplyv na chuť jedla, ktorá je odlišná v dužine a v kôre.

Hodí sa dobre s: ananás, slanina, červená repa, cibuľa, chilli, škorica, citrón, čokoláda, klinčeky, koriander, limetka, mango, mrkva, káva, jablká, mäta, mandle, olivy, rebarbora, rozmarín. , šafran, jahoda, hovädzie mäso, tymian.

Brassicaceae (odroda kapusty)

Brokolica, kapusta, karfiol, kel, pak choi. Väčšina z nich je bohatá na vitamíny a minerály: folát, vitamín K, A a C. Prítomnosť fytonutrientov pomáha znižovať zápaly a znižuje riziko rakoviny. Sú bohaté na vlákninu, ale s nízkou hladinou kalórií, čo spôsobuje, že žalúdok je plný, ale zabraňuje prejedaniu sa.

Hodí sa dobre: ​​slanina, cibuľa, chilli, cesnak, muškátový oriešok, jablká, teľacie mäso, vajcia, kuracie mäso, mrkva, morské plody, hľuzovky, bravčové mäso, hovädzie mäso, zemiaky, gaštan, zázvor.

Tipy na varenie: Karfiol môže byť výbornou náhradou smotanovej omáčky alebo ryže. Ružičkový kel môže byť počas pečenia ochutený na sladko alebo kyslo. Ak chcete vyvážiť horkú chuť kelu, pridajte k nemu niečo sladké, ako sú nakrájané jablká.

Produkty
Recepty
Inšpirácie šéfkuchára
Menu